Decupaj cu șervețele sau pregătirea șifonierului pentru iarnă

Carne condimentată în aspic
25.10.2019
Lenjerii de pat mătăsoase din microfibră
28.10.2019

Bănuielile Dvs. sunt corecte. Nu voi vorbi despre așezarea frumoasă a mesei, ci de tehnica decupajului cu șervețele – după termenul franțuzesc découpage, care se referă la decorarea diferitelor suprafețe cu ajutorul imaginilor decupate de pe șervețelele normale de masă. În fotografie, pentru cei ce încearcă pentru prima dată această tehnică, expun un umeraș din șifonier. Vă va fi mai ușor să decorați suprafețe mici.

 

Această tehnică a devenit tot mai răspândită în Cehia cam cu 15 ani în urmă. De atunci, comercianții și producătorii au pus pe piață o întreagă pleiadă de lipiciuri, lacuri, vopsele, amestecuri cu sclipici și alte nebunii, dar și paste de structurare și modelare foarte bune, cu ajutorul cărora se pot crea inclusiv forme în relief pe sub stratul moale al șervețelului. Se lucrează cu stratul superior al șervețelului, care este ușor și destul de transparent. Este o activitate plăcută și liniștitoare și aveți șanse 100% ca rezultatul să vă iasă așa cum ați dorit, ceea ce vă va câștiga fidelitatea față de acest hobby.

Așadar, pentru că se apropie un nou sezon, aveți ocazia să creaţi ceva frumos şi să faceţi o curățenie detaliată în șifonier. Vara trebuie mutată în cutii, boxe de depozitare și saci cu vacuum, și acum nu mă refer doar la garderobă. Iar tot acum aveți ocazia de a vedea dacă mai trebuie să completați, eventual să vă îmbogățiți garderoba de iarnă. 

MATERIALE NECESARE PENTRU STRATUL DE BAZĂ

Umerașul de haine este un obiect super! Inițial am avut intenția de a-l vopsi în culori închise  și să aplic pe el un șervețel cu un model contranstant. Însă nu am găsit un șervețel care să-mi placă. Așa că am rămas la florile tradiționale. Atunci când vă alegeți șervețelul, țineți cont ca motivele să fie bine delimitate și distribuite liber, cel mai bine pe o suprafață albă. Dacă veți folosi un şerveţel cu fundalul alb, vopsiți şi baza în alb, ca să se potrivească cu decorul. Pregătiți-vă următoarele:

umeraș din lemn

șmirghel mai moale

vopsea acrilică albă și o pensulă dreaptă

șervețel din celuloză

o foarfecă mică, cel mai bine rotunjită

lipici cu lac (2 în 1) pentru tehnică decupaj cu șervețele

o pensulă dreaptă moale, cu lățimea de aprox. 1 cm

Curățați de murdărie umerașul dacă este mai vechi și frecați cu șmirghel toată suprafața acestuia (se aplică și în cazul umerașelor noi), ca să curățați lacul sau resturile acestuia. Aplicați un strat de bază de vopsea albă, lăsați-l să se usuce bine și dați din nou puțin cu șmirghel. Apoi aplicați al doilea strat de vopsea, chiar și pe al treilea, dacă considerați necesar. Atunci când umerașul este perfect alb, pregătiți-vă șervețelul și gândiți-vă cum să împărțiți micile motive pe suprafața acestuia.

 

DOAR STRATUL SUPERIOR

Majoritatea șervețelelor se compun dintr-un strat de hârtie imprimat, sub care sunt alte 2 straturi de hârtie albă. Decupați motivul ales și desprindeți ambele straturi de sub acesta. Veți decora lemnul doar cu acest strat superior, cu imagine. Dacă doriți să decupați inclusiv liniile subțiri, cum este de exemplu coada unei frunze, tăiați și puțin din fundalul din jurul acesteia. Fundalul fiind alb, se va pierde pe albul umerașului. De aceea este important să vopsim cu aceeași culoare.

 

DECORAȚI DE LA MIJLOC, PE AMBELE PĂRȚI

Începeţi cu mijlocul umeraşului, vă veţi face o idee despre cum să împărţiţi decoraţiunile cât mai bine. Aşezaţi pe lemn imaginea decupată, apoi luaţi-o de acolo şi aplicaţi în locul ei puţin lipici. Apăsaţi uşor floarea pe lipiciul care o va umezi imediat. Apoi înmuiaţi din nou pensula în lipici şi apăsaţi marginile pe suprafaţa umeraşului cu mişcări delicate. Nu vă temeţi să aplicaţi lipici şi pe imagine. Şerveţelul se va estompa puţin la început, însă după câteva clipe culorile vor deveni din nou mai intense, devenind parte a suprafeţei. Decoraţi umeraşul astfel încât părţile rămase din imagine să se prelungească şi pe alte părţi a acestuia.

 

LĂSAŢI MOTIVELE SĂ SE CONTINUE PE ALTE PĂRŢI

Aici se vede frumos cum frunza şi floarea de muşcată au trecut pe părţile laterale ale umeraşului. Permiteţi motivelor să se continue pe alte laturi. Procedaţi la fel şi pe partea opusă a umeraşului, pentru ca decorul să formeze un întreg frumos. Procedaţi la fel către stânga şi dreapta, până la vârfurile umeraşului. Un lipici de calitate pentru decupaj conţine şi lac, care formează un strat protector împotriva uzurii şi a umidităţii. Produsele protejate în acest fel pot fi curăţate fără probleme cu ajutorul unei lavete umede. Lipiciul marca Art e Mis, pe care l-am folosit eu, este potrivit pentru lemn, hârtie, sticlă, ceramică şi porţelan. Puteţi decora astfel cam orice vă doriţi.

Pentru a face ordine în şifonier vă vor pica bine următoarele produse din e-shopul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *