Rulouri din dovlecei în ulei cu ierburi aromatice

Ce e nou prin camera de zi?
15.10.2020
Biscuiți simpatici cu ghimbir
22.10.2020

Aveți mulți dovlecei? Atunci adunați-i pe cei tineri de mărime medie și conservați-i în borcane împreună cu brânză balcanică în ulei aromat. Credeți-mă pe cuvânt, veți obține un aperitiv care merită efortul!

 

La prima privire pare că veți petrece mult timp cu acest tip de conservare, dar nu este așa. Într-o jumătate de oră veți obține două borcane. Este vorba de același tip de borcane pe care le-am folosit de curând pentru gemul de pere. Mi se pare că legumele arată chiar mai bine în ele.

 

Borcanele cu închidere cu clip sigilează perfect și puteți opta pentru varianta de 0,5 sau 1 litru. Sunt bune pentru gemuri, delicatese cum ar fi romul cu fructe și pentru păstrarea alimentelor uscate, deoarece le protejează de musculițe. Capacele colorate le dau și o funcție decorativă, așa că le puteți folosi și direct pe masă, pentru servire.

Cukety 2

RULOURI DE DOVLECEL CU BRÂNZĂ

Pregătire: 35 minute

 

Pentru un borcan de 0,5 l

·        2 dovlecei de mărime medie

·        150 g brânză balcanică (Sirene)

·        1 ardei roșu

Pentru zeamă

·        200 ml ulei de floarea soarelui, eventual amestecat cu ulei de măsline

·        3 căței de usturoi, măcinați

·        1 linguriță piper roz

·        1-2 ardei chilli

·        câteva crenguțe de cimbru proaspăt, eventual uscat

·        un pumn mare de frunze de  busuioc

Ajutoare

·        curățător de legume

·        scobitori

 

1. Tăiați pe lung fâșii de grosimi egale din dovleceii bine spălați (vezi foto), atât cât vă permite curățătorul. Întrebuințați partea interioară a dovleceilor la altceva. Tăiați brânza în cubulețe de aceeași mărime, eu am tăiat baza de 1 × 1 cm. Tăiați ardeiul în fâșii subțiri.

2. Înveliți brânza și ardeiul într-o fâșie de dovlecel și fixați ruloul cu o scobitoare, căreia îi rupeți apoi capătul.

3. Între timp, turnați uleiul într-o cratiță și încălziți-l. Trebuie să fie fierbinte, dar nu exagerați; uleiul ar putea sări. Turnați puțin din el în borcan, adăugați usturoiul măcinat, piper roz, un ardei chilli și mult busuioc tocat. Amestecați totul. Începeți să aranjați rulourile în borcan cu ajutorul unei furculițe.

4. Umpleți borcanul cât mai repede, apoi completați cu ulei fierbinte. Deasupra mai adăugați un chilli și crenguțe de cimbru proaspăt. Închideți bine borcanul cu capac și asigurați-vă că garnitura sigilează bine. Întoarceți borcanul pentru câteva momente, pentru ca ierburile aromatice să se distribuie printre rulouri.

Lăsați borcanul în frigider pentru o săptămână, apoi serviți cu felii de baghetă rumenită.

Un curățător de acest fel este ideal pentru tăierea fâșiilor cât mai subțiri din dovlecei. Dacă aveți dovlecei drepți, va merge și mai ușor. Folosiți restul din dovlecei pentru o salată sau la chiftele de dovlecei. Eu prefer un amestec de ulei de floarea soarelui cu ulei de măsline pentru conservarea dovleceilor, dar puteți alege după preferințe. Avem aici o combinație bogată de gusturi: brânză sărată, legume fragede, iuțeala ardeilor, usturoiul, gustul puternic al plantelor aromatice și dulceața piperului roz. Rezultatul este unul delicat și echilibrat.

Tăiați fâșii din dovlecelul necurățat cu ajutorul curățătorului de legume și înveliți în fiecare câte o bucățică de brânză și o fâșie de ardei. Fixați rulourile cu scobitori, dar rupeți partea care iese în afară, ca să nu vă încurce atunci când le aranjați în borcan. Aranjați-le într-o cantitate mică de ulei fierbinte, în care ați amestecat înainte plantele aromatice, dar atenție mare la degete, să nu vă ardeți. La final, turnați restul de ulei, adăugați câteva creguțe de cimbru și închideți bine borcanul. Dovlecelul conservat va fi la fel de crocant și după o săptămână în frigider.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *