Ornamente din turtă dulce pentru brad

Prăjiturele în dar + șablon
3.12.2021
Luminițe și aromele ispititoare ale Crăciunului
9.12.2021

Formele din silicon reprezintă un aliat puternic în bucătărie. Cu ajutorul lor, puteți crea chiar și decorațiuni pentru bradul de Crăciun!

Ne-am obișnuit demult ca produsele din silicon să ne ajute în bucătărie atât la gătit și copt, cât și la întreținere și economisirea spațiului. Ustensile practice de lucru, planșete care se ruleaza ușor, mănuși de protecție pentru mâini și forme interesante pentru pâine – toate ne sunt de mare ajutor în activitățile de zi cu zi din bucătăriile noastre. În special formele mari și mici pentru prăjiturelele de Crăciun, de chec, de pâine sau coșulețele pentru brioșe ne sunt foarte utile în această perioadă, când poate părea că munca nu se mai sfârșește.

De această dată am testat forma pentru turtă dulce cu șase forme cu detalii create special pentru decor, pe care nu mai trebuie decât să le decorați frumos după propria imaginație după ce le scoateți din cuptor. Cele mai interesante de pe forme sunt chiar orificiile pentru introducerea panglicii care face posibilă agățarea prăjiturii în brad. Vă spun sincer – nu am crezut cu adevărat că aluatul tare de turtă dulce va putea face loc acestor orificii, pentru ca prăjiturelele obținute să se transforme în decorațiuni. Am crezut că mai degrabă ar trebui să le încerc cu ciocolată, care este mai maleabilă. Dar aluatul de turtă dulce a cooperat perfect. Am ales o rețetă de aluat mai moale, care miroase bine a portocale. Este mai gras și, din această cauză se și înmoaie mai repede. Trebuie să-l încercați, sigur va fi pe gustul vostru!

Este un pont nou de activitate cu copiii, care vor fi bucuroși să decoreze ornamentele după cum le place. Și Moș Crăciun parcă e tot mai aproape...

În galeria de sub articol veți găsi o serie de forme din silicon care vă ușurează treaba înainte de Crăciun. Le găsiți bineînțeles și în e-shopul nostru, pregătite de expediere.

Pregătire: 30 minute + umplere forme * Cantitate: 33 ornamente

  • 280 g făină de cozonac, cernută
  • ½ lingură mirodenii pentru turtă dulce
  • ½ lingură coajă de portocală, măcinată fin
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu alimentar
  • 50 g zahăr brun
  • un praf de sare
  • 70 ml smântână lichidă pentru frișcă
  • 70 g unt moale
  • 80 g miere
  1. În castronul aluatului puneți făina, mirodeniile, coaja de portocală, bicarbonatul de sodiu, sarea și zahărul și amestecați bine totul. 
  2. Adăugați smântâna, untul topit și mierea. Mixați totul scurt, până se leagă într-un aluat omogen. Aluatul este unul lipicios, dar mutați-l pe o planșetă și frământați-l manual cu încă puțină făină. Încercați să nu prăfuiți cu prea multă făină, frământați-l repede și formați un cilindru de aluat, pe care îl puneți la frigider.
  3. A doua zi umpleți formele cu el – eu am lucrat cu câte 2 bucăți, este mai simplu și mai rapid. Aluatul este mai moale decât cel pentru turta dulce obișnuită, dar este ideal pentru umplerea formelor. Luați de fiecare dată cantitatea necesară de aluat și lăsați restul la frigider. În timp ce pregătiți prăjiturelele, lăsați cuptorul să se încingă la 175 °C. Umpleți formele cu un strat de circa 3 mm grosime, pentru că aluatul se umflă mult. Coaceți timp de 10 minute.
  4. Când aluatul capătă o culoare mai închisă și crește astfel încât să iasă din formă, ornamentele sunt coapte. Lăsați-le să se răcească puțin și scoateți-le cu degetele. Orificiile pentru agățat își vor păstra forma și veți putea trece panglici prin ele. Lăsați turta dulce să se răcească pe un grilaj.

Decorați ornamentele coapte după cum vă place și legați-le cu pănglicuțe înguste. Acum le puteți agăța în bradul de Crăciun!

Aluatul este parfumat și maleabil ca plastilina, nu este atât de tare ca și cel de turtă dulce. Este perfect pentru umplerea formelor, pentru că se presează ușor în ele și umple toate detaliile și colțurile. În plus, permite crearea orificiilor de agățare. Merge foarte bine, doar că trebuie să păstrați restul de aluat la rece. Dacă vă plac formele, vă recomand să vă cumpărați câte două, ca să coaceți turta dulce mai repede și mai economic. În timpul coacerii, turta dulce se umflă, ajungând până la margine. Sunt frumoase și așa cum ies din formă. Dacă urmează să le serviți pe tavă, le puteți lăsa nedecorate. Dar copiii sigur vor fi încântați să le decoreze cu ciocolată, glazură din tub sau bombonele mici. Pentru agățarea în brad, pregătiți-vă pănglicuțe late de aprox. 4 mm.

Mi-a făcut mare plăcere să mă joc cu ornamentele de turtă dulce, dar trebuie să recunosc că nu au rezistat prea mult. Această turtă dulce este moale imediat, așa că a rezistat mai puțin de două zile datorită degustărilor repetate. Cel mai bine e să le coaceți cam cu o săptămână înainte de Crăciun. Și până strângeți bradul, garantat nu va mai rămâne niciuna :o)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *