Tort „gazon cu mușchi verde”

Cadouri în funcție de zodie – Taur
5.5.2022
Viața cu prietenii patrupezi
18.5.2022

Paștele a trecut, iar culoarea verde a naturii a crescut în intensitate. Nu vă temeți să aduceți verdele crud și în bucătărie – vă vă răsplăti cu bună dispoziție și sănătate!

Anul trecut am descoperit acest tort verde-mușchi într-o cofetărie, dar nu l-am gustat. Am crezut că aluatul este plin de coloranți alimentari. Și eu îi folosesc câteodată, dar știu pe care să-i consum și pe care să-i evit. Însă mi-am schimbat părerea când am aflat cum stau de fapt lucrurile...

Din acea perioadă, tortulețele verzi au apărut în mai multe cofetării și le puteți savura în diverse localuri și cafenele care se respectă și oferă produse de bună calitate. Culoarea încântătoare este meritul frunzelor de spanac mixate, dar pe al căror gust nu-l veți putea identifica în compoziție. Rețeta se prepară cu spanac baby, care are frunzele dulci – vă puteți convinge de acest lucru gustând din mixul pe care îl pregătiți pentru aluat. Coacerea este o plăcere, iar rezultatul este un vis! În plus, prăjitura gata coaptă reprezintă suportul perfect pentru un decor de primăvară ca la carte!

Pregătire: 30 min + 45 min pentru decorare * Cantitate: o tavă de cca. 24 × 34 cm

Aluat

  • 150 ml ulei de rapiță
  • 200 g spanac baby proaspăt
  • 3 ouă M
  • 180 g zahăr tos
  • un praf de sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 250 - 300 ml chefir
  • 430 g făină cernută
  • 12 g praf de copt

Cremă

  • 2 foi de gelatină
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smântână pentru frișcă cu procent de grăsime peste 30%
  • 4 linguri zahăr pudră cernut
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  1. Turnați uleiul în vasul mixerului vertical și adăugați pumn după pumn de frunze de spanac, mixând până când obțineți un piure omogen.
  2. Puneți ouăle și zahărul în castronul robotului, adăugați vanilia și bateți până când obțineți o spumă pufoasă. Porniți cuptorul la 180 °C.
  3. Încorporați treptat amestecul din spanac la rotații mici. Adăugați un praf de sare și 2 lingurițe esență de vanilie.
  4. Într-un alt castron, cerneți făina și amestecați-o cu praful de copt. Apoi adăugați alternat câte o lingură din amestecul uscat și una de chefir în baza lichidă, încorporându-le manual cu o spatulă, până când obțineți un aluat elastic și omogen. Atenție la cantitatea de chefir – s-ar putea să nu aveți nevoie de toată cantitatea din rețetă, în funcție de cât de zemos este spanacul.
  5. Turnați aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și nivelați-l cu spatula. Bateți tava de masă ca să scoateți bulele de aer și introduceți-o în cuptor pentru 35 – 40 de minute. Spre final, puteți reduce temperatura cuptorului la 175 °C . Lăsați blatul copt să se răcească pe un grilaj.
  6. Cremă– Lăsați cele 2 foi de gelatină să se umfle în puțină apă într-o cratiță mică. Între timp, puneți toată cantitatea de mascarpone în bolul robotului, adăugați smântâna cu procent mare de grăsime, zahărul și vanilia și bateți totul scurt până obțineți o cremă groasă. Crema se va umfla mult și se va întări, dar nu o bateți prea mult. Acum încălziți ușor gelatina – atenție, nu o fierbeți! – până când se topește perfect, luați-o imediat de pe foc și lăsați-o să se răcească puțin. Apoi turnați-o ușor în crema pregătită în avans. Bateți scurt. 
  7. Tăiați marginile blatului răcit, pentru că veți avea nevoie de ele pentru „mușchiul” de deasupra, care este de fapt un strat de firimituri. Pe restul blatului aplicați un strat generos de cremă, pe care îl nivelați cât mai bine și lăsați tortul la răcit pentru cel puțin 30 de minute în frigider. Între timp, fărâmițați marginile blatului.
  8. Dacă doriți să obțineți felii drepte și egale, tăiați tortul în pătrate imediat după ce îl scoateți din frigider, dar fără să îndepărtați feliile unele de altele. Apoi distribuiți deasupra cremei firimituri de blat, pe care le presați ușor în cremă, după care mai presărați încă un strat de firimituri. Decorați tortul în funcție de preferințe.

La început, trebuie să mixați spanacul baby într-un piure cât mai fin. Turnați ulei în vasul mixerului și apoi adăugați treptat spanacul. În poză, amestecul este încă foarte grosier, dar la final, după ce mixați toată cantitatea de spanac, veți obține o consistență foarte fină. Imediat ce începeți să îl adăugați în baza aluatului, veți vedea cum crema pufoasă capătă o nuanță superbă de verde.

Odată de adăugați făina și celelalte ingrediente, veți obține un aluat frumos, pe care îl coaceți imediat. Nu prelungiți timpul de coacere, deoarece aluatul verde va căpăta o nuanță maronie la suprafață. Dacă aveți un cuptor care are tendința să rumenească suprafața prăjiturilor, atunci acoperiți blatul cu hârtie de copt spre finalul coacerii. Aluatul va fi maroniu în partea de jos, dar este în regulă așa. Atunci când așezați stratul final de firimituri, coloritul va avea un aspect mai natural.

PONT: La coacerea tortului puteți folosi o tavă clasică pentru cuptor, dar și forme speciale – cum ar fi forma de tort cu bază detașabilă, care servește și drept tavă, așa că vă ajută și la servire. Găsiți câteva propuneri și în galeria de sub articol.

Îndepărtați toate marginile blatului răcit și păstrați-le pentru decorat. Aplicați stratul de cremă din smântână și mascarpone, nivelați-l cât puteți de bine și lăsați-l la răcit pentru o jumătate de oră. Între timp, pregătiți-vă „mușchiul verde”. Apoi tăiați blatul în felii egale folosind un cuțit ascuțit, dar fără să separați feliile și presărați firimiturile deasupra. Presați ușor primul strat, ca să se lipească de cremă, apoi presărați și restul de firimituri deasupra. Astfel, firimiturile se fixează mai bine și nu se împrăștie la servire. Mai jos vă dau câteva idei pentru decor:

  • bucățele de ciocolată sau bombonele colorate
  • flori comestibile
  • flori comestibile uscate
  • fructe liofilizate sau proaspete.

1 Comments

  1. Deliu Valena spune:

    sunteți minunati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *