Salată caldă cu orez, mazăre și ciuperci

Ursuleț din prosoape + video
31.5.2019
Curăţare cu oţet pentru casa dvs.
7.6.2019

Această salată de orez plină de arome interesante este atât de sățioasă, încât o puteți prepara drept fel principal. Vă va surprinde atât de mult, că o veți prepara iar și iar.

Orezul conține carbohidrați saturați. Culoarea și structura acestuia creează un contrast de efect la servire, iar nutrienții din acesta echilibrează toate celelalte elemente din farfurie. Toate tipurile de orez conțin fibre și complexul de vitamine B. Cel mai des obișnuim să servim orezul drept garnitură la felurile cu carne, însă orezul poate fi înăbușit, prăjit, copt, sau chiar un ingredient pentru feluri dulci, cum sunt torturile de orez sau orezul cu lapte. Pentru fiecare fel preparat, este bine să alegem felul corect de orez: există destul de multe, fiecare cu aroma și gustul său specific.

Ingredientul principal al salatei mele este orezul fiert. A-l pregăti în așa fel încât să fie aerat și gustos nu este o mare filozofie, însă este nevoie să alegem tipul corect și să îl fierbem exact atât cât este nevoie. Pentru aceasta se pretează globul special din inox, care arată la fel ca o sită supradimensionată pentru ceai.

TESTĂM GLOBUL DIN INOX PENTRU FIERBEREA OREZULUI

În globul pentru fierberea orezului puteți fierbe până la 250 g de orez, însă o puteți folosi și pentru fierberea unei porții mai mici. Înainte de gătire funcționează ca sită, poate fi folosită și pentru fierberea legumelor și se poate utiliza de asemenea pentru fierberea la abur. Globul se umple, se închide cu ajutorul sistemului rezistent și se scufundă într-o oală cu apă. Cu ajutorul cârligului, vă va fi ușor să îl scoateți din apă și să strecurați apa în exces din orez.

GLOBUL CA STRECURĂTOARE 

Pentru gătitul tradițional, am ales orezul basmati, care se utilizează cu precădere în bucătăria asiatică. Acesta este un tip de orez cu bob lung, iar boabele acestuia rămân aerate, uscate și separate, facându-l ideal de asemenea pentru salate. Orezul cu bob lung trebuie clătit foarte bine înainte de gătire, pentru a se curăța de coji și pentru a nu se lipi la fierbere. La clătire, apa va căpăta o culoare de alb-lăptos – imediat ce vedeți că apa iese clară, puteți continua cu gătirea. Puteți folosi pentru clătire chiar partea inferioară a globului, care vă va servi drept strecurătoare. În orezul clătit puneți o ceapă cu cuișoare, iar în supa de pui pregătită în avans mai adăugați o bucățică de scorțișoară (valabil pentru rețeta următoare, altfel este de ajuns să fierbeți orezul în apă cu sare). Puneți capacul și dați la fiert. Scufundați globul într-o oală mare cu apă fierbinte, dați focul mai mic și acoperiți cu un capac.

DUPĂ 10 MINUTE DE FIERBERE LA FOC MIC

Am fiert 250 g de orez (vezi fotografia anterioară) și a crescut așa cum se poate vedea. Globul a fost complet plin. După deschiderea capacului, orezul este uscat și aerat. Când s-a terminat timpul de fierbere, scoateți globul pe o farfurie și mai lăsați-l închis pentru 5 minute. Puneți un prosop de bucătărie peste el și așteptați să se scurgă apa în exces. Apoi scoateți orezul într-un castron, adăugați puțin unt sau ulei de măsline, verdețuri tocate, amestecați orezul cu o furculiță și serviți. Noi mai propunem și următoarea rețetă de salată.

EVALUARE:

În ce privește calitatea fierberii și aspectul, orezul a fost perfect: moale, uscat și parfumat. Apa în exces se scurge din glob, deoarece orezul își trage exact cantitatea de apă de care are nevoie. Atunci când am testat globul pentru următoarea fierbere, cu o cantitate mult mai mică de orez, acesta nu s-a umplut, însă orezul a fost la fel de bine fiert și de nelipicios. Orezul basmati se fierbe în 10 minute la foc mic; nu este nevoie să prelungiți timpul. Fierberea în glob este practică. În acest caz, orezul nu se va arde niciodată, chiar dacă se va întâmpla să uitaţi de el. Dacă măsurați porțiile de orez – de exemplu, cu cești mici, fierbeți de fiecare dată doar atât cât aveți nevoie. 

003

SALATĂ DE OREZ CU MAZĂRE ȘI CIUPERCI

Pregătire: 30 minute * Obțineți: 6 porții

Orez fiert

  • 250 g orez basmati
  • 1 l supă de pui
  • 1 ceapă
  • câteva cuișoare și un baton de scorțișoară

Pentru salată

  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare
  • piper proaspăt măcinat
  • 250 g mazăre decongelată
  • 250 g ciuperci champignons, călite în 2 linguri de unt topit
  • 200 g șuncă de pe os, de pe care ați îndepărtat grăsimea
  • 2-3 bulbi de ceapă verde, după grosime

Garnitură

  • Un pumn mare de mix salată din frunze tinere de diferite feluri: salată roşie, spanac tânăr, sfeclă roşie ş.a., stropite bine cu zeamă se lămâie şi ulei de măsline
  1. Fierbeți orezul după instrucțiunile anterioare – dacă mai este nevoie, adăugați sare în supă. Atunci când scufundați globul în supă, asigurați-vă că aveți pregătită și apă în clocot pentru completare, astfel încât globul să fie bine scufundat. Acesta nu trebuie să fie însă complet acoperit. După ce s-a scurs, scoateți orezul într-un castron mai mare, amestecați-l ușor cu o furculiță, adăugați 2 linguri pline de ulei de măsline, sare și piper și gustați. Deja de acum ar trebui ca orezul să fie gustos.
  2. Căliţi scurt pe foc mare ciupercile tăiate în bucăţi mari, apoi tăiaţi şunca în bastonaşe. Tocaţi şi bulbii de ceapă verde.
  3. În baza formată din orez amestecaţi mazărea decongelată, ciupercile călite, şunca şi rondelele de ceapă. Amestecaţi uşor salata şi serviţi-o caldă, garnisită bogat cu frunzuliţe verzi şi roşii.
Combinaţia de orez, şuncă slabă şi mazăre verde vă va asigura aproape jumătate din necesarul de proteine recomandat zilnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *