Prăjitură cu prune măsurată cu cana

Borcane moderne pline de verdeață
4.9.2019
Turtițe de zuchinni
13.9.2019

Căutaţi o reţetă de prăjitură cu fructe care să nu vă dea deloc de lucru? Atunci citiţi mai departe. Veţi avea nevoie doar de o cană în loc de cântar şi mâini dibace în loc de mixer. 

Sper că nu vă voi enerva dacă îmi mai iau câteva clipe să laud această prăjitură. Este foarte bună şi totodată sănătoasă, deoarece baza este din fulgi de ovăz şi veţi consuma doar câteva fructe de sezon. La preparare veţi murdări doar un castron, ceea ce este de asemenea foarte bine. 

Aluatul este compus dintr-un amestec fărâmiţat, ca acela care se foloseşte deseori la prăjituri în cupe. Doar că aici veţi turna mixul în tavă, adăugaţi fructele, apoi presăraţi din nou acelaşi mix – şi totul este gata. Această prăjitură fragedă cu trei straturi  poate fi servită în combinaţie cu brânză dulce, însă în acest caz am  grijă ca feliile de prăjitură să fie uşor crocante, datorită fulgilor de ovăz şi fulgilor de migdale. Subliniez cuvântul uşor, pentru că, dacă treceţi de o limită, veţi obţine mai degrabă batoane müsli :o)

Aşa că, luaţi-vă la îndemână căni cu volumul de 240-250 ml şi haideţi să încercăm! Şi dacă nu aveţi astfel de căni, poate vă vor inspira cele pe care le-am folosit eu. 

 

004

PRĂJITURĂ DIN ALUAT FĂRÂMICIOS CU FULGI

Pregătire: 25 minute * Obţineţi: o tavă de dimensiunile 25 × 22 cm

• 1½ căni făină de bună calitate, cernută

• 1 cană fulgi de ovăz, puteţi folosi şi integrali

• ½ cană zahăr tos, depinde şi de dulceaţa fructelor

• ½ linguriţă praf de copt

• ¼ linguriţă scorţişoară măcinată

• 150 g unt

• 8 prune mari sau 12 mai mici

• un pumn fulgi de migdale

 

1. Lăsaţi la temperatura camerei toate ingredientele. Turnaţi toate ingredientele uscate într-un castron mare (ca să lucraţi cât mai comod) şi amestecaţi-le. Apoi adăugaţi untul moale şi formaţi aluatul fărâmicios cu amândouă mâinile. Aluatul din fulgi are aspect omogen, nu formează cocoloaşe mari şi rămâne uscat. Scorţişoara îi va da o nuanţă asemănătoare cu cea a mierii.

2. Tapetaţi tava cu hârtie de copt în aşa fel, încât pe părţile mai lungi, aceasta să iasă până în afara tăvii. Aceste margini vă vor ajuta mai târziu să ridicaţi prăjitura din tavă. Turnaţi cam două treimi din aluat în tavă, apoi nivelaţi uşor cu o lingură. Nu presaţi, ca să nu formaţi un strat tare, cum se face de exemplu în cazul Chessecake. Acest strat trebuie să rămână cât mai aerat. Încălziţi cuptorul la 175 °C, dacă aveţi cuptor cu aer circulant, încălziţi-l la 170 °C.

3. Aşezaţi prunele tăiate în avans în felii drepte, îndretaţi-le şi, deasupra acestora presăraţi restul de aluat.  Dispersaţi totul cât mai omogen şi presăraţi un strat generos de fulgi de migdale. Coaceţi prăjitura 30 minute, până capătă o culoare rozalie. 

Lăsaţi prăjitura la răcit după ce o scoateţi din cuptor, cel mai bine în frigider, apoi scoateţi-o din tavă cu ajutorul hârtiei de copt şi tăiaţi-o în felii. Dacă fructele nu au fost destul de dulci (de ex zmeură, coacăze), pudraţi suprafaţa cu zahăr vanilat. 

 

Când vorbim de măsurarea ingredientelor cu ajutorul cănii, de obicei este valabilă regula că 1cană este echivalentul a 250 ml. Din practică sigur ştiţi deja că este mai bine să măsuraţi cu măsuri calibrate. Acestea sunt marcate cu cuvântul cup = cană şi sunt mai exacte, deoarece conţin şi măsurile de sferturi şi jumătăţi de cană.  Aceste unităţi de măsură sunt chiar mai greu de estimat într-o cană cu o formă mai deosebită. Dar, în ce priveşte această prăjitură, nu va apărea nicio problemă cu aluatul. 

Turnaţi două treimi din aluat în forma de copt şi nivelaţi uşor cu o lingură. Însă nu presaţi, altfel veţi obţine o crustă tare. Această prăjitură se mândreşte cu frăgezimea sa după coacere. Mai mult, este bine închegată şi totuşi, foarte aerată. 

Fructele ar trebui să fie coapte şi dulci ca mierea. Al trelea strat este din restul de aluat,  pe care îl presăraţi cu fulgi de migdale. De acum, abia veţi aştepta rezultatul. Sucul din prune va îmbiba primul strat, care va creşte şi va deveni un aluat pufos.  Pentru a putea tăia prăjitura cât mai uşor, lăsaţi-o să se răcească bine înainte, poate chiar la frigider. Înainte să o tăiaţi, scoateţi-o din tavă cu ajutorul hârtiei de copt. Veţi lucra mult mai bine pe o suprafaţă plană, deoarece prăjitura este foarte delicată. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *