Pappardele cu ciuperci

Ceai fierbinte din mere și fructe uscate
14.10.2021
Culori pentru o casă primitoare: maro
22.10.2021

Tigaia este regina bucătăriei, nu încape îndoială. Dacă vă place să gătiți, cu siguranță că folosiți mai mult de un tip din acest vas atât de folositor.

Dedic articolul de astăzi tigăii robuste în care puteți prepara un fel de mâncare pentru 4 persoane. Aceasta și-a primit denumirea de la mâncarea tradițională spaniolă care a făcut-o cunoscută – paella, un fel de mâncare specific Spaniei care se prepară din orez, asemănător cu risotto sau cu pilaful și care își are originea în orașul spaniol Valencia. Tigaia specială folosită este joasă și dreaptă, cu mânere mari și se numește paellera. Paella se servește în toată Spania și o puteți savura la orice terasă de pe străzile aglomerate ale oricărui oraș mare.

Și în gospodăriile noastre europene, tigaia poate fi folosită în moduri asemănătoare, dar în afară de paella cu gustul ei bogat dat de o mulțime de ingrediente, puteți prepara multe alte feluri de mâncare. Până și mâncare italiană, de exemplu niște paste late cu ciuperci, care vor fi pe gustul întregii familii. Atunci când vă gândiți dacă să cumpărați o tigaie sau nu, țineți cont de încă un avantaj uriaș al acesteia. O bună parte din mâncăruri au nevoie de gătire pe plită, după care se introduc în cuptor. În această tigaie puteți găti și pe plită și în cuptor, fără să murdăriți mai multe vase. Ca să nu mai menționez că o bună parte din tigăi nu pot fi introduse în cuptor din cauza materialului din care este mânerul, care nu suportă temperaturile mari. Cu siguranță că această piesă nu vă va prisosi în bucătărie.

Preparare: 50 minute * Cantitate: 4 porții

  • 300 g ciuperci champignon brune / hribi
  • câteva ciuperci uscate – adaugă savoare ciupercilor champignon (nu e obligatoriu)
  • 2 lingură ulei de măsline
  • 1 ceapă mică tocată mărunt
  • 150 g feliuțe șuncă afumată fără grăsime, tăiate în bastonașe subțiri
  • 2 căței mari de usturoi
  • sare și piper
  • ½ lingură frunzulițe cimbru proaspăt / 1 linguriță cimbru uscat
  • 200 ml smântână 30%
  • 300 g paste pappardelle
  • 50 g brânză tare tip parmezan (Grana padano, Dziugas) - rasă 
  1. Curățați ciupercile, tăiați-le în feliuțe și rumeniți-le într-o tigaie cu 2 linguri de ulei de măsline extravirgin. La final, adăugați ceapa tocată mărunt și 150 g șuncă tăiată în bastonașe subțiri. Imediat ce șunca se rumenește, adăugați usturoiul mărunțit, apoi sare și piper după gust (atenție, gustați amestecul, șunca este deja sărată).
  2. Adăugați frunzulițele de cimbru proaspăt (sau cimbrul uscat) și turnați smântâna în amestec. Amestecați totul și fierbeți până când sosul începe să se îngroașe.
  3. Între timp, fierbeți pastele în apă cu sare, strecurați-le și adăugați 1-2 linguri din apa lor în sos. Amestecați pappardellele în sos, presărați brânză rasă deasupra și serviți imediat.

Spălați tigăile noi și ungeți-le cu o linguriță de ulei înainte de prima folosire. A doua oară nu mai este nevoie să procedați așa. Apoi încingeți tigaia, turnați în ea 2 linguri de ulei extravirgin și începeți să frigeți ciupercile. Pentru că ciupercile champignons sunt disponibile tot anul, vă puteți bucura oricând de acest preparat delicios. Însă în sezonul hribilor, vă recomand să înlocuiți champignons cu ei. Aceștia vor da preparatului o savoare deosebită. Atunci când folosesc ciuperci brune, adaug și câteve ciuperci uscate. Ciupercile champignons proaspete vor căpăta un gust excelent, împrumutând din gustul ciupercilor de pădure.

Nu mă zgârcesc niciodată la cimbru, dar voi puteți adăuga atât cât vă place. Chiar dacă va crește aportul caloric al mâncării, folosiți smântână cu procent de grăsime de 30%, chiar și mai mult. Dacă folosiți, de exemplu, smântână vegetală pentru gătit, rezultatul nu va fi la fel de bun. Adevărul este că mâncarea este foarte sățioasă și nu veți putea să mâncați prea multă. Un alt avantaj al tigăii mari este că, chiar dacă vreun ingredient trebuie preparat separat, aveți suficient spațiu să-l delimitați de celelalte și să adăugați treptat alte bunătăți. Gătitul în ea este rapid și ușor.

La final, tot ce trebuie să faceți este să amestecați totul cât timp este fierbinte și să presărați deasupra multă brânză rasă delicioasă. De această dată am folosit brânză tare Dziugas, care are un conținut redus de lactoză și nu conține gluten. Am învățat să gătesc pappardellele conform rețetei unuia dintre bucătarii mei preferați, Gennaro Contaldo; de fiecare dată sunt tot mai aproape de gustul felurilor sale de mâncare. Să avem poftă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *