Lichior de nuga pentru anul nou

Pinguini din mozarella
7.1.2020
Vază de iarnă dintr-un pahar
14.1.2020

Avem la activ întâlniri de sfârşit de an atât liniştite, cât şi gălăgioase şi ne pregătim încetul cu încetul de una nouă, cu multe dorinţe pentru anul care va începe.

Şi ce petrecere este aceea fără clinchetul uşor al păhărelor mici? Ca în fiecare an, în primul weekend pregătesc un prânz festiv de Anul Nou. Nu spun că nu mi-a ajuns alergătura din jurul aragazului dinaintea Crăciunului, dar nu scutesc acest efort pentru a ura bun venit Noului An aşa cum trebuie – cred ca acesta este un obicei frumos. Poate că procedaţi la fel. Vă puteţi întâlni cu cei care au petrecut Crăciunul în familie şi veţi avea o ocazie bună să purtaţi discuţii plăcute despre zilele precedente. Iar când se face schimb de cadouri, merge foarte bine şi un lichior dulce.

De data aceasta am ales un lichior de nuga. Acesta se încadrează în categoria celor care trebuie consumate proaspete şi trebuie preparat cu o zi în avans. La baza acestuia stau smântâna şi aromele specifice iernii şi, pentru că veţi folosi whisky să îl preparaţi, îl puteţi servi şi în pahare largi, cu câte un cub de gheaţă. Înainte să îl serviţi în păhărele mici, nu uitaţi să îl amestecaţi, deoarece ciocolata are tendinţa de a se lăsa la fundul sticlei. În principiu, acest lucru nu deranjează mult, deoarece astfel ce este mai bun rămâne pentru la urmă...

Aşa că, noroc! Cu urările aferente de An Nou cu sănătate, iubire şi înţelegere!

Novoročný-nugátový-likér-2

LICHIOR DE NUGA

Preparare: 25 minute * Obţineţi: cca 550 ml

200 ml smântână 30%

200 g cremă de alune calitativă

2 steluţe de anason

2 cuişoare

½ linguriţe scorţişoară măcinată – puteţi adăuga mai multă, după gust

50 g zahăr brun

350 ml whisky

1 lingură plină de cacao

1. Turnaţi smântâna într-o crăticioară şi încălziţi-o la foc mic. Adăugaţi crema de alune, toate mirodeniile şi dizolvaţi zahărul, amestecând încontinuu. Încălziţi până la punctul de fierbere, lăsaţi crema omogenă să dea în clocot pentru câteva momente şi lăsaţi-o la răcit.

2. Adăugaţi cacaoa în whisky şi bateţi cu un tel. După ce se dizolvă cacaoa, turnaţi încet amestecul în crema strecurată şi răcită. Amestecaţi din nou cu telul şi gustaţi. Adăugaţi scorţişoară după gust.

3.Turnaţi lichiorul în sticle spălate cu apă fierbinte şi lăsaţi să se odihnească cel puţin o zi. Serviţi simplu sau cu un cub de gheaţă. Rezistă 2 săptămâni la frigider.

Acest lichior este destul de tare, dulce, aromat şi caloric. Totuşi, când îl veţi împărţi, veţi constata că nu vă va rămâne prea mult. Pentru prepararea lui veţi avea nevoie de o jumătate de oră, cel mai bine cu o zi în avans, pentru ca toate gusturile să aibă timp să se îmbine. Totul depinde de cât de bine aţi amestecat toate ingredientele. Dizolvaţi foarte bine în smântână atât crema de alune, cât şi zahărul, adăugaţi mirodeniile şi lăsaţi crema la răcit...

...va trebui să strecuraţi crema obţinută, pentru ca aceasta să rămână omogenă şi pentru a scoate bucăţelele de mirodenii, eventual bucăţelele de alune. Dizolvaţi cacaoa (se va dizolva perfect, dar procesul nu e tocmai fotogenic), apoi amestecaţi crema şi whisky-ul. Acum puteţi gusta lichiorul, eventual îi puteţi adăuga scorţişoară.

Intrebări legate de cumpărături

Probabil aţi citit câte ceva despre calitatea cremei de alune de pădure. De cele mai multe ori, conţinutul de bucăţi de alune este mic, dar dacă aveţi deja în cămară un produs cu mai multe alune, vă amintesc că oricum veţi strecura crema la final, aşa că acestea nu vor deranja.

Atunci când o cumpăraţi, acordaţi atenţie mai degrabă conţinutului de zahăr şi al masei de cacao. De asemenea, prezenţa uleiului de palmier nu este indicată. Acesta are o durată lungă de viaţă şi este destul de răspândit, dar se încadrează în categoria grăsimilor saturate. Nu cred că toate acestea trebuie luate în considerare pentru o preparare a unui lichior, însă cremele de ciocolată sunt iubite de copii, care le consumă de multe ori ca gustare, aşa că este bine să luaţi în considerare ce scrie pe etichetă.

Veţi avea o experienţă bună cu produsul firmei Lind (40 % alune – şi e aproape păcat să o folosiţi pentru lichior) şi cu produse bio, cu sau fără conţinut de cacao. În unele veţi găsi, pe lângă calitate, şi gust de scorţişoară sau alte arome.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *