Peshtemal – prosoape orientale cu tradiţie

Prăjitură răsturnată cu caise
14.8.2019
Frigărui de pui
22.8.2019

Prosop de mâini sau de corp, şervet, pareo de plajă, pled, pătură de plajă – această bucată de ţesătură plăcută la atingere va fi exact ceea ce aveți nevoie.

Peshtemal, denumit şi hammam, fouta ş.a., este un prosop tradițional, folosit de sute de ani în băile turceşti. Este vorba despre o bucată întinsă de ţesătură din bumbac, ce se evidenţiază prin rezistenţă şi moliciune, design original şi capacitate de uscare rapidă. Datorită acestor caracteristici, popularitatea prosoapelor Peshtemal s-a extins rapid în Vestul Europei, SUA şi Australia, unde este preferat mai ales ca prosop practic de plajă.

Peshtemal se produce din bumbac turcesc, care este cunoscut ca fiind cel mai calitativ din lume. Se evidenţiază prin fibrele lungi, care necesită mai puţine înnădituri, având ca rezultat o ţesătură cu structură rezistentă şi totodată fină. De exemplu, în comparaţie cu un prosop din frotir, Peshtemal are un grad de absorbţie mai ridicat, iar datorită faptului că este subţire, se usucă mai repede. Din acest motiv este potrivit pentru băi, unde umiditatea este mai mare. Veţi aprecia aceste caracteristici şi în concediu, când mergeţi cu cortul, la drum sau la activităţile sportive. La început vi se poate părea că prosopul nu absoarbe umezeala suficient, însă după fiecare spălare, ţesătura îşi va mări gradul de absorbţie şi va fi mai moale.

Modelele şi culorile prosoapelor se diferenţiază datorită tradiţiilor diferitelor regiuni. Astăzi puteţi alege dintre multe modele şi culori variate, care fac aceste prosoape potrivite pentru orice tip de interior – de la vintage, la modern. 

 

Prosopul cu uscare rapidă DIAMOND SPORTY este ideal pentru lenevit pe plajă datorită dimensiunilor sale de 100 x 165 cm, fără a ocupa mult spaţiu în bagaj. Modelele în formă de diamant şlefuit sunt finisate cu ciucuri legaţi manual. Puteţi utiliza acest produs de efect şi în living sau în dormitor pe post de pled călduros. Pentru întreţinere urmaţi următoarele reguli:

1) Înainte de prima utilizare, introduceți prosopul în apă rece pentru a lăsa fibrele din bumbac să se înmoaie. La următoarele spălări, utilizați mereu apă caldă – nu mai mult de 40 °C, fără a adăuga balsam de rufe, care nu este necesar, deoarece după fiecare spălare, ţesătura va fi mai moale.

2) Nu uscaţi în uscător, prosoapele se usucă perfect şi rapid la aer. Uscătorul poate dăuna fibrelor de bumbac şi poate încâlci ciucurii legaţi manual.

3) Călcaţi la temperatură medie.

PROSOP DIAMOND SPORTY în culorile roşu, albastru şi negru, 100 x 165 cm, 99.99 Lei.

 

Ciucurii legaţi de pe prosoape denotă lucrul manual. Sunt frumoşi, dar cam vulnerabili. Câteodată, ciucurii au nodurile mai slabe, așa că verificați-le dacă sunt destul de strânse înainte de prima spălare, eventual mai fixați-le puțin. Se recomandă să setați mașina la un număr mai mic de turații pentru stoarcere, pentru ca ciucurii să nu se încâlcească. Nici uscarea în uscător nu este recomandată, în acesta, ciucurii se pot desface ușor. Dacă totuși vi se întâmplă, îi puteți repara ușor:

1) Despărțiți în două ciucurele desfăcut

2) Suciți strâns fiecare parte spre dreapta

3) Împletiți cele două părți, de data aceasta, spre stânga 

4) Legați capetele cu un nod strâns

 

Prosopul MARINE este chiar puțin mai mare, are dimensiunile de 100 x 180 cm. Este perfect pentru un lenevit comod pe plajă sau pentru luat la sala de sport. Coloritul ce amintește de vacanță este plin de soare, iar nuanțele folosite pur și simplu se potrivesc verii. PROSOP PESHTEMAL MARINE, 100 x 180 cm, 99.99 Lei.

Prosoapele Peshtemal au o multitudine de moduri de utilizare. Nu este de mirare că le-am testat sârguincios pe teren. Și au primit nota maximă! Se calcă perfect (dacă le călcați), se usucă repede, dau un aspect văratic meselor, atât afară cât și înăuntru. Iar dacă vă hotărâți să-l luați la picnic, va încăpea împreună cu toate cele necesare chiar și pe bicicletă; prosoapele ocupă minimum de spațiu. Până la urmă, și mașina de spălat îl va aprecia – nu o veți încărca cu un volum mare de țextile: PROSOP PESHTEMAL DAFF 100 x 180 cm, 89.99 Lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *