Sirop de mentă pentru limonade de vară

Clătite americane cu ricotta şi cocktail de căpşuni
14.6.2019
Supă cu de toate
18.6.2019

Lucrurile gustoase nu trebuie să ne dea mereu mult de lucru. Acest principiu se aplică siropului de mentă. Dacă vă veți lua puțin timp ca să puneți ierburile în apă, mai târziu veți avea o băutură sănătoasă și gustoasă, pe care o veți putea savura cu încântare în zilele calde de vară. 

Menta este o companioană apreciată în băuturile ce ne potolesc setea pe timp de vară. Ajunge să o adăugăm în apa minerală cu câteva feliuțe de lămâie sau de căpșuni. Și mai apreciată este limonada cu mentă. Pregătiți-vă baza pentru aceasta cu un sirop de mentă. Dacă aveți grădină, puteți cultiva mai multe tipuri de mentă. De exemplu, pentru ceaiul care susține digestia se cultivă mentă piperată, iar într-o zi foarte călduroasă puteți adăuga într-un pahar cu suc câteva cuburi de gheață, felii de lămâie și frunzulițe de mentă obișnuită, creață sau vietnameză, care chiar miroase puțin a lămâie. Siropurile sunt gustoase și le vor plăcea și copiilor. Sigur se merită să le încercați. Veți ajunge repede la concluzia că menta este o plantă care nu trebuie să vă lipsească de acasă.

 

003

SIROP DIN MENTĂ

Pregătire: 30 minute + finalizare după 24 de ore

• 15-20 tulpini lungi de mentă proaspăt culeasă

• 1,5 l apă

• 2 lămâi bio

• 250 g zahăr tos

• 1 linguriță de sare de lămâie

 

 

1. Spălați menta sub jet de apă rece, desprindeți frunzele de pe tulpini, apoi tăiați tulpinile în bucăți. Ideea este să transferăm cât mai multă aromă în apă. Se recomandă să puneți menta tăiată într-un castron, să adăugați o lingură de zahăr și să tocați totul până obțineți o pastă. Folosiți doar mentă piperată, siropul va fi astfel mai aromat. 

2. Fierbeți apa și lăsați-o la răcit. Turnați-o într-o cratiță (carafă, sau altele) și adăugați lămâile tăiate în felii groase. Le puteți înțepa cu o furculiță, pentru ca acestea să lase cât mai multă zeamă. Puneți toată menta și acoperiți vasul cu un tifon. Lăsați amestecul la macerat pentru 24 de ore. Eu obișnuiesc să îl las și câte o zi și jumătate la macerat.

3. Strecurați amestecul a doua zi, storcând bine menta și lămâile de zeamă, apoi adăugați zahărul în amestec. Încălziți la foc mic până la aproximativ 70 °C, amestecând până la topirea completă a zahărului. Apoi măriți focul, pentru a aduce siropul repede la fierbere și fierbeți timp de 3 minute. Reduceți flacăra, adăugați sarea de lămâie (care are rolul de a împiedica formarea bacteriilor), amestecați și opriți focul.

Lăsați siropul la răcit, iar când este călduț, îl puteți turna în sticle (este bine să sterilizați pâlnia și sticlele în avans) și păstrați-l în frigider. Astfel va rezista circa 1-2 luni. Dacă doriți să păstrați sirop și pentru iarnă, turnați-l în borcane cu capac etanș și sterilizați-l pentru câteva momente.

Siropul are o culoare aurie, însă culoarea va fi influențată de tipul de zahăr folosit. Poate că ați mai văzut sirop de mentă de culoare turcoaz. Aceasta este dată de anumiți coloranți alimentari. Astfel arată mai bine în unele cocktailuri în combinație cu alcool, apă și gheață.

 

Există multe tipuri de mentă, cu gust și miros diferit. Cu niciunul nu veți da însă greș. Pe unele tipuri se poate să găsiți însemnări referitor la aromă, existând, de exemplu, mentă cu aromă fructată sau de ananas (cea cu frunzulițe mai poroase), mentă cu aromă de măr (cu flori violete, asemănătoare cu florile lavandei). Puteți întâlni chiar și mentă cu aromă de ciocolată sau grapefruit ca variații ale mentei piperate.

Lămâile bio trebuie stoarse bine la început, apoi tăiate în felii. Fructele sunt moi și zemoase, pentru că se strică repede după cules în lipsa conservanților aplicați pe coajă. Nu uitați că puteți curăța petele de rugină cu ajutorul lămâilor, sau chiar chiuvetele din granit, pe care clorul lasă urme albe. Totul se poate folosi, nu vom risipi nimic!

 

Siropul nu este foarte gros, însă culoarea va fi influențată de tipul de zahăr folosit. Dacă veți folosi zahăr brun, siropul se va colora imediat. Puteți combina tipurile de zahăr folosite (sticla din stânga). 

 

Menta este foarte folosită în medicina naturistă. Aceasta liniștește tractul digestiv, ajută la buna funcționare a intestinelor, calmează durerile de stomac; iar la aplicarea locală, ameliorează durerile de cap. Și inhalațiile ajută la decongestionarea nazală în caz de răceală. În perioada sarcinii, consumul de mentă trebuie însă limitat.

Siropul poate fi, de asemenea, congelat într-o tăviță de cuburi de gheață din silicon (atenție, nu umpleți complet, siropul își va mări volumul). Apoi este suficient să adăugați câteva cuburi în apă și să amestecați bine ca să obțineți o băutură savuroasă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *