Melci crocanți scorțișoară cu nuci

Lumânări în pahare / reciclare
28.1.2019
Mandala în sufragerie
5.2.2019

Aroma de scorțișoară și aluat proaspăt dospit vă vor oferi o dimineață frumoasă. Melcii umpluți cu scorțișoară, unt și nuci tocate sunt cei mai gustoși când sunt calzi, atâta timp cât sunt crocanți.

 

Nu este întocmai adevărat că o formă plină, cu aspect pretențios, dă mult de lucru. Aluatul întins va fi înfășurat într-o ruladă lungă și apoi tăiat în părți egale. Restul distracției îi revine cuptorului. Melcii se prepară din aluat dospit. Într-o formă rotundă încape o cantitate semnificativă, nu uitați să achiziționați una pentru vară. Puteți coace în ea un milion de tipuri de prăjituri!

004

MELCI SCORȚIȘOARĂ CU NUCI

Pregătire: 50 minute + dospire* Veți obține: aprox. 17 melci

Pentru aluat

  • 30 g drojdie,
  • 250 ml lapte integral
  • 500 g făină integrală normală, cernută
  • 80 g zahăr gris
  • puțină sare
  • 2 gălbenușuri
  • 80 g unt
  • suc din ½ lămîie
  • 50 g stafide aurii și puțin rom

Umplutura

  • 40 g unt topit
  • 2 lingurițe de ceai de scorțișoare măcinate
  • un pumn de nuci, tocate grosier
  • 6 linguri rase de zahăr din trestie

Glazura

  • 50 ml sirop de arțar
  • 40 g unt topit
  • un pumn de nuci, tocate grosier
  1. Obțineți maiaua din drojdie, o linguriță de zahăr și o parte din smântână.
  2. Între timp cerneți făina în oală, adăugați restul de zahăr și puțănă sare și amestecați conținutul. Formați o adâncitură și turnați maiaua . În smântâna rămasă bateți gălbenușurile cu furculița și adăugați în conținutul de bază. Ca ultim pas turnați untul topit ráčit, sucul de lămâie și stafidele înmuiate în rom. Cu ajutorul lingurii de lemn sau al robotului preparați aluatul fin, moale. Presărați suprafața cu făină și lăsați la dospit într-un loc cald.
  3. Înainte de dospire pregătiți umplutura. Amestecați toate ingredientele laolaltă.
  4. Împărțiți aluatul în două și din fiecare jumătate formați un blat de dimensiune 30 × 35 cm. Împărțiți umplutura în două și ungeți progresiv blaturile; lăsați aluatul neacoperit 1 cm de la margine. Înfășurați blatul de la latura mai scurtă.
  5. Tăiați rulada în părți egale, cu grosime de aprox. 3,5 cm, cu ajutorul unui cuțit ascuțit (folosesc cuțitul pentru brânzeturi). Ungeți tava cu unt din toate părțile, acoperiți forma cu o cârpă și lăsați la dospit încă 30 de minute.
  6. Către sfârșit porniți cuptorul, preîncălziți la 170 °C și introduceți în cuptor melcii dospiți (deja se unesc într-un tot unitar). Coaceți 30-35 de minute pe grila din mijloc. Aluatul va apare deja ca și copt. Scoateți apoi forma, ungeți melcii cu glazura pregătită, presărați un strat gros de nuci și lăsați la copt pe grila de jos la temperatura de 160 °C.
  7. Aproximativ după 15 minute glazura va carameliza și va forma pe aluat o crustă subțire. Suprafața melcilor va rămâne crocantă cu gust de unt. Melcii nu sunt excesiv de dulci și au gustul cel mai bun în ziua în care au fost preparați.

Pregătiți aluatul conform instrucțiunilor. Nu lăsați aluatul undeva în curent de aer. În momentul în care volumul acestuia se va dubla puteți începe coptul. Cel mai des vom împărți aluatul în două părți pentru a nu avea blaturi mari de aluat; manipularea cu rulada este mai ușoară. Ungeți din belșug aluatul cu umplutura pregătită, presărați nucile tocate și apoi înfășurați aluatul.

Pentru aluatul dospit untul este un asociat bun, deci nu faceți economie. Este componentă a umpluturii însă ungeți bine forma precum și bucățile de rulodă tăiate. Lăsați un spațiu suficient între melci datorită faptului că dospirea acestora nu s-a încheiat. Ungeți porțiile individuale din formă cu unt, pentru a putea separa ulterior mai bine melcii. Procedeul este identic cu coptul pateurilor umplute.

Urmează ultima etapă a coptului. Însă mai lăsați melcii la dospit o jumătate de oră, până încep să se apropie unii de alții, apoi ungeți melcii cu unt și băgaț la cuptor. După o jumătate de oră bucătăria va mirosi la unt și scorțișoară. La aranjarea în formă mi-au mai rămas câteva bucăți. În acest caz puteți realiza coacerea într-un vas mic de copt. Când aranjez melcii în cerc este posibil să rămână un spațiu mic la marginea formei în care nu încape un melc întreg. Nimic mai simplu, tai melcul în jumătate și completez locurile goale ale formei.

După aproximativ 30 de minute scoateți forma din cuptor, ungeți suprafața melcilor cu sirop de arțar, presărați din belșug cu nuci și băgați din nou la cuptor. Siropul caramelizat va oferi nucilor un gust asemănător cu cel al nucilor pecan. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *