Săculeți cadou de Moș Nicolae

Rondele de mere în aluat cu vin
12.11.2020
Dulciuri instant sau cadouri din cămară
20.11.2020

Poate că trebuia să-i denumesc săculeți-cutiuțe. Săculețul este totuși ceva care poate fi strâns și legat. Dar mi-a venit ideea de a crea un model de săculeț din hârtie cartonată, ca să fie suficient de tare și să stea singur în picioare.

 

Aveam nevoie de un ambalaj pentru ceva mic și destul de fragil, care să nu dezvăluie repede conținutul cadoului. Nu aveam la îndemână nicio cutiuță și astfel a apărut săculețul pentru cadouri! Așa am găsit ideea. Dar mi-am dat seama destul de repede că nu știu cum să pliez hârtia astfel încât să obțin săculețul. Aparent, un lucru atât de obișnuit! Nu mi-a rămas decât să desfac un săculeț pentru sandvich-uri și să studiez cum este făcut. Am făcut și poze întregului proces, ca să-l pot ilustra mai bine. Totuși, nu mai este mult până vine Moș Nicolae…

Săculeții sunt minunați și funcționali. Sunt stabili, iar clapeta superioară stă închisă bine. Decorați-i cu panglici, decorațiuni mărunte de Crăciun și etichete cu nume. Am făcut etichete pentru copii din hârtie normală de ambalat cadouri. Am decupat imagini vesele de pe aceasta și le-am lipit pe spate câte un cartonaș de altă culoare, pe care am scris numele. Veți vedea că acești săculeți din hârtie tare vor fi perfecți pentru mii de mărunțișuri.

MATERIALE NECESARE

 

Am pliat săculeții din hârtie cartonată cu model pe o singură parte. Dacă folosiți o foaie de dimensiunile 34 × 24 cm, săculețul va fi înalt de 17-20 cm, în funcție de cât de lată va fi clapeta de sus. Va fi puțin mai greu să pliați cartonul, ca și atunci când doriți să faceți cutiuțe din carton. Dar cele mai importante sunt marginile perfect îndoite. Le veți obține cu ajutorul unui obiect drept și neted. Eu folosesc o riglă metalică, cu care presez de mai multe ori marginile, dar este suficientă și o spatulă de bucătărie din plastic. Pregătiți-vă următoarele pentru un săculeț:

·        carton cu model de Crăciun de dimensiunile 34 × 24 cm sau A4 pentru săculeți mai mici

·        o riglă metalică pentru îndoirea marginilor

·        o rolă de scotch calitativ (poate fi și colorat)

·        foarfecă normală și foarfecă zig-zag

·        panglici sau sfoară decorativă potrivită pentru culorile cartonului

pentru etichete

·        imagini decupate din hârtie de ambalat cadouri

·        dreptunghiuri din carton de altă culoare de lipit pe spatele etichetelor

·        perforator

·        lipici de birou

Procedați conform fotografiilor de mai jos pentru plierea cartonului. Pliați mereu cartonul foarte bine (atât forma săculețului, cât și baza), altfel nu va ține bine. Folosiți bandă calitativă, care va lipi cartonul fără probleme. Plierea este foarte simplă.

PROCEDEUL PLIERII SĂCULEȚILOR

 

1  Așezați cartonul pe lățime, marcați jumătatea și pliați ambele laterale spre centru. Marginile trebuie să fie lipite strâns una de alta.

2  Lipiți cu bandă marginile deschise ale cartonului. Îndoiți în sus partea inferioară cam 5 cm. Aceasta va fi baza, așa că, dacă aveți nevoie să fie mai mare, adăugați câțiva centimetri. Săculețul va avea astfel o înălțime mai mică, dar va fi destul de larg. Străduiți-vă să îndoiți marginile cât mai strâns.

3  Deschideți îndoitura cu degetele și îndoiți ambele margini ca să formați triunghiuri.

4  Îndoiți ambele părți centrale ale deschiderii spre mijloc. Marginile trebuie să se atingă din nou. Aplicați bandă pe mijloc și pe diagonalele obținute pe margini. Veți obține astfel o bază rezistentă.

5  Întoarceți săculețul pe față și tăiați marginea deschisă cu foarfeca în zig-zag. Puteți folosi și foarfece cu alte modele decorative.

6  Îndoiți partea superioară pentru a obține o clapetă de lățimea dorită, care va închide săculețul. Faceți eticheta, introduceți prin ea o panglică și legați pachețelul.

ETICHETE PENTRU CADOURI

 

Cu cât găsiți hârtie mai frumoasă, cu atât mai frumoase vor fi etichetele cu nume. Decupați-le în funcție de cum vă permite hârtia. Eu am reușit să obțin dreptunghiuri, pătrate și cerculețe. Decupați și un cartonaș de aceeași formă și lipiți-l de etichetă. Perforați eticheta într-un colț liber, treceți o panglică prin etichetă și fixați-o pe cadou.

Dacă sunteți curioși ce am folosit pe post de bețe, este vorba despre ramuri de afin vopsite în alb. Vă doresc un weekend plăcut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *