Sfaturi proaspete din bucătărie – gătit

Rață neagră cu miere și anason
4.3.2022
Cadouri în funcție de zodie – Pești
9.3.2022

Dragostea Dvs. pentru gătit are beneficii directe pentru persoanele din jur, cărora vă face plăcere să le gătiți. Pe lângă toate bucuriile pe care le aduce, gătitul este și o mare responsabilitate - mâncarea trebuie gătită corect.

Cu toții ducem vieți pline și nu este deloc ușor ca în rutina zilnică atât de încărcată să includem și mâncarea sănătoasă. Aceasta este condiționată inclusiv de procurarea ingredientelor necesare în avans și de urmarea a o mulțime de reguli menite să ne înlesnească întregul proces. Nu pentru toată lumea gătitul reprezintă o activitate de interes, dar trebuie să mâncăm și depinde doar de noi cât de mult punem accent pe o alimentație sănătoasă.

Nu este nevoie ca ideile culinare să abunde în capul nostru sau să avem sute de rețete în carnețel. Deprindeți obiceiul de a lucra doar cu ingrediente de calitate în bucătărie și procurați-vă cele mai bune ustensile pe care vi le permiteți. Acestea au darul de a vă ușura considerabil viața, iar odată cu succesele obținute prindeți curajul de a vă îmbunătăți abilitățile. Urmăriți noutățile din magazinul nostru online și, dacă sfaturile de mai jos vi se par utile, promitem să revenim cu unele noi în curând!

Gatit 2

CURĂȚENIE ȘI SIGURANȚĂ ÎN BUCĂTĂRIE

sau „sănătatea pe primul loc”

În ziua de azi, a vorbi despre curățenie deja pare de prisos. Cu toții acordăm deja o atenție sporită acestui aspect, pentru a ne feri de infectarea cu diverși viruși. Însă este bine să amintim câteva reguli de bază în bucătărie, care sunt valabile dintotdeauna pentru toată lumea:

  • înainte să vă apucați de gătit, spălați-vă bine pe mâini cu apă caldă și săpun; spălați-vă din nou dacă ați atins gura, nasul sau alte persoane
  • alimentele cu cel mai mare risc de deteriorare rapidă sunt: ouăle / carnea crudă de pasăre / carnea și peștele crude în general; în urma manipulării acestor ingrediente, spălați-vă din nou pe mâini cu săpun și apă caldă; bacteriile de salmonella și E-coli care pot apărea în alimente pot fi îndepărtate doar prin gătire
  • nu refolosiți tocătoarele, ustensilele și farfuriile care au venit în contact cu ingredientele crude; spălați-le cât mai repede sau puneți-le în mașina de spălat vasele dacă aveți în plan să o porniți la un program cu temperatură ridicată
  • ideal ar fi să aveți tocătoare specialepentru carne, pe care să nu le folosiți la tăierea pâinii ș.a.; puteți folosi tocătoare din plastic cu simboluri diferite sau de culori diferite pentru fiecare aliment, ca să nu le încurcați
  • săpunul și prosopul sunt obligatorii în bucătărie – în locul prosoapelor mici din frotir de bucătărie, puteți folosi prosoape colorate de bucătărie, din care unele să fie rezervate ștergerii mâinilor și altele doar pentru ștergerea vaselor; în mod ideal, folosiți săpun în recipiente fără contact

PROSOAPE JITKA DIN BUMBAC EGIPTEAN, 50 × 70 cm, set 3 buc

Gatit 3

CE NE FACEM DACĂ NE LIPSEȘTE...

improvizați, dar luați aminte la sfaturile bucătarilor experimentați!

Cu toții am pățit-o măcar o dată – ne apucăm de gătit, pentru că ne este foarte poftă de o anumită mâncare și constatăm că ne lipsește ceva. Nu avem întotdeauna posibilitatea de a da o fugă la un magazin, așa că nu putem decât să apelăm la înlocuitori. Însă ar trebui să folosim acei înlocuitori care să ne ajute să obținem rezultatul dorit, astfel încât să ne putem bucura la final de mâncarea preferată. Aici aveți o listă cu cei mai frecvenți înlocuitori:

  • 1 ou în felurile dulci- 1 lingură rasă de budincă de vanilie + 1 lingură ulei – desertul va căpăta și o culoare galbenă
  • 1 ou sau 2 gălbenușuri în felurile sărate- 1 lingură de amidon din porumb sau din cartofi + 50 ml apă rece, bine amestecate
  • 1 linguriță praf de copt pentru prăjitură- ¼ linguriță bicarbonat de sodiu alimentar + ½ linguriță bitartrat de potasiu
  • 1 ceașcă smâtână de gătit- ¾ ceașcă lapte integral + ¼ ceașcă unt topit
  • 1 ceașcă smântână fermentată- 1 ceașcă iaurt alb
  • 1 ceașcă lapte bătut- 1 ceașcă lapte integral + 1 lingură zeamă de lămâie amestecate și lăsate 10 minute să se odihnească
  • făină din grâu spelta– făină integrală din grâu (pentru îngroșarea sosurilor s.a.)
  • pesmet– fulgi de porumb pisați sau boabe întregi de porumb măcinate
  • oțet din orez– zeamă de lămâie sau limetă picurată peste mâncare

SET BORCĂNAȘE CONDIMENTE ÎN SUPORT DIN LEMN, 12 buc

Gatit 4

CUM NE DĂM SEAMA CĂ TOTUL ESTE GĂTIT CORECT

supravegheați mâncarea și urmăriți gradul de gătire

Asigurați-vă că alimentele sunt fierte și coapte în mod corect. Nu lăsați niciodată alimentele gătite doar pe jumătate din lipsă de timp, cu gândul că le terminați de gătit a doua zi. În special carnea decongelată și cea gătită insuficient pot atrage o mulțime de bacterii, mai ales în zilele calde. Nu puteți pune o cratiță fierbinte în frigider. Nici mâncarea gătită nu ar trebui păstrată afară mai mult de o oră. Mâncarea este gătită atunci când:

  • paste coapte– se umflă peste marginile formei și suprafața capătă o crustă aurie
  • checuri fragede sărate– umplutura se întărește și suprafața capătă o culoare aurie
  • ragu– bulbuci fierbinți la suprafață
  • carne tocată la cuptor– suprafața se întărește și capătă o culoare închisă
  • gulaș, mâncăruri călite– carnea este foarte moale
  • pește– carnea se desface ușor cu furculița
  • creveți– capătă o nuanță rozalie și carnea nu mai este transparentă, devenind albă
  • sosuri– încep să se îngroașe
  • supă groasă – fierbe ușor, rântașul din făină se fierbe de cel puțin 30 de minute

 

Dacă folosiți un termometru pentru a măsura temperatura internă, valorile pe care ar trebui să le indice în următoarele cazuri sunt:

  • pui întreg –în pulpă - 82 °C
  • piept de pui dezosat -77 °C
  • carne de porc gătită mediu -65 - 68 °C
  • carne de copt gătită bine - 74 - 77 °C
  • carne tocată - 71 °C
  • friptură de vită coaptă sau pe plită, gătit mediu - 63 °C
  • friptură de vită coaptă sau pe plită, gătit bine - 71 °C

TIGAIE DE PAELLA EXCELLENT, 32 × 5 cm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *