Prăjitură cu veveriţe

Calendar de advent din cârlige de rufe
19.11.2019
Aranjament de advent pe platou supraetajat / trenduri de sărbători
26.11.2019

Cele mai bune prăjituri de Crăciun conţin mere, scorţişoară, nucă şi cocos. Acestea sunt gusturile la care ne aşteptăm pe masa de Crăciun. În locul ştrudelului tradiţional vă propun anul acesta o prăjitură cu atâtea alune şi migdale, că aţi putea tenta cu ea un regiment de veveriţe!

 

Pentru a face mai vesel momentul preparării, invitaţi-i pe copii să vină să vă ajute cu tăierea formelor din aluat. Nu trebuie să aveţi neapărat veveriţe (la noi, acestea se bucură de popularitate de mulţi ani), puteţi folosi şi reni, ursuleţi, purcei pentru noroc sau orice formă din regnul animal. Pe prăjitură vor arăta minunat şi clopoţeii, stelele cu coadă sau steluţele mărunte. Cu siguranţă, le veţi distrage atenţia copiilor de la aşteptarea venirii lui Moş Crăciun.

Adaug încă un mic pont pentru scoaterea prăjiturilor din formele adânci, dacă nu-l cunoaşteţi deja – prăjitura răcită poate fi scoasă în siguranţă din tavă dacă, înainte să puneţi în ea aluatul, introduceţi două benzi late de hârtie de copt. Încrucişaţi-le pe fundul formei de copt, lăsând marginile să iasă în lateralele tăvii. Apoi invitaţi-vă în bucătărie ajutorul de nădejde şi scoateţi prăjitura din formă cu ajutorul acestor benzi. Aşa cum vedeţi, hârtia nu a deranjat deloc forma frumos vălurită a marginii prăjiturii. 

 

003

PRĂJITURĂ DE CRĂCIUN CU NUCI ŞI VEVERIŢE

Pregătire: 50 minute + coacere

Aluat fraged

250 g făină tip 500

1/2 plic praf de copt

1 plic zahăr vanilat

un praf de sare

250 g unt tartinabil (fără aromă)

50 g unt moale

1 gălbenuş

Umplutură

un pumn de stafide înmuiate în rom

4-5 mere mai mari, tăiate feliuţe

cocos măcinat

zahăr pudră, scorţişoară

un pumn amestec nuci

fulgi de migdale

o lingură de unt pentru uns

1. Cerneţi ingredientele uscate în bolul robotului de bucătărie (nu este practic să lucraţi pe planşete). Adăugaţi ambele tipuri de unt şi gălbenuşul, apoi prelucraţi rapid aluatul. Formaţi o bilă şi daţi-l la rece pentru câteva momente. Între timp, turnaţi apă fierbinte peste stafide, scurgeţi-le, turnând apoi rom peste ele. Tăiaţi merele în felii mai groase.

2. Puneţi o parte din aluat deoparte, îl veţi folosi mai târziu pentru forme. Din restul formaţi o foaie rotundă cu grosimea de 4-5 mm, puneţi-o în forma unsă dinainte cu unt, apoi tăiaţi marginile, ca să fie frumoase. Preîncălziţi cuptorul la 180 °C.

3. Străpungeţi cu furculiţa aluatul din formă, presăraţi un strat de cocos şi adăugaţi feliile de mere. Aranjaţi-le într-un strat uniform şi presăraţi peste ele zahăr şi scorţişoară. Adăugaţi stafidele cu restul de rom, apoi amestecul de nuci; stratul de umplutură ar trebui să ajungă până aproape de marginile aluatului.

4. Din restul de aluat faceţi o foaie mai mică cu grosimea de 4 mm şi tăiaţi forme: 4 veveriţe, 4 brăduţi mari şi 8 brăduţi mici. Decoraţi suprafaţa prăjiturii cu formele, folosind fulgi de migdale pentru spaţiile dintre forme. Ungeţi suprafaţa formelor cu untul topit şi introduceţi prăjitura la cuptor pentru 40 de minute. La final, presăraţi zahăr pudră pe marginea prăjiturii.

 

Aluatul acesta fraged, a cărui bază o formează untul tartinabil, este ca plastelina. Este suplu, uşor de modelat, creat parcă pentru forme şi joacă. Nu vă zgârciţi la alune, cocos şi stafide. Aromele se vor întrepătrunde în timpul coacerii şi vor crea un gust pe care îl veţi îndrăgi. În imagine vedeţi şi benzile de hârtie aşezate în cruce sub aluat. Benzile sunt destul de late, astfel încât greutatea prăjiturii coapte va fi distribuită egal pe ele şi o veţi putea scoate uşor din formă.

Înainte să aşezaţi formele pe prăjitură, va trebui să nivelaţi suprafaţa stratului de mere. Aceasta nu vă va da mult de lucru. La final, ungeţi totul cu unt topit şi lăsaţi la copt până când suprafaţa va căpăta o culoare aurie.

Se înţelege de la sine că prăjitura are cel mai bun gust caldă. Va mirosi a unt şi scorţişoară. Poftă bună!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *