Cutiuțe rapide + șablon

Decorațiune naturală pentru ferestre și uși
23.10.2020
Împachetarea super rapidă a cadourilor
30.10.2020

Printre cadouri apar des unele care nu pot fi ambalate sau sunt foarte greu de ambalat. De formă neregulată, cu vârfuri, alungite sau fragile. Ce să facem cu acestea? Nu merg învelite pur și simplu în hârtie.

 

În principiu îmi face o mare plăcere să ambalez cadouri în fiecare an, însă cu aceste mici ciudățenii nu prea știu cum să procedez. Și, ca de fiecare dată, Moșul are destule astfel de cadouri în sacul lui… Nu îmi rămâne decât să cumpăr cutiuțe sau să îmi fac singură câteva, dar să fac unele clasice îmi ia foarte mult timp.

Sunt convinsă că forma cutiuțelor pe care le vedeți în imagine vă este foarte familiară, pentru că există în magazine. De cele mai multe ori, sunt folosite pentru ambalarea bijuteriilor sau mărunțișurilor de la parfumerii. Mi se par extrem de ușor de făcut acasă și, în același timp, sunt rezistente și practice. Doar că aș avea nevoie de mărimi mai mari și, mai ales, nu știu trucul care face ca părțile semicirculare să se îndoaie în așa fel, încât să curbeze cartonul drept ca să poată „înghiți” un obiect.

Așa că, pur și simplu, am făcut o încercare. Nu aveam nici șablon, nici vreo cutiuță de acest fel care să-mi servească drept model. Am schițat două dreptunghiuri de dimensiuni egale și, cu ajutorul unei farfurioare din bucătărie, am desenat semicercuri spre exterior și interior. Și funcționează! Chiar exact și fără probleme. Așa vă puteți crea singuri cutiuțe de orice mărime pe bandă rulantă. Și mai bine este că, pentru a crea această cutiuță, nu trebuie să lipiți decât o latură.

MATERIALE NECESARE PENTRU CUTIUȚE

 

Un carton cu model, puțin mai tare decât o foaie A4, va fi ideal. L-am ales pe acesta pentru că suprafața cartonului trebuie tăiată și mai este nevoie ca în cutie să intre un strat. Iar dacă ar fi mai tare, curbarea cartonului nu ar fi posibilă. Ar fi ideal să îl perforați. Dacă aveți carton cu model pe ambele părți, rezultatul va fi și mai aspectuos. Pregătiți-vă următoarele:

·        foi de carton de mărimea A4, cu motive de Crăciun

·        lipici pentru hârtie

·        linie, ideal metalică, astel veți putea tăia pe lungimea ei

·        creion și radieră

·        cutter și foarfecă

·        o farfurioară mică

·        o suprafață pe care puteți tăia

·        sfori colorate și panglici pentru cadouri

Protejați masa cu o suprafață de tăiat (de la librărie sau cu o planșetă), deoarece va fi nevoie să folosiți cutter-ul. Dacă doriți, vă puteți face un șablon după care să faceți cutiuțele. Dar puteți desena și direct pe suprafața cartonului și să creați cutiuțe de forme și mărimi diferite. Le puteți obține ușor urmând modelul principal și adăugând sau scăzând câțiva centimetri.

ȘABLONUL

 

Dimensiunile trecute aici nu sunt fixe. Stabiliți după nevoi ce dimensiuni doriți. Însă voi explica procesul folosind această imagine:

·        schițați două dreptunghiuri egale, lipite la mijloc, în acest caz, de dimensiunile 9 × 14 cm

·        luați o farfurioară mică și conturați semicercuri deasupra și dedesubtul lățimilor; semicercurile dinspre interior marchează locul unde cutiuța se va îndoi

·        marcați cu linie întreruptă celelalte laturi care vor trebui îndoite

·        adăugați la partea dreaptă a șablonului o clapetă de 1 cm, care va servi la lipirea cutiuței; partea de sus si de jos a acesteia vor trebui să fie oblice

·        ștergeți cu radiera liniile ajutătoare

Astfel arată procedeul, dar nu veți avea nevoie de șablon. Mi-am desenat celelalte cutiuțe direct pe carton. Este important să faceți îndoiturile pe fața cartonului, în avans și cutiuța se va îndoi mai ușor. Am folosit cutter-ul pentru a îndoi toate locurile marcate cu linie întreruptă. Bineînțeles, există pericolul să treceți prin carton. Și mie mi s-a întâmplat la prima cutie, dar apoi mi-am dat deja seama cât trebuie să apăs.

SEMICERCUL ESTE IMPORTANT

 

Luați-vă pe lângă dvs farfurioare de diferite mărimi atunci când pregătiți cutiuțele. Dacă faceți un semicerc mai mic, cutiuța se va deschide mai puțin. Un semicerc mai mare este mai bun pentru a da forma cutiuței, dar trebuie să îndoiți foarte bine cartonul pentru a da forma rotunjită. Este mai bine să faceți tăieturile pe față. În poză se poate vedea hârtia obișnuită de sub model în locul îndoiturii. Așa este corect. Capacele obținute se sprijină pe partea opusă, iar cutiuța se umflă. Tăiați un V mare în marginea căpăcelului inferior, pentru ca un deget să poată intra în acesta. Cutiuța va fi închisă bine și în felul acesta va putea fi deschisă mai ușor. După ce ați desenat conturul, tăiați toată forma, îndoiți cutiuța la mijloc și lipiți în interior clapeta de pe margine. Așteptați până când lipiciul s-a uscat bine, apoi îndoiți căpăcelele rotunjite spre interior – de fiecare dată, căpăcelul cu tăietura în V va fi primul.

CÂTEVA DECORAȚIUNI ÎN PLUS

 

Legați cutiuțele cu panglici, sfori decorative, pe scurt, cum vă place. Adăugați etichete cu nume, mici decorațiuni. În acest fel ați creat ambalajul perfect pentru mărunțișurile care vor fi perfect ascunse. Pot fi oricât de ciufulite, tehnice sau moi – cutiuțele le vor înghiți imediat, pentru că le puteți adapta oricărei forme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *