Rață neagră cu miere și anason

Bucurii înflorite
4.3.2022
Sfaturi proaspete din bucătărie – gătit
9.3.2022

Carnea de rață se coace mult și încet. Însă acest mod de preparare binevenit și cu un rezultat delicios vă dă foarte puțin de lucru!

Încă puțin și intrăm în Postul mare, așa că vă îmbii cu un preparat din carne înainte de această perioadă. Eu îl prepar de fiecare dată când vreau să servesc ceva bun, dar am nevoie de timp pentru alte treburi. Rața se prepară aproape singură!

Felul meu preferat de a prepara carnea presupune acest sos delicios din vin roșu, miere și anason. Am folosit o tavă grea din porțelan negru, cu pereții groși și care conduce perfect căldura, așadar rața rămâne caldă pentru mult timp și după ce o scoateți din cuptor. Rața coaptă va trebui scoasă din cuptor și porționată, iar sosul trebuie redus, apoi totul trebuie pus înapoi în cuptor, ca să stea la căldură. Dar veți vedea imediat care este tot procesul.

Pentru a vedea oferta de vase de copt, intrați în e-shop și alegeți-vă tot ce vă place; găsiți câteva ponturi și în galeria de sub articol.

Pregătire: 30 de minute + 2,5 ore de coacere * Cantitate: 6 porții

  • 1 rață mai mică
  • 100 ml vin roșu demidulce
  • 60 ml miere (nu trișați)
  • 100 ml sos de soia, eu am folosit Kikkoman
  • 2 lingurițe piper măcinat (nu trișați nici aici)
  • 5 steluțe de anason
  • 1-2 lingurițe amidon de porumb
  1. Bateți într-un castron vinul cu mierea și cu sosul de soia într-o spumă ușoară. Adăugați piperul. Porționați rața în 6 bucăți.
  2. În tava uscată așezați carnea cu pielea în jos, adăugați sosul, întoarceți carnea cu pielița în sus și distribuiți prin tavă steluțele de anason. Nu adăugați nici ulei, nici sare. Acoperiți tava foarte bine cu folie de aluminiu și puneți-o pe grilajul de jos al cuptorului preîncălzit la 175 °C. Coaceți pentru 1,5 ore fără să interveniți.
  3. Apoi scoateți folia de aluminiu, întoarceți carnea și lăsați-o să se mai coacă pentru încă minim 40 de minute. În acest timp, mai întoarceți o dată carnea, astfel încât să revină în poziția inițială, cu pielița în sus. Umeziți des cu sosul, care se va reduce considerabil.
  4. Scoateți carnea moale, tăiați pieptul în felii, desfaceți restul cărnii în bucăți frumose. Scurgeți sosul într-o cratiță. Așezați carnea înapoi în tavă și puneți-o la cald. Îngroșați sosul cu 1-2 lingurițe de amidon din porumb și pregătiți în boluri mici câte o porție de sos pentru fiecare participant la masă. Serviți împreună cu carnea de rață ușor poleită cu sos și cu orez fiert.

Pentru prepararea acestui deliciu aveți nevoie doar de 5 ingrediente! Subliniez că toate cantitățile trebuie respectate – asigurați-vă mai ales că ați măsurat bine cantitatea de miere, ca să nu fie prea puțină. Ca să nu mai rămână miere pe pereții vasului de măsurat, după ce se golește aproape complet, ștergeți-l cu puțin ulei, pentru ca mierea să nu se lipească de pereți. Regula principală atunci când gătiți cu vin este că trebuie să folosiți vin bun și calitativ, apoi să serviți la masă aceeași marcă sau una asemănătoare.

Este clar că sosul de soia și vinul formează o combinație care colorează rața în negru. Rața poate fi și mai neagră, depinde în final de câte ori o întoarceți și o umeziți cu sos după îndepărtarea foliei. Important este ca pielița să se coacă bine și să fie deasupra sosului.

  • Vinul în care se marinează rața se va evapora după îndepătarea foliei de aluminiu, iar sosul se îngroașă și se reduce. Preparați un fel pe care nu trebuie nici să-l gustați, nici să-l potriviți de gust; tot ce trebuie să faceți este să îngroșați ușor sosul cu amidon din porumb.
  • Eu gătesc cu sos de soia Kikkoman – este vorba despre un sos japonez, preparat după rețeta tradițională. Sosul se obține din fermentarea lentă a boabelor de soia fierte amestecate cu pastă de grâu cu sare, cu ajutorul unui tip special de ciupercă (koji). Procesul de fermentație este dus la final de drojdie naturală, lactobacili și alte microorganisme. Sosul Kikkoman conține până la 40% mai puțină sare decât celelalte sosuri, ale căror producție este accelerată prin folosirea unor metode moderne. Aceste sosuri nefermentate conțin și anumite substanțe chimice adiționale.

Vă doresc poftă bună! Înmuiați carnea în sosul ușor picant și savurați o masă delicioasă împreună cu familia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *