Prăjiturele cu mac în stil ceh

Decorăm ferestrele și pervazul
16.12.2021
Aranjament de iarnă: decorațiuni din portocale
21.12.2021

Niciodată nu avem prea multe rețete de prăjiturele de Crăciun. Dacă sunteți în căutarea unei rețete mai puțin obișnuite, încercați-o pe aceasta, cu bobițe albăstrui de mac.

Mai demult, macul era una dintre cele mai iubite ingrediente din bucătărie. Macul măcinat reușea să înlocuiască într-un mod calitativ o parte din făina scumpă și, datorită conținutului ridicat de uleiuri, dădea aluatului o consistență moale, legându-le bine în același timp. În ziua de astăzi știm în special că este sănătos – de asemenea, preferința pentru acesta se păstrează în anumite zone ale țării. Mai puțin obișnuită este includerea macului în prăjiturelele tradiționale de Crăciun, dar tocmai în această categorie se încadrează această rețetă (pe lângă biscuiții cu ghimbir sau turta dulce cu miere), fiind una dintre rețetele tradiționale de Crăciun în cultura cehă.

Puteți alege ce cantitate de mac puneți în prăjiturele. Dacă o reduceți, obțineți niște prăjiturele frumoase cu picățele, care vor căpăta o culoare rozalie la coacere. Dacă pregătiți rețeta așa cum o prezint și o prefer eu, aluatul va fi unul negru, dar după coacere îi puteți îmblânzi aspectul prin pudrarea cu zahăr din belșug. Aluatul nu este unul prea dulce, dar va avea un gust desăvârșit dacă lipiți prăjiturelele cu gem de coacăze sau fructe de pădure, care este mai acrișor. Doar că trebuie să vă apucați să le coaceți cât mai repede, pentru că prăjiturelele obținute au nevoie de timp ca să se înmoaie. Astfel, de Crăciun sau de Revelion vă puteți bucura de cel mai bun gust posibil.

Aceste prăjiturele ies în evidență printre celelalte feluri de prăjituri de Crăciun. Iar copiilor le va plăcea garantat! Serviți-le pentru degustare pe niște farfurioare noi cu imagini. Puteți alege și un platou nou din galeria de mai jos.

Pregătire: 30 de minute aluat + coacere * Cantitate: cca. 40 buc, depinde de mărimea formei alese

  • 150 g făină 550
  • 120 g mac albastru, proaspăt măcinat
  • 30 g zahăr pudră cernut
  • 1 zahăr vanilat
  • 150 g unt topit și răcit
  • 1 gălbenuș
  • 2 linguri rom
  • de lipit– gem acrișor
  1. Puneți pe planșetă ingredientele uscate și amestecați-le, adăugați untul moale, apoi faceți o adâncitură în care puneți gălbenușul de ou și alcool. Frământați bine până obțineți un aluat omogen, pe care îl lăsați apoi să se odihnească cel puțin o oră la frigider.
  2. Presărați puțină făină pe o planșetă și formați cu sucitorul o foaie de aluat groasă de 3 mm. Încingeți cuptorul la 165 °C.
  3. Tăiați formele pentru partea întreagă a prăjiturii, apoi pe cele cu gaură în mijloc. Asigurați-vă că aveți același număr din ambele părți. Coaceți prăjiturile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, la temperatură joasă, timp de 15 minute. Apoi verificați prăjiturile și asigurați-vă că sunt coapte.
  4. Lipiți formele răcite cu un gem de culoare roșie, așezați-le într-o cutie și păstrați-le într-un loc răcoros pentru aprox. 14 zile.

Este suficient să lăsați aluatul la frigider pentru o oră, dar îl puteți lăsa și până a doua zi. Aluatul este destul de gras, așa că va trebui să-l lăsați să se înmoaie puțin înainte să întindeți foaia. Presărați doar puțină făină, pentru ca aluatul să nu se lipească de planșetă și să nu vă facă probleme la întinderea foii. 

Dacă este prima dată când coaceți această prăjitură, urmăriți cu atenție procesul coacerii la prima tavă. Aluatul cu mai puțin mac va căpăta o tentă rozalie, dar la acesta nu veți vedea prea mult diferența, chiar dacă aveți lumină bună în cuptor :o) Notați-vă în minte câte minute durează coacerea și continuați în funcție de aceasta cu următoarele tăvi. Lăsați prăjiturelele coapte să se răcească, apoi lipiți-le cu un gem acrișor, într-o culoare contrastantă. Prăjiturelele au nevoie de 14 zile de repaos, apoi sunt perfecte de savurat.

Am ales acest set vesel cu omuleți de zăpadă pentru o mică gustare de iarnă destinată copiilor. Sigur îi va bucura aspectul diferit al acestor prăjiturele mai sănătoase. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *