Plăcințele cu jumări

Pișcoturi cu ciocolată
27.12.2021
Biscuiți cu brânză pentru vin
5.1.2022

Temperaturile scad și gerul apare tot mai des. Imediat ce intru în casă de pe străzile înghețate, mă apucă pofta de ceva bun și sățios. Iar aceste păcințele cu jumări sunt exact ceea ce am nevoie…

Aluatul crescut cu cartofi este unul cu totul special. Dar cea mai importantă parte la el este procentul de jumări de porc. Vă asigur că și persoanele care nu consumă de obicei jumări nu vor rezista acestor plăcințele. Acestea îi dau gust și hidratare aluatului, fără sa-l facă prea gras. Plăcințelele sunt bune atât calde, cât și reci și acest tip de rețetă acestea se află chiar printre cele prețuite, pentru că țin de trecut.

Am folosit pentru coacere o tavă dreaptă dintre formele mele preferate de copt. Aluatul nu se lipește de ea și se coace ca-n poveste. Plăcințelele clasice au suprafața împărțită în carouri. Acest model este ușor de obținut prin tăierea cu un cuțit ascuțit, exact înainte de a introduce tava în cuptor. Eu am înlocuit carourile cu un fel de soare, la care am folosit o ustensilă pentru tăierea merelor în felii și îndepărtarea cotorului. Sigur aveți una printr-un sertar.

PLĂCINȚELE CU JUMĂRI

Pregătire: 20 de minute + o jumătate de oră pentru dospit * Cantitate: 20 de plăcințele (depinde și de mărime)

Aluat

  • 500 g făină
  • 300 g cartofi fierți și decojiți
  • 200 g jumări proaspete
  • 1 lingură de oțet
  • 1 ou
  • 2,5 lingurițe de sare

Maia

  • 1 cubuleț drojdie proaspătă (42 g)
  • 1 linguriță zahăr
  • 200 ml lapte călduț

Finisare

  • susan și chimen
  • 1-2 gălbenușe pentru uns
  1. Seara fierbeți cartofii pentru a doua zi.
  2. Înainte să vă apucați de aluat, faceți maiaua. Sfărâmați drojdia într-un castron , presărați zahărul deasupra și amestecați bine. Turnați laptele călduț și amestecați totul. Presărați suprafața cu făină, acoperiți castronul și lăsați maiaua să crească. Dacă în încăpere este rece, introduceți castronul în cuptorul încălzit la 35 °C pentru cca 15 minute.
  3. Într-un castron mai mare puneți făina și cartofii rași pe răzătoarea fină – aceștia ar trebui să fie la temperatura camerei. Adăugați jumările tocate mărunt, oțetul, oul și sarea. La final, adăugați maiaua. Amestecați aluatul cu o lingură de lemn și când se leagă, mutați-l pe o planșetă și frământați rapid aluatul și faceți o bilă.
  4. Puneți aluatul într-un castron pe care ați presărat în avans puțină făină, apoi presărați făină și peste el, acoperiți-l cu un prosop și lăsați-l la dospit pentru o oră într-un loc cald sau pentru 30 de minute în cuptorul călduț. În această perioadă de timp, mai frământați aluatul încă o dată.
  5. Din aluatul dospit formați două cilindre pe care le tăiați în părți egale. Din fiecare formați o plăcintă în palme. La final, presați pe ea ușor tăietorul de mere și așezați-o pe o tavă unsă în avans. Lăsați plăcințelele să mai dospească pe tavă câteva minute și, înainte de introducerea tăvii în cuptor, ungeți-le pe toate cu gălbenuș și presărați peste fiecare semințe de susan sau chimen. Coaceți-le în cuptorul preîncălzit la 175 °C pentru 20-25 de minute. Lăsați plăcințelele să se răcească pe un grilaj.

Nu va fi greu să găsiți toate ingredientele pentru aceste plăcințele. Deși nu consum jumări de obicei, îmi place gustul pe care îl dau. Dacă nu aveți un tăietor de mere, faceți un model în carouri pe suprafață cu ajutorul unui cuțit ascuțit. Iar dacă vă place macul, presărați mac peste plăcințele.

Va trebui să tocați jumările în bucăți. Dacă nu vă plac bucățile mari, le puteți măcina în mașină sau blender. Dar dacă alegeți să le tocați în bucăți, vor fi crocante în interiorul plăcintelor. În această fotografie puteți vedea și maiaua, care este deja pregătită

Aluatul cu cartofi își va dubla repede volumul. Veți lucra ușor cu el, pentru că nu se lipește și este ușor de modelat…

De asemenea, crește foarte bine. Aici puteți vedea că prima plăcintă (în colțul din stânga jos al tăvii) s-a umflat bine înainte să apuc să umplu tava. Fotograful nostru mi-a arătat și diferența dintre mărimea plăcintelor în decurs de 15 secunde care se scurg între două cadre separate. Secvența formată din câteva cadre arăta ca o animație. La final, presați forma, ungeți plăcintele cu gălbenuș și presărați semințe deasupra, iar după câteva minute deja veți simți mirosul lor divin.

Bucurați-vă de o muncă plăcută și, mai ales de seara minunată de iarnă, îmbunătățită de plăcințele, la care vă recomand o cană de vin fiert asezonat cu condimentele preferate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *