Pui la cuptor cu smântână și boia

Prosoape cadou într-un mod original
10.2.2022
Culoarea anului 2022 – violet dinamic
18.2.2022

Preparați-vă o mâncare delicioasă din caietul bunicii, potrivită pentru zilele de iarnă! Chiar bunicile sunt cele care se pricep cel mai bine la ea.

Puiul cu boia face parte din categoria mâncărurilor sățioase mai ales datorită sosului consistent cu aspect mătăsos. În familia noastră, această rețetă se bucură de o mare popularitate. Ingredientele se leagă frumos cu smântână dulce, garantând un gust plăcut și bogat. Și, deși s-au adunat deja destule calorii, mai plusăm și cu niște smântână fermentată. Avantajul este că sosul completează perfect atât o garnitură din cartofi, cât și una din paste, așa că puteți lăsa deoparte tradiționala pâine și să vă limitați la câteva linguri de sos – aceasta, dacă aveți suficientă voință...

Pregătesc puiul la cuptor, ca să mai economisesc timp, ceea ce vă recomand și vouă. De această dată am testat caserolele practice pentru transportarea mâncării  -  pe care le puteți lua la muncă sau să le folosiți pentru a împărți mâncarea cu părinții, copiii mai mari sau cu niște prieteni apropiați. Am ales aceste caserole stivuibile roșii din plastic, care ocupă minim de spațiu în cămară. Au clipsuri pe laterale și, chiar dacă par mici la prima vedere, veți vedea că pot adăposti o porție sănătoasă de fel principal. În oferta noastră găsiți produse din plastic și aluminiu, chiar și caserole dintr-o combinație de materiale termoizolante, pentru menținerea temperaturii constante a mâncării. Pentru petreceri și ocazii cu mai mulți participanți, comandați o caserolă supraetajată cu două sau trei etaje

Preparare: 40 de minute + o oră pentru coacere * Cantitate: 5 porții

Pui la cuptor

  • 1 ceapă de mărime medie
  • 2 linguri unt
  • 50 g șuncă slabă, tăiată în cubulețe
  • 6 copănele mici / 1 pui mai mic, porționat în 6 bucăți
  • sare, piper proaspăt măcinat
  • boia de ardei dulce
  • 5 boabe ienibahar
  • 6 boabe piper
  • 4 foi de dafin
  • 3 crenguțe de cimbru proaspăt / 1 linguriță cimbru uscat
  • 500 ml supă de legume

Pentru sos

  • 2 linguri pline făină de orez
  • 250 ml smântână de gătit 30%
  • 180 - 200 ml smântână fermentată 18%
  1. Tocați mărunt ceapa și căliți-o în unt într-o cratiță largă timp de 5 minute. Adăugați cubulețele de șuncă și rumeniți-le ușor.
  2. Sărați și piperați puiul porționat. Turnați boiaua pe o farfurioară și dați carnea prin ea pe toate părțile. Adăugați și carnea în cratiță și rumeniți-o pe toate părțile. Porniți cuptorul la 200 °C.
  3. Luați cratița de pe foc, adăugați ienibaharul, piperul, foile de dafin și două crenguțe de cimbru tocate. Turnați în cratiță cam o jumătate din cantitatea de supă, acoperiți cu un capac și introduceți totul în cuptor. Coaceți pe grilajul de jos timp de o oră.
  4. Apoi întoarceți bucățile pe partea cealaltă, scoateți zeama din cratiță și mai lăsați puiul să se rumenească fără capac pentru câteva minute. Scoateți cratița din cuptor, scoateți carnea pe o farfurie și lăsați-o puțin la răcit. Apoi îndepărtați pielița și condimentele. Puneți puiul înapoi în cuptor, ca să rămână cald.
  5. Amestecați într-o cană niște smântână dulce cu făina din orez. Turnați restul de smântână dulce și smântâna fermentată în sosul răcit rămas de la pui. Încălziți amestecul, turnați în el făina amestecată cu orez și bateți cu un tel. Adăugați o lingură de boia dulce (după gust), crenguța de cimbru rămasă și turnați în sos o cantitate potrivită de supă, astfel încât să ajungeți la consistența dorită. Gustați, potriviți de sare și de piper, apoi mixați bine sosul cu ajutorul unui mixer vertical. Sosul obținut ar trebui să fie cremos și omogen. Aduceți la fierbere, reduceți flacăra și introduceți în el puiul porționat. Încălziți totul scurt și serviți.

Garnitură – tăiței lați italienești sau niște găluște pufoase din făină.

Prepararea cărnii în cuptor este extrem de convenabilă. Carnea se gătește bine, până ajunge să se desprindă de pe os și este parfumată de la condimente. Când nu am cimbru proaspăt, folosesc din cel uscat. În momentul în care scoateți o parte din sosul de la pui, carnea ar trebui să se răcească puțin, moment în care puteți să-i îndepărtați pielița. Aveți la dispoziție o oră cât timp este puiul în cuptor, deci puteți fierbe atunci și supa de legume. Apoi totul merge foarte repede, sosul chiar nu vă dă mult de lucru.

Sosul mixat este gros și omogen. Acesta este meritul mixerului vertical, un ajutor de nădejde în orice bucătărie – o descoperire la care nu aș renunța în ruptul capului! Apoi, caserola vă scapă de lucrul cu mâncarea fierbinte și o puteți folosi chiar și drept farfurie, deci nu mai trebuie să murdăriți și alte vase. În ea a încăput o porție bună de pui cu sos, iar în cealaltă am pus pastele, care s-au păstrat la fel de calde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *