Turtițe de zuchinni

Prăjitură cu prune măsurată cu cana
5.9.2019
Tipuri noi de prosoape
13.9.2019

Dovleceii și-au atras multe laude de la mulți bucătari, iar pe tema lor s-au scris o serie de cărți de rețete. Posibilitățile de lucru cu această legumă sunt extrem de variate. De exemplu, chiar turtițele cu dovlecel.

Dovleceii pot fi fierți, pot fi adăugați în aluaturi crescute, pe care le umezesc și le aerează, pot fi o garnitură excelentă la carne combinați cu alte legume și pot fi prăjiți pentru a obține delicatese asemănătoare cu cele din aluat de cartofi. Merg perfect și cu cartofii sau pot chiar să-i înlocuiască.

Încercați de exemplu plăcințelele prăjite și pufoase, care se încadrează pentru familia noastră în categoria gustărilor binevenite. Sigur ați încercat deja cel puțin o dată plăcințelele cu cartofi și dovlecei. Ingredientele pentru acestea cuprind de asemenea cartofi și gusturile clasice ale măghiranului și usturoiului. Plăcințelele pe care vi le voi prezenta sunt însă diferite. Ingredientul de bază sunt chiar dovleceii zuchinni, iar pentru o consistență mătăsoasă, folosiți albușe bătute spumă. Aluatul va forma imediat plăcințele în tigaie, care vor rămâne bine închegate în ciuda consistenței aerate. Pur și simplu un vis! Nu este nevoie de condimente foarte aromate și nu vă refuz plăcerea de a adăuga puțin usturoi. Însă îl veți adăuga în smântâna acrișoară, care se servește alături de plăcințele. Aceste gusturi diferite creează împreună o experiență desăvârșită.

 

003

PLĂCINȚELE

Pregătire: 15 minute + 30 minute pentru prăjire

Aluat

·       800 g dovlecei zuchinni (2 buc), cu coajă

·       2 ouă, cu albușele separate de gălbenușe

·       1 lingură mărar tocat (nu este obligatoriu)

·       1 lingură fire arpagic

·       2 fire ceapă verde

·       1/2 cană de făină

·       1/2 linguriță praf de copt

·      sare și piper proaspăt măcinat

·       ulei de floarea soarelui pentru prăjit

 

Sos

·       o căniță de smântână acrișoară

·       3 căței de usturoi, bine pisați

·      câteva picături de suc de lămâie

 

1.  Spălați bine dovleceii și radeți-i grosier în robotul de bucătărie. Durează cam 6-7 minute. Puneți-i într-un castron și presărați sare peste ei. Lăsați cam 15 minute, ca să se scurgă apa din dovlecei.

2. Între timp bateți spumă cele 2 albușe.

3. Stoarceți bine dovleceii cu mâna și gustați, ca să vedeți dacă sunt destul de sărați. Adăugați mărarul, arpagicul și ceapa verde tăiate mărunt, apoi gălbenușele bătute puțin și piper proaspăt măcinat, apoi amestecați bine. Adăugați făina amestecată cu praful de copt și la final încorporați spuma din albușe în câteva tranșe, astfel încât amestecul să rămână cât mai aerat.

4. Turnați puțin ulei în tigaie și puneți-o pe foc să se încingă. Formați plăcințele mici cu ajutorul unei linguri. Aluatul se va strânge imediat – încercați să le mutați puțin, ca să vă asigurați că este ulei sub ele. Prăjiți cam 2 minute, apoi întoarceți-le pe cealaltă parte. Scoateți-le într-un castronel, însă nu-l acoperiți, ca să nu se înmoaie.

Serviți plăcințelele cu sos cu ustoroi și, pentru un plus de savoare, cu baghetă albă de la cuptor. 

 

Pentru că folosiți și coaja dovleceilor, nu doar că veți păstra toate vitaminele, dar acestea vor face plăcințelele mai rezistente. Și mai verzi, și vor arăta chiar bine! Nu uitați să măsurați ingredientele rapid și practic cu ajutorul măsurilor de bucătărie. Dacă nu vă place mărarul, nu trebuie să-l adăugați în aluat. Este sezonul plantelor aromatice, alegeți ce vă place!

Dovleceii rași se vor strânge mult după ce îi veți stoarce de apa pe care o lasă după ce îi sărați. Am uitat să număr câte plăcințele ies din aceste ingrediente (dispăreau cam repede). Dar estimez că au fost cam 24. Bineînțeles, depinde și de mărimea lor. Se prăjesc foarte repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *