Curăţare cu oţet pentru casa dvs.

Salată caldă cu orez, mazăre și ciuperci
4.6.2019
Clătite americane cu ricotta şi cocktail de căpşuni
14.6.2019

Oțetul este, în principiu, un mijloc de curățare miraculos, pe care ar trebui să-l luăm în considerare în fiecare zi. Acesta nu doar că are efecte antibacteriene, dar poate dizolva grăsimile, elimină resturile grase de mâncare și calcarul și absoarbe mirosurile neplăcute.

Pe piață există multe tipuri de oțet, însă ca să vă orientați bine, este nevoie de puțin timp de studiu. Astăzi vom lăsa deoparte contribuția culinară a acestuia în bucătărie şi cea din industriile cosmetică și farmaceutică – și utilizările din cadrul acestora chiar sunt în număr mare – și ne vom concentra asupra efectelor geniale din domeniul igienei casnice. Și acestea sunt multe la număr.

Dacă vă deranjează mirosul oțetului, puteți adăuga în preparatul de curăţare câteva picături de ulei esențial vegetal. De exemplu, uleiul de lavandă se potrivește foarte bine, însă puteți folosi și ulei de rozmarin, salvie, eucalipt sau oricare altul vă place. Acestea sunt antiseptice și au de asemenea efect antibacterian. În orice caz, mirosul de oțet va fi acoperit, însă soluția de curățare se va evapora atât de repede de pe obiectele și suprafețele curățate, încât acest lucru nu mai trebuie să vă preocupe. Dacă veți avea soluția pregătită mereu la îndemână într-o sticluță cu pulverizator, numărul soluțiilor chimice din debara se va micșora considerabil. Veți salva nu doar bugetul familiei, ci și mediul înconjurător.

Pentru curățare, utilizați oțet clasic din vin 9%, care este produs prin fermentație naturală. Este suficient de puternic pentru a vă lăsa gospodăria ca nouă. Am pregătit o soluție complet ecologică din oțet. Aceasta va reîmprospăta culorile șterse ale covoarelor și va elimina în mod desăvârșit depunerile de calcar din fierbătorul electric. În următoarele rânduri, puteți găsi o întreagă listă de sfaturi care vă vor ajuta să păstrați curățenia în gospodărie, fără a pune în pericol sănătatea familiei dvs.

SOLUŢIE DE CURĂŢARE NATURALĂ 

Oţetul din vin absoarbe mirosurile într-un mod foarte eficient şi este un dezinfectant minunat. Pregătiţi-vă într-o găletuşă un amestec cu oţet din vin în proporţie de 1 : 2 părţi apă. Soluţia preparată vă va fi utilă pentru următoarele utilizări:

·       curăţarea figiderului, eventual a congelatorului

·       curăţarea maşinii de spălat

·       curăţarea cuptorului

·       spălarea mâzgăliturilor şi a urmelor de pe geamurile mobilei, rame şi oglinzi

·       lustruirea suprafeţelor din sticlă sau ceramice, deoarece oţetul dizolvă grăsimile; acizii înmoaie până şi petele carbonizate de pe plită, aşa că lăsaţi oţetul să acţioneze timp de 20 minute, după care ajunge să curăţaţi locul cu un burete

Veţi obţine uşor o soluţie de curăţare a suprafeţelor din bucătărie şi baie dacă veţi urma următoarele instrucţiuni. Aveţi nevoie de o sticluţă curată cu pulverizator, apă rece, oţet din vin sau din mere şi câteva picături de ulei esenţial (vezi mai sus). Amestecaţi apa şi oţetul în proporţie de 1 : 1, adăugaţi 6-8 picături de ulei, agitaţi recipientul şi vă puteţi apuca de curăţenie. Pulverizaţi pe suprafeţe şi ştergeţi cu o cârpă uscată. Rezultatul va fi o casă frumos mirositoare. Pregătiţi amestecul în cantităţi mici – cca 1 cană, care vă va ajunge pentru minim o săptămână. Bineînţeles, puteţi folosi oţet din vin, însă pentru suprafeţele care necesită o curăţare constantă este suficient un oţet mai slab, cu concentraţie de 5% - condiţie îndeplinită de tipurile de oţet din fructe. Oţetul din vin este şi un combatant natural deosebit de bun al virusurilor şi al mucegaiului, aşa că este potrivit şi pentru baie.

MIJLOC DE ELIMINARE A DEPUNERILOR DE CALCAR

Oţetul înlătură excelent urmele de calcar. Acestea sunt de fapt urme de calciu şi magneziu, care, în timp, creează o crustă inestetică pe bateriile robineţilor, în fierbătoarele electrice şi în credincioasele noastre maşini de spălat rufe şi de vase. Dacă apa de acasă este foarte calcaroasă, sunteţi mai expuşi acestor riscuri. Există destule soluţii pe piaţă care combat depunerile de calcar, însă dacă veţi utiliza oţetul în mod regulat, nu veţi avea nevoie de ele.

·       Umpleţi fierbătorul cu un ameste de apă cu oţet în proporţie de 1 : 1, porniţi fierbătorul şi lăsaţi să dea în clocot, apoi lăsaţi lichidul în fierbător pentru încă 2 ore. Goliţi conţinutul, umpleţi fierbătorul cu apă curată şi fierbeţi-o. Spălaţi fierbătorul răcit şi îl puteţi utiliza în mod normal.

·       Procedaţi în mod asemănător şi cu maşina de spălat rufe sau vase. Puneţi 2 căni de oţet în cuvă şi porniţi un program normal de spălare.

·       Stropiţi bateriile din inox cu soluţia de curăţare cu oţet în mod regulat (vezi mai sus), lăsaţi câteva momente să acţioneze şi lustruiţi. În acest fel, bateriile vor arăta ca noi pentru mult timp. Pulverizaţi în acelaşi mod şi garniturile de pe lângă cadă sau colţurile cabinei de duş, unde se mai pot forma depuneri de calcar.

OŢETUL CURĂŢĂ ŞI TEXTILELE

Oţetul nu strică textilele. Dimpotrivă, dacă aţi vopsit vreodată textile, blugi sau tricouri, atunci ştiţi că oţetul se adaugă în ultima fază a colorării ca mijloc de fixare a pigmenţilor de culoare. Folosiţi-l şi după cum este descris mai jos.

·       Oţetul acţionează ca agent de înmuiere. O cană cu oţet va înmuia rufele dacă este adăugată în ultimul ciclu de clătire.

·       Dacă adăugaţi puţin oţet în apă rece şi ştergeţi suprafaţa unui covor cu o cârpă înmuiată în acest amestec, apoi stoarsă bine, veţi îndepărta nu doar murdăria de la suprafaţă, dar veţi şi reînvia culorile acestuia. Am testat această metodă şi a funcţionat…

PENTRU CE MAI PUTEŢI UTILIZA OŢETUL?

·       Puteţi folosi oţet nediluat pentru a curăţa mucegaiul din cabina de duş. Apoi cătiţi şi uscaţi. Oţetul are acţiune antibacteriană şi este mult mai natural decât Savo.

·       Pulverizaţi suprafaţa de porţelan a vaselor de chiuvetă şi de WC cu oţet nediluat, lăsaţi să acţioneze cel puţin 15 minute pentru ca oţetul să dizolve calcarul, apoi clătiţi. 

·       Turnaţi oţet periodic şi în ţevile de scurgere şi lăsaţi să acţioneze peste noapte.

·       O soluţie din două părţi apă la o parte de oţet ajută la înmuierea mâncării arse din cratiţe. Turnaţi lichidul în cratiţă, fierbeţi şi lăsaţi la înmuiat pentru o oră. Înlăturaţi resturile cu un burete de sârmă.

·       Apa fierbinte şi oţetul în proporţii egale curăţă foarte bine geamurile murdare. Turnaţi lichidul într-un recipient cu pulverizator, stropiţi bine geamurile, ştergeţi bine murdăria şi repetaţi, ştergând suprafaţa până la uscare, aşa cum obişnuiţi  – cu ziare vechi, piele de căprioară, s.a.

1 Comments

  1. Ana spune:

    Buna seara, am inceput sa folosim otetul la diferite treburi, voi folosii si retetele din articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *