Prăjitură cu piersici și ciocolată

Broccoli sub pilotă
8.9.2021
Săpunuri cadou făcute acasă
15.9.2021

La piersici se potrivește foarte bine din vanilia sau ciocolata. Pentru că tocmai ne aflăm în sezonul lor, puteți folosi câteva pentru o prăjitură potrivită pentru o zi de duminică. Aa, și nu vă zgârciți la ciocolată!

Trebuie să recunosc că, atunci când am copt această prăjitură ca să v-o pot prezenta, am apelat la piersici din compot. Aceasta este o veste bună, pentru că puteți prepara prăjitura în orice sezon. Dacă folosiți piersici proaspete, alegeți fructe coapte, dar tari – dacă sunt moi, lasă prea multă zeamă, care înmoaie excesiv aluatul. Dacă folosiți fructe din compot, scurgeți-le bine de zeamă înainte de folosire.

În aluat adaug destul de multă ciocolată și puțin cocos. Acesta din urmă înlocuiește o parte din făină și leagă bine toate gusturile. Pentru coacerea prăjiturii folosesc o formă joasă, pe principiul - cu cât mai mult loc avem pentru piersici, cu atât mai bine :o) Însă puteți întinde aluatul și într-o formă de tort. 

Pregătire: 40 de minute; Cantitate: o prăjitură cu diametrul de 24-26 cm

Aluat

  • 5 jumătăți mari de piersici
  • 5 ouă M
  • 200 g zahăr, puteți folosi și un amestec de zahăr alb și brun
  • un praf de sare
  • 190 g unt topit și răcit
  • 150 g ciocolată amăruie cu conținut mediu de cacao, tocată grosier
  • 80 g cocos măcinat
  • 200 g făină de cozonac cernută

Pentru decor

  • 2 linguri gem de piersici + 2 lingurițe rom pentru glazură (opțional)
  • puțin cocos + ciocolată topită
  1. Decojiți piersicile și tăiați-le în feliuțe subțiri, apoi lăsați-le să se scurgă. Porniți cuptorul la 220 °C.
  2. Spargeți ouăle în castronul mixerului și mixați-le la viteză maximă, apoi adăugați praful de sare și zahărul cu lingura, încorporându-l treptat, până când obțineți o cremă pufoasă.
  3. Între timp, topiți untul și lăsați-l la răcit, tocați ciocolata în bucăți mari manual sau într-un chopper și rumeniți ușor cocosul într-o tigaie fără grăsime.
  4. Încorporați făina, cocosul rumenit și untul în crema de ouă. Amestecați ingredientele la puține rotații, opriți robotul/mixerul imediat, apoi încorporați manual bucățile de ciocolată.
  5. Turnați aluatul în formă, prăfuiți-l ușor cu făină, pentru ca fructele să nu se scufunde în el și acoperiți repede toată suprafața cu feliuțele de piersici. Introduceți prăjitura în cuptor și coaceți timp de 10 minute la temperatură maximă, apoi scădeți temperatura la 175 °C și coaceți pentru încă 40 de minute, până când aluatul se umflă frumos. Verificați-l cu testul scobitorii și lăsați prăjitura la răcit în forma de copt.
  6. Amestecați într-o cratiță gemul cu rom, încălziți ușor și luați amestecul de pe foc. Ungeți suprafața prăjiturii cu amestecul cald folosind o pensulă. Apoi topiți puțină ciocolată și, cu mișcări rapide, decorați prăjitura cu firișoare subțiri de ciocolată. 

Tăiați prăjitura în felii și serviți-o cu fulgi de cocos presărați deasupra. Păstrați restul la rece.

Prăjitura se pregătește rapid și ușor, ceea ce este ideal pentru prăjiturile de vară. Doar tocatul ciocolatei și felierea fructelor vă vor da puțină treabă. Dar sunt sigură că veți găsi pe cineva care să vă ajute cu ele...

...nu este obligatoriu ca aluatul să fie atât de colorat, eu am tocat ciocolata mai mărunt. Din greșeală am lăsat chopperul să meargă mai mult și, dacă ciocolata a fost mai măruntă, a colorat aluatul în maro. Puteți folosi și fulgi de ciocolată pentru prăjituri, care nu se topesc atât de ușor în prăjitură și rămân vizibili în aluatul de culoare deschisă. Atunci prăjitura va arăta și mai frumos. În acest caz, folosiți doar zahăr alb la aluat, pentru că și zahărul brun colorează aluatul.

La final, decorați prăjitura cu ciocolată, care nu este niciodată prea multă. Prăjitura este ușoară, cu multe fructe, așa că se va consuma rapid. Iar dacă mai rămâne, păstrați-o în frigider. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *