Turtă dulce de crăciun cu coajă de portocală

Şervete
11.12.2018
Coroniță din fructe uscate
18.12.2018

Dacă nu coaceţi forme de turtă dulce decorate cu glazuri şi bombonele, puteţi face o turtă dulce mare în tavă. Va mirosi la fel în casă şi o veţi savura cu aceeaşi poftă. 

Majoritatea reţetelor de turtă dulce din aluat crescut conţin cacao. Sunt mai pufoase sau nu, iar feliuţele au culoare şi gust pronunţat de ciocolată. Reţeta mea de turtă dulce conţine miere şi gem de prune în loc de zahăr, iar pe lângă condimentele specifice adaug alune şi, mai nou, coajă de portocală. Deasupra torn glazură de ciocolată din belşug, astfel rezultatul va fi bogat în gusturi delicioase.

Aluatul este foarte uşor de făcut. Ingredientele se măsoară uşor cu ajutorul măsurilor calibrate din inox, deci fără a le cântări. Nu aveţi nevoie nici de mixer! Şi să vă mai prezint un ajutor practic: castronelul cu agăţătoare, în care încap ingredientele care trebuie preparate la abur. În următoarele fotografii puteţi vedea cum arată turta dulce pe dinăuntru.

005

TURTĂ DULCE TRADIŢIONALĂ CU CIOCOLATĂ ŞI COAJĂ DE PORTOCALĂ

Pregătire: 15 minute  + coacere şi 20 min pentru decorare * Dimensiuni formă: 22/24-26/28 cm

  • 2 ouă
  • 4 linguri mari pline cu gem de prune
  • 3 linguri mari pline cu miere
  • 2 1/2 căni făină de grâu
  • 1 plic praf de copt
  • 1 cană smântână
  • 1 cană ulei
  • scorţişoară măcinată, anason, cuişoare (eventual 2 linguriţe condimente pentru turtă dulce)
  • 1/4 cană miez de nucă tocat sau alune măcinate
  • 1/4 cană stafide
  • 1/3 cană coajă de portocală confiată
  • rom

Pentru decorat

  • 60 g ciocolată + 30 g unt
  • alune de pădure şi bucăţi de coajă de portocală confiată
  1. Înmuiaţi stafidele şi coaja de portocală în rom, porniţi cuptorul să se încălzească la 160 °C.
  2. Bateţi ouăle cu un tel într-un castron mare, apoi adăugaţi gemul şi mierea. Veţi obţine o spumă groasă.
  3. Cerneţi făina amestecată cu praful de copt peste amestec şi încorporaţi-o treptat în bază, alternând cu smântâna şi uleiul.
  4. Amestecaţi până obţineţi un aluat suplu, adăugaţi condimentele şi nuca, stafidele şi coaja de portocală înmuiate în rom. Amestecaţi manual în continuare, până se uniformizează.
  5. Turnaţi aluatul într-o formă tapetată cu hârtie de copt şi daţi la cuptor pentru aprox. 50 de minute.
  6. Lăsaţi turta dulce puţin la răcit pe un grilaj, preparând între timp ciocolata amestecată cu unt la bain marie. Castronaşul nu trebuie să atingă suprafaţa apei. Amestecaţi ciocolata cu untul foarte bine şi turnaţi-o imediat peste turta dulce. Nivelaţi suprafaţa cu ajutorul unui tel din silicon, permiteţi ciocolatei să se întărească puţin, apoi desenaţi valuri cu ajutorul aceleiaşi ustensile. Finisaţi decorul turtei dulci cu nuci tocate şi coajă de portocală.

Recomand cu căldură măsurile de inox pentru toate reţetele cu preparare la castron. În curând veţi putea prepara o serie de reţete după ochi sau cu măsuri asemănătoare – şi asta este… Dar nu iese aşa mereu. Câteodată nu merg potrivite cantităţile ingredientelor uscate cu lichidele. Acesta poate fi motivul pentru care, câteodată, obţinem un aluat care nu creşte destul sau o cremă moale.

Castronelul cu agăţătoare pentru bain marie este un accesoriu care nu trebuie să vă lipsească în bucătărie. Când lucrăm deasupra apei fierbinţi, trebuie să fim foarte atenţi. Nu lăsaţi apa să fiarbă tare, ca să nu vă opăriţi. Supravegheaţi constant conţinutul castronelului si amestecaţi încontinuu. Folosiţi-vă de deschiderea pentru turnare, datorită acesteia nu vă veţi arde cu conţinutul. Turta dulce va fi decorată în câteva momente.

În familia noastră, aceasta este turta dulce preferată, fără de care nu concepem Crăciunul. Pe parcursul anilor am adus reţeta la perfecţiune – este zemoasă, pufoasă şi plină de gusturi delicioase. Garantat vă va îndulci momentele alături de cei dragi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *