Pot-pourri de casă

Gem de mere pentru iarnă
29.9.2019
Tartă cu smântână și trandafiri de șuncă + video
4.10.2019

Pentru că am început deja din vară să usuc câte ceva, mi-a venit ideea să îmi fac un pot-pourri. Va fi un amestec simplu, bazat pe aromă de lavandă. O iubesc extrem de mult, pentru că îmi evocă amintirea grădinii pe timp de vară. 

În ce privește domeniul aromaterapiei, nu sunt cine știe ce expert, așa că am mers pe calea obișnuită. Rezultatul obținut a fost unul bun. Am creat o aromă plăcută și naturală, care se maturează momentan într-un borcan tip doză bine închis. Amestecul de inflorescențe, plante aromatice și de grădină trebuie să stea cam 5 săptămâni la loc întunecos, pentru ca procesul de fermentare să se poată desfășura corect.

Puteți folosi practic orice tip de flori sau plante uscate. Am scris deja despre procedeul corect de uscare aici, dar în acest moment va trebui să vă bazați doar pe ceea ce ați adunat deja pe parcursul verii. Mușcatele mai fac parte dintre plantele care pot constitui un adaos binevenit, disponibil și în această perioadă. Acestea înfloresc în principiu până la primul îngheț, iar elementele lor aromatice sunt de mare preț în amestecurile de plante. Majoritatea florilor își pierd aroma în timpul uscării. Însă în pot-pourri, fiecare își are propria funcție estetică. Veți suplimenta ușor aroma cu ajutorul câtorva picături din uleiul esențial preferat. Astfel puteți reîmprospăta aroma pot-pourri-ului și după o perioadă mai lungă.

 

Pentru porționarea fiecărui ingredient am folosit măsuri calibrate pentru gătit. Nu susțin că aveți nevoie neapărat de ele pentru acest scop, dar sigur vă vor prinde bine pentru prăjituri, sunt un ajutor neprețuit! Deocamdată mă vor ajuta să vă dau cantitățile exacte de plante. Pregătiți-vă așadar următoarele:

1/3 cană coajă uscată de portocală

1 cană petale uscate de trandafir roz și câțiva boboci uscați întregi

1 cană flori uscate de lavandă

1 floare uscată de hortensie

4 batoane întregi de scorțișoară

2 linguri cuișoare zdrobite

1 floare uscată de begonie

8 picături de ulei esențial de lavandă

Desfaceți coaja de portocală, tăiați-o în fâșii subțiri, iar dintr-o parte tăiați forme de flori cu ajutorul unei forme mici pentru prăjiturele. Este forma aceea micuță în formă de floricică, cu ajutorul căreia tăiați mijlocul pentru prăjiturelele de Crăciun. Puneți la uscat coaja și între timp așezați într-un castron mai mare toate celelalte ingrediente. Desfaceți petalele trandafirilor uscați, păstrați însă 3-4 boboci întregi. Puteți lăsa o jumatate de cană din florile de lavandă pe codițe, iar cealaltă jumătate de cană de floricele să fie scoase de pe codițe. Tăiați cu foarfeca floarea de hortensie în buchețele mici, rupeți batoanele de scorțișoară în jumătăți (în loc de scorțișoară puteți folosi și steluțe de anason, au un mare potențial decorativ) și zdrobiți bine cele 2 linguri pline de cuișoare aromate într-un mojar. La final, adăugați floricelele mărunte de begonie.

 

Pot-pourri se traduce ca amalgam de plante. Când aveți toate ingredientele laolaltă (inclusiv coaja aromată de portocală), amestecați bine toate ingredientele. Deja de acum vă va lua cu amețeală de la bogăția mirosului. Cu siguranță, această activitate nu se recomandă alergicilor. Dacă toate ingredientele sunt uscate în mod corect, florile nu se vor scutura și își păstrează frumos forma. Coloritul nostalgic al plantelor inițial colorate se va estompa după uscare și va căpăta tonuri pudrate, rezultând un amestec cu un farmec inconfundabil.

Acum este rândul procesului de fermentație. Puneți pot-pourri-ul într-un vas cu închidere ermetică. Acesta de exemplu, care are sticla colorată, este ideal pentru protejarea plantelor de razele soarelui. Am adăugat o poză cu plantele într-un borcan transparent, ca să puteți vedea mai bine totul; însă păstrați apoi vasul la loc întunecos. Înainte să puneți capacul, picurați peste plante 8 picături de ulei de lavandă și păstrați pentru 4-5 săptămâni într-un loc izolat. Din când în când scuturați borcanul, pentru ca mirosul să pătrundă în toți porii plantelor. După această perioadă, turnați o parte din amestec într-un castron frumos și așezați-l într-un loc unde să vă puteți bucura la maxim de mirosul delicat al noului Dvs. pot-pourri. După ce aroma se va mai estompa, reîmprospătați-o cu câteva picături de ulei de lavandă.

Câteva cuvinte despre uleiul esenţial de lavandă 100%:

Acest ulei are un efect binefăcător pentru corp. Linişteşte organismul – are un efect analgezic, elimină tensiunea excesivă şi ameliorează insomnia.

Poate fi utilizat pentru inhalaţii în caz de probleme de respiraţie şi bronşite, având efect antiinflamatoriu. 

Are efect antireumatic şi poate ameliora micile tensiuni apărute în muşchi, tendoane şi la inflamaţiile nervoase. Uleiul de lavandă poate fi totuşi folosit şi direct pe piele, ceea ce este o excepţie în cazul uleiurilor esenţiale. Însă înainte de a-l folosi, obligatoriu faceţi un test pe antebraţ, unde pielea este mai sensibilă.

În orice caz, cereţi sfatul medicului Dvs, deoarece uleiul de lavandă poate diminua considerabil presiunea arterială.

Vă doresc un weekend liniştit, cu sănătate şi arome plăcute! Vi-l puteţi face mai plăcut şi cu o lumânare aromată, din oferta de pe e-shopul nostru.

Aruncați o privire pe e-shopul e-shop nostru și lăsați-vă inspirați de alte produse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *