Paté de sărbătoare cu cimbru

Aranjament de advent pe platou supraetajat / trenduri de sărbători
26.11.2019
Moş Nicolae e la geam!
4.12.2019

… SAU O FARFURIE PLINĂ CU DARURI

Cadourile de Crăciun destinate bărbaţilor ne pot da uneori dureri de cap. Şi este şi mai greu atunci când partenerul de viaţă nu are un hobby special – atunci avem nevoie de idei cu totul speciale. În acel moment, apelez la varianta preferată – să îi pregătesc ceva bun de mâncare.

 

Cadourile pentru soţul meu se pregătesc foarte uşor. Are multe pasiuni, printre care se numără cititul şi mâncatul. Atunci când concep cadouri pentru familie, am învăţat un lucru foarte util – să mă gândesc la câteva mărunţişuri pe o temă anume, pe care le adun într-un singur ambalaj frumos. Puteţi încerca, funcţionează!

Luaţi de exemplu un platou ceramic mare (cel pe care l-am folosit are diametrul de 32 cm – vezi ultima imagine) şi adunaţi pe el mărunţişurile pregătite. La final, înveliţi totul în celofan şi adăugaţi-i o felicitare. Nu am să vă prezint piramida creată, pentru că nu se vede ce este înăuntru. Însă vă dezvălui un delicios pateu, pe care îl pregătesc cu plăcere de Crăciun. 

pastika_001

PATEU DE SĂRBĂTOARE CU CIMBRU

Pregătire: 30 minute + decorare ziua următoare

Pentru tigaie

20 g unt

1 lingură ulei de măsline

1 ceapă de apă tăiată mărunt

4 căţei de usturoi, tăiaţi feliuţe

1 lingură frunzuliţe proaspete de cimbru

500 g ficat de curcan

50 ml bourbon

În mixer

120 g unt moale

50 ml smântână de bătut

sare şi piper proaspăt măcinat

Pentru decorare

crenguţe de cimbru

piper roz

 

1. Topiţi untul şi uleiul într-o tigaie mare, adăugaţi ceapa şi căliţi-o pentru 2 minute.

2. Adăugaţi feliuţele de usturoi, verdeaţa tocată mărunt, apoi ficatul curăţat. Căliţi pentru încă 5 minute.

3. Turnaţi bourbon-ul şi lăsaţi pe foc până când zeama scade complet.

4. Lăsaţi amestecul puţin la răcit, apoi mixaţi-l în blender cu untul şi smântâna. Veţi obţine o cremă fină, în care adăugaţi puţină sare şi piper proaspăt măcinat.

5. Turnaţi crema obţinută într-un castronele mici de porţelan, pe care le-aţi uns în avans cu unt. Nivelaţi suprafaţa cu o linguriţă şi daţi la frigider până a doua zi.

6. Topiţi puţin unt şi adăugaţi-l cu linguriţa pe castronelele cu pateu, ca să formaţi un strat fin deasupra acestuia. Atunci când începe să se întărească, decoraţi pateurile după inspiraţie cu rămurele de cimbru şi piper roz.

Dacă doriţi, puteţi adăuga în mix şi bucăţi de nuci. Nu au deloc gust rău!

Untul se va întări pe baza răcită destul de repede, aşa că puteţi decora deja pateul. Pentru a-mi uşura munca, mă folosesc de o scobitoare; pe castronelul de pateu destinat mie, presar frunzuliţe de cimbru şi mult piper roz. Acesta este cel mai important pe pateu. Gustul său dulceag, foarte asemănător amestecului de carne, este un deliciu absolut.

Vă mai rămâne doar să puneţi toate cadourile pe un platou mare, în centrul căruia aşezaţi pateul într-un castronel frumos cu capac. Adăugaţi o felicitare şi folosiţi funda pentru decorarea ambalajului din celofan. Dacă v-a scăpat ceva din imagine, vă dezvălui eu ce se mai află pe farfurie: lângă pateu am pus o ploscă din inox plină cu ceva bun, un sfeşnic mic din lemn, iar sub sticluţa cu alcool, o cutiuţă cu un briceag multifuncţional. Pe scurt, tot ce aveţi nevoie la cabană!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *