Prăjiturele în dar + șablon

Moș Nicolae cu dulciuri în borcan
2.12.2021
Ornamente din turtă dulce pentru brad
7.12.2021

Cadourile comestibile se numără printre preferatele tuturor. De obicei, ni le dăruim între noi cu persoanele cele mai dragi.

Acesta este un obicei frumos. Puteți dărui orice aveți prin cămară, dar, de această dată, mă refer la prăjiturelele mărunte de Crăciun. Sunt atâtea feluri pe care le puteți pregăti! Trebuie doar să știți care sunt preferințele celor care le primesc. Pot fi coșulețe, nuci umplute cu cremă, sau niște fursecuri crocante. Rămâne de văzut.

Dar va trebui să ambalați cadoul într-un mod frumos. Prăjiturelele nu sunt tocmai ușor de ambalat, de cele mai multe ori veți avea nevoie de o cutie rezistentă din carton. Doar că, dacă aveți nevoie de mai mult de una, confecționarea acestora nu va fi tocmai ușoară. M-am străduit să creez o cutiuță care să fie gata în doar câteva momente. După trei prototipuri, am schițat un șablon folositor, datorită căruia am tăiat următoarele cutiuțe foarte ușor. Rezultatul este o cutiuță rezistentă, chiar dacă o țin laolaltă doar patru lipituri. Cutiuțele arată satisfăcător, așa că vă prezint și vouă câteva instrucțiuni ușoare.

MATERIALE NECESARE

Cel mai bine arată cutiuțele din carton cu model pe ambele părți, dar puteți lucra și cu cel decorat pe o singură față. Înăuntru va rămâne o suprafață curată, care arată bine. Pregătiți-vă următoarele:

  • carton mai gros cu model pe ambele fețe - foi A4
  • creion, foarfecă
  • lipici de bună calitate
  • perforator de birou
  • o linie metalică sau o spatulă de patiserie
  • pănglicuțe înguste
  • șablon din hârtie

În cutiuța decupată dintr-o foaie de carton A4 (va avea cam 10 × 12 × 5 cm) încape o porție bună de prăjiturele pentru degustare. Fundul are dimensiunile de 10 × 5 cm, așa că, dacă vreți o cutiuță mai adâncă, adăugați cât aveți nevoie. Părțile mai înguste din imaginea de mai sus vor fi lateralele cutiuței, iar cele mai late vor fi fața și spatele acesteia. Puteți păstra o formă dreptunghiulară pentru față și spate, dar mie mi-a plăcut să le rotunjesc, așa că, la capete, am îngustat fâșiile cu aprox. 1 cm. Șablonul pentru cutiuță este la finalul articolului. Așezați-l pe carton și decupați după el. Apoi schițați fundul cutiuței cu creionul și aripioarele pentru lipit pe fiecare parte a lateralei. Liniile vă vor ajuta să pliați corect cutiuța.

FACEȚI MARGINI ASCUȚITE

Acum trebuie să pliați șablonul după liniile trasate cu creionul. Eu procedez astfel: îndoi marginea peste o linie metalică și, după ce este fixată, o presez bine cu linia sau o spatulă de patiserie, ca să rămână îndoită cât mai bine. Apoi cutiuța are marginile bine delimitate și se păstrează așa. În stânga deja vedeți cum se formează.

PUȚIN LIPICI ȘI GATA!

Folosind un perforator, faceți găurele pe părțile din față și din spate ale cutiuței. Apoi aplicați lipici pe aripioarele destinate lipirii lateralelor, lăsați-l câteva secunde să intre în material, apoi lipiți strâns toate suprafețele. Și cutiuța este gata! Lăsați-o până a doua zi și umpleți-o cu prăjiturele, apoi legați capetele de sus cu o pănglicuță trecută prin cele două orificii.

CUM FACEM ȘABLONUL

  • Este suficient să-l faceți dintr-o foaie de hârtie A4. În mijloc schițați fundul cutiuței cu dimensiunile de 5 × 10 cm, împreună cu lateralele cutiuței de dimensiunile 5 × 5,5 cm (în sus și în jos).
  • Apoi continuați cu câte două linii spre capetele opuse ale foii (în imagine spre stânga și spre dreapta), care să delimiteze partea din față și din spate a cutiuței, de câte 12 cm. Puteți trasa liniile puțin înclinate luând câte un cm din lățime pe fiecare parte, astfel încât părțile de sus să se îngusteze până la 8 cm. Astfel dați cutiei o formă ușor conică.
  • Mai trebuie doar să trasați 4 aripioare pentru lipirea cutiuței. Pe acestea le-am tăiat la ochi pe lungimea fiecărei laterale. Au puțin peste 1 cm lățime. Cu cât sunt mai late, cu atât mai rezistentă va fi cutiuța, așa că puteți adăuga câțiva milimetri.

Spor la treabă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *