Pătrate ninse cu cocos

5 reguli pentru un somn liniștit
17.2.2021
Suportul lombar vine în ajutorul coloanei
18.2.2021

În tot continentul domnește iarna, iar zăpada ne inspiră și în bucătărie. Măcar din când în când ne putem permite niște calorii în plus, de exemplu, de la cocos, care este și foarte sănătos.

 

Cocosul este un ingredient apreciat, pe care cei mai mulți dintre noi îl adoră. Dacă vă gândiți puțin, sigur vă veți da seama cât de des îl întâlniți în diferite produse, din baie până în bucătărie. Sigur ați încercat uleiul de cocos presat la rece, vara v-ați făcut înghețată folosind lapte de cocos și toate persoanele care sunt nevoite să țină o dietă fără gluten cunosc bine făina de cocos, care conține doar cantități reduse de zaharuri, fiind astfel ingredientul ideal pentru rețetele sănătoase.

Fulgii de cocos sau cocosul ras se bucură de cea mai mare popularitate. Aceștia se obțin din pulpă uscată de nucă de cocos, care este rasă după îndepărtarea cojii maro, după care fulgii obținuți sunt tratați cu abur și uscați cu atenție. Fulgii de cocos sunt buni în prăjiturele, biscuiți, prăjituri și pentru prepararea altor deserturi, dar îi puteți adăuga și în iaurt cu müsli, eventual în anumite feluri de mâncare asiatice pe lângă carne, orez, etc. Chiar dacă nuca de cocos nu se consumă îndulcită, pulpa nucilor coapte are un gust dulceag plăcut și este zemoasă. Vă recomand să comparați gustul produselor bio cu cele normale, accesibile în orice magazin.

Cocos 2

PĂTRATE NINSE CU COCOS

Pregătire: 65 de minute + coacere * Cantitante: o tavă de dimensiunile 32 × 24 cm

Blat

·        4 ouă M

·        120 g zahăr pudră

·        150 g făină tip 650

·        100 g cocos măcinat mărunt, bio

·        4 lingurițe praf de copt bio

·        1½ linguri cacao

·        2 lingurițe esență de vanilie bourbon

Pentru finisare

·        2-3 linguri vin de Porto – nu este obligatoriu

·        un borcan mare de compot de vișine

·        2 căni cocos măcinat

·        cireșe confiate

Cremă

·        500 g mascarpone

·        1 zahăr vanilat

·        100 g zahăr

·        250 ml smântână 33%

·        50 g întăritor la rece cu gelatină

 

1. Spargeți ouăle și puneți-le în castronul robotului fără să le separați, apoi bateți-le cu zahăr până când obțineți o spumă groasă și pufoasă. Durează puțin, dar volumul lor va crește de câteva ori. Porniți cuptorul la 200 °C.

2. Puneți într-un castron toate ingredientele uscate și amestecați-le cu un tel. Turnați-le pe toate în spuma din ouă, adăugați esența de vanilie și amestecați până la omogenizare. Folosiți telul, pentru ca aluatul să nu devină prea lichid. Turnați aluatul bine omogenizat în tava tapetată cu hârtie de copt și introduceți pe șina din mijloc a cuptorului. După 10 minute, scădeți temperatura la 175 °C și lăsați blatul să se mai coacă pentru încă 10 minute. Scoateți blatul din cuptor și lăsați-l la răcit.

3. Însiropați blatul răcit cu vinul de Porto prin picurare sau cu ajutorul unei pensule de patiserie. Distribuiți deasupra vișinele strecurate de zeamă.

4. Crema – Bateți scurt brânza mascarpone cu ambele tipuri de zahăr. În alt castron, bateți smântâna până se întărește. Încorporați-o manual cu spatula în baza de mascarpone. Puneți întăritorul cu gelatină într-un castron mai mare, adăugați 100 ml de apă călduță și amestecați cu un tel curat aprox. 30 de secunde. Apoi adăugați imediat crema în gelatină și amestecați repede. Dacă este nevoie, mai adăugați zahăr după gust. Lucrați repede, deoarece crema se va întări rapid. Distribuiți crema pe blat și formați mici valuri pe suprafață folosind o spatulă de patiserie. Apoi presărați un strat gros de fulgi de cocos deasupra cremei. Lăsați prăjitura să se odihnească la rece.

Tăiați blatul în cuburi mai mari pe care le decorați cu cireșe confiate. Serviți prăjitura bine răcită.

Gustul cocosului și al vișinelor din compot combinat cu o porție bună de frișcă și mascarpone promite o experiență de neuitat. Prepararea este simplă, rapidă și nu pune probleme. Dacă veți coace blatul cu o zi în avans, vă împărțiți treaba pe două zile.

Ar fi mai simplu să amestec vișinele bine scurse în cremă, apoi să o întind pe blat. Dar nu procedez în acest fel, pentru că fructele conservate și fără sâmburi sunt foarte fragile, iar crema este tare datorită conținutului de gelatină și se întărește foarte repede. Pentru majoritatea prăjiturilor mele, dar mai ales pentru prepararea unei creme ca aceasta, în mai multe etape, castroanele suedeze din plastic sunt extrem de practice. Sunt trei castroane de mărimi diferite, ușor de depozitat, așa că nu vor ocupa mult loc, dar vor fi indispensabile pentru majoritatea activităților din bucătărie. Singurul lucru pentru care nu le folosesc este prepararea albușelor bătute – pentru acestea este ideală suprafața din inox, din cauză că nu este poros, iar albușele bătute ies din el foarte ușor.

Ungerea blatului cu cremă nu vă va da mult de lucru, mai ales pentru că nu aveți nevoie ca suprafața să fie una regulată. Creați o suprafață care amintește de întinderea de zăpada de afară. Smântâna va da cremei o culoare ușor gălbuie, dar o veți acoperi cu fulgi de cocos, care va desăvârși peisajul de iarnă...

Feliați bunătatea cu cremă în pătrate și decorați fiecare pătrat cu câte o cireașă confiată. Nu cred că mai trebuie să menționez că se servește rece. Poftă bună!

ponturi folositoare

·        Dacă aveți nevoie de o porție mai mică, împărțiți blatul în două jumătăți. Folosiți o jumătate din cantitatea de cremă pentru prima jumătate și congelați restul pentru următoarea ocazie.

·        Cantitatea de cremă este mare, așadar, dacă folosiți o tavă mai mică, sigur vă va rămâne un rest.

·        De cele mai multe ori, tăvile de copt au dimensiuni standard. Dacă doriți să coaceți un aluat mai înalt și constatați că nu aveți destul ca să acoperiți toată tava, reduceți dimensiunile tăvii cu ajutorul unor foi de aluminiu în forma literei „L”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *