Jeleu din vin fiert

5 cadouri cu imaginație
18.11.2021
Duminică începe Adventul!
25.11.2021

Jeleul aromat din vin este o delicatesă. Nu este pentru copii, dar dacă voi, adulții, vă luați la pachet unul sau două borcănașe atunci când mergeți la munte, nu veți mai avea nevoie decât de apă fierbinte pentru a vă prepara foarte rapid o cană de vin fiert.

Pregătirea jeleului din fructe poate da destul de mult de lucru, pentru că, înainte de toate, trebuie să stoarceți din ele sucul de care aveți nevoie în etapele următoare. Însă în cazul jeleului din vin, lucrurile stau cu totul altfel – îl puteți obține într-o jumătate de oră. Ingredientul de bază este o sticlă de vin (puteți folosi atât alb, cât și roșu), ideal cu un gust fructat și apoi nu mai trebuie decât să adăugați mirodeniile pe care le folosiți de obicei la vin fiert și zahăr. Aveți nevoie de zahăr cu gelifiant – datorită acestuia, vinul va căpăta o consistență groasă. Apoi nu mai trebuie decât să-l sigilați în borcane mici și să vă bucurați de el ca sos la diferite aperitive sau, și mai bine, să-l transformați rapid într-o băutură aromată.

Știu că nu e prea simplu să găsiți zahăr cu gelifiant iarna. Prin toate magazinele și supermarketurile în care am întrebat de el, mi s-a răspuns cu ridicări de umeri, pentru că, de obicei, se găsește la raft numai vara și toamna. Poate că este mai bine să căutați prin magazinele mici, unde mai aveți noroc să găsiți vreo pungă rămasă din vară. În orice caz, anul viitor îmi voi face o mică rezervă pentru la iarnă. Nu se știe niciodată ce idee îmi mai vine. Eu am primit acest jeleu de la o prietenă și m-a câștigat de la prima degustare. În curând voi mai face o tranșă. Dacă aveți la îndemână câteva borcănele mici, atunci și mai bine!

Dacă vă luați la pachet câteva borcănele în concediul de iarnă, vă puteți prepara în doar câteva momente o băutură fierbinte, care nu este la fel de tare ca vinul fiert. Puteți pune deoparte câteva borcănașe și pentru prieteni. Cadourile din cămară poartă în ele mereu o bucățică din sufletul celui care le dăruiește și, în plus, veți face prietenilor o surpriză plăcută, la fel cum a fost și în cazul meu.

O băutură caldă se savurează cel mai bine din căni mari. Avem o mulțime de modele în e-shopul nostru – sunt rezistente și mențin bine căldura. Vă vor încălzi mâinile și pe cel mai mare ger!

jeleu pentru iubitorii de vin

  • Un jeleu de calitate din vin se naște din pasiunea unui specialist în vinuri, combinată cu experiența unui bucătar bun. Nu este vorba atât de folosirea vinului ca ingredient principal, cât despre aducerea vinului în forma jeleului, păstrându-i caracterul.
  • Jeleul sau vinul gelificat se formează prin procesul de gelifiere a vinului cu ajutorul pectinei și al zahărului, în care se adaugă și cantitatea potrivită de arome. La nivel profesional, acesta se prepară exclusiv din vinuri albe și roșii de foarte bună calitate, fără ca vinul rozé să facă excepție. Jeleul se prepară cel mai frecvent în vase din cupru, deoarece cuprul este metalul ideal pentru fierberea la temperaturi mari.
  • Rezultatul este un jeleu dulce, care se consumă în aceleași combinații ca și vinul roșu lichid – la brânzeturi moi cu gust delicat, pateuri, carne de vânat sau de curcan. Jeleurile din vinuri albe se savurează la carnea de pasăre preparată în cuptor, dar și la carnea de porc. Nu în ultimul rând, bucurați-vă de ele la deserturile dulci.
  • Această delicatesă se găsește destul de rar în comerț la noi în țară. Dar îl veți putea procura dacă mergeți în concediu în Franța, Germania sau peste ocean.

Pregătire: 33 minute + timp de fierbere * Cantitate: 4 borcănele mici

  • 0,5 l vin roșu cu gust fructat
  • 500 g zahăr cu gelifiant
  • 150 ml suc proaspăt stors din portocale - 2 bucăți mari și zemoase
  • 4 bețe de scorțișoară
  • semințele din 3 flori de anason
  • 7 cuișoare
  • un vârf de cuțit de cardamom
  • un vârf de cuțit de ienibahar

Notă: Dacă doriți să faceți jeleu dintr-o sticlă întreagă de vin, adăugați încă 250 g zahăr cu gelifiant, 100 ml zeamă de portocale, dar păstrați aceeași cantitate a mirodeniilor ca și la rețeta pentru 0,5 l de vin. Vedeți cum vă place și mai puteți adapta gustul pe parcurs, în funcție de modul preferat de preparare a vinului fiert.

  1. Turnați vinul într-o cratiță și adăugați zahărul cu gelifiant. Amestecați până când se topește tot zahărul.
  2. Puteți începe să încălziți amestecul la foc mic și, între timp, stoarceți sucul din portocale și turnați-l în bază. Adăugați bețele rupte de scorțișoară, semințele de anason și cuișoarele sfărâmate în mojar și, la final, cardamomul și ienibaharul. Încălziți încet până la punctul de fierbere și fierbeți timp de 7 minute amestecând încontinuu.
  3. În timpul fierbeii, jeleul este în stare lichidă. Strecurați-l printr-o sită și faceți un test de gelifiere pe o farfurioară rece din porțelan. Dacă picătura se întărește repede și nu se scurge, jeleul este gata. Dacă se întărește mai încet, mai continuați să-l fierbeți pentru câteva minute în plus.
  4. Turnați jeleul în borcănașe fierbinți sterilizate, pe care le sigilați imediat cu capace. Întoarceți-le cu capacul în jos pentru 5 minute, apoi întoarceți-le înapoi. Lăsați jeleul să se răcească. Până a doua zi, va fi perfect închegat.

Rezultatul final este influențat foarte mult de gustul și calitatea vinului. Personal, am făcut acest jeleu doar de două ori, de fiecare dată din alt vin. În fiecare caz, jeleul a avut un gust diferit. Pentru jeleul din vin se folosesc vinuri cu gust și miros fructat. Nu mă refer neapărat la vinurile de casă, ci la vinurile tradiționale demiseci sau demidulci. Puteți testa rețeta și cu vinuri albe. Jeleul din vin este considerat o delicatesă preparată de obicei din vinuri tinere, de multe ori din cele de Madeira, Porto, etc. și nu este deloc ieftin.

Jeleul închegat are o consistență mătăsoasă și își păstrează scânteia aceea de foc specifică vinului. Dacă îl scoateți cu totul din borcan, va rămâne închegat, iar dacă vă serviți din el cu lingurița, se rupe puțin – la fel ca în poză. Serviți-l la brânzeturi moi împreună cu un pahar de vin de Porto – va fi excelent!

Puneți deoparte un borcănel special pentru decorarea prăjiturelelor de Crăciun și, dacă jumătății dumneavoastră îi plac dulciurile, atunci poate fi și un cadou excelent de Sf. Valentin. În sfârșit, puteți servi vin și la micul dejun!

Pentru băutura caldă găsiți proporția de jeleu care vă place. În această cană mare din sticlă am pus 4 lingurițe cu vârf de jeleu, peste care am turnat apă fierbinte. Jeleul se topește imediat. Gustați, și, dacă nu este ce trebuie, nimic nu vă împiedică să adăugați încă o linguriță. Apoi vă veți aminti deja rețeta. Spre deosebire de vinul fiert clasic, băutura obținută este una considerabil mai slabă și mai dulce, dacă obișnuiți să folosiți mai puțin zahăr. Însă garantat vă va plăcea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *