Oușoare cu ghimbir și portocală

Textile de primăvară
8.4.2020
Cum facem curățenie în mod corect?
15.4.2020

Dacă vă plac prăjiturelele, vin în întâmpinarea voastră cu o mică idee de primăvară. Coaceți ceva bun pentru Paște și oferiți copiilor niște oușoare dulci făcute în casă.

De Paști inaugurăm un nou repertoriu de dulciuri, pe care îl așteptăm cu nerăbdare tot restul anului. De obicei nu am nici cum să coc mai multe, dar nici nu putem mânca mai mult de atât. Așa că, la noi acasă nu mai este loc de inovații în acest domeniu. Însă de câțiva ani, de când am creat această rețetă, a rămas printre preferatele tuturor. Pur și simplu am îmbogățit cu ghimbir și coajă de portocală rețeta de biscuiți de casă cu unt. Personal, mi se par cei mai buni biscuiții simpli, proaspeți și crocanți, însă de Paște vă recomand să lipiți câte doi cu gem de portocale sau caise. Biscuiții se înmoaie foarte repede, însă recomand să îi consumați cât mai proaspeți, așa că este bine să îi programați către finalul pregătirilor de Paște.

Pentru decuparea formei de ou folosesc un set de forme pe care îl am de mulți ani. Chiar dacă le vine rândul doar o dată pe an, le consider esențiale în bucătărie. Formele de prăjiturele sunt de obicei cel mai folosite pentru pregătirea turtei dulci tradiționale. Prăjiturelele de diferite forme pot fi ornate ulterior cu marțipan, glazuri de zahăr, ciocolată și bombonele colorate sau în multe alte feluri. În fiecare an puteți încerca decoruri noi, iar prăjiturile vor dispărea de sub ochii Dvs.

Puteți găsi diferite forme de copt în e-shopul nostru.

 

OUȘOARE CU GHIMBIR ȘI PORTOCALĂ

 

Pregătire: 20 minute + decupare * Obțineți: 18-20 oușoare lipite (depinde și de mărimea formei folosite)

Aluat

·        165 g făină tip 000, cernută

·        1 linguriță praf de copt fără fosfați

·        75 g zahăr tos, cernut

·        1/3 linguriță ghimbir măcinat

·        2 lingurițe pline coajă de portocală, eventual 1 linguriță coajă portocală deshidratată măcinată

·        1 ou mărimea M, bătut

·        1 lingură smântână 30%

·        70 g unt moale

Pentru finisare

·        un borcan gem de portocale sau de caise

·        zahăr pudră vanilat 

 

1. Amestecați ingredientele uscate în castronul robotului (sau pe planșetă): făina, praful de copt, zahărul, ghimbirul și coaja de portocală, apoi adăugați oul bătut, smântâna și untul moale și mixați bine până se leagă aluatul. Apoi mutați-l pe planșetă și prelucrați-l rapid. Formați un cilindru pe care îl împachetați în folie și îl lăsați la frigider pentru 2 ore.

2. Lăsați puțin la înmuiat o jumătate din aluat, apoi formați cu sucitorul o foaie cu grosimea de 3 mm pe planșeta pe care ați presărat puțină făină în avans și decupați forme de ouă de mărimea dorită. Puneți-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, apoi decupați găuri rotunde pentru „gălbenuș“. Puteți lăsa formele pline, iar în acest caz le puteți decora cu forme în relief cu ajutorul unor forme pentru marțipan. Coaceți timp de 10 minute în cuptorul preîncălzit la 175 °C sau până capătă o culoare rozalie.

3. Din cealaltă jumătate de aluat decupați forme fără decorațiuni sau găuri rotunde. Lăsați biscuiții la răcit și a doua zi lipiți-i cu gem de portocale sau caise. Vor fi ideali pentru consum după 24 de ore.

vajicka_1

În fotografia de mai jos puteți vedea procedeul decupării ouălor – eu am folosit o formă de mărime medie. Dacă doriți să aplicați și forme de marțipan, faceți-o cu atenție. Dacă apăsați prea tare, veți decupa forma din ouă. În ce privește portocala, este mereu mai bine dacă aveți posibilitatea să găsiți portocale netratate, pentru a putea rade coaja proaspătă în prăjitură. Este o minunăție, coaja vă va parfuma mâinile și își va răspândi mirosul în toată bucătăria. Dacă nu am timp să merg la magazinul bio după portocale, folosesc coajă rasă deshidratată BIO, pe care o cumpăr de la magazinul dm. Folosesc ghimbir măcinat fin, deoarece ghimbirul ras ar putea avea un gust proeminent în biscuiți. De asemenea, în acest fel ghimbirul nu iese în evidență în aluat.

vajicka_2

Cu aluatul se lucrează ușor, este moale și elastic, dar ca orice aluat cu unt, se înmoaie repede. Este mai bine să lucrați cu foi mici. Întindeți-le bine, până au grosimea de 3 mm și decupați formele de bază. Ocupați-vă de decuparea găurilor rotunde sau de decorarea cu forme doar după ce le-ați pus în tavă – deci nu cum vă prezint în fotografie; formele ar fi mai greu de mutat în tavă și s-ar deforma din cauza mărimii. Așezați-le în tavă astfel încât să existe suficient spațiu între ele, deoarece se vor umfla.

Vajicka_3

Decorați ouăle astfel încât să pară că au gălbenuș și albuș, deci mai întâi pudrați-le cu zahăr, apoi lipiți-le cu gem de portocale. Vor fi o delicatesă! Iar dacă nu mâncați o farfurie întreagă, nu trebuie să vă temeți nici de calorii :o)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *