Cum sortăm deșeurile în mod corect

Hamburgeri de casă
3.4.2020
Textile de primăvară
8.4.2020

Avem responsabilitatea să ne îngrijim nu doar de noi înșine, ci și de natură. Iar de multe ori, câteva gesturi aparent mici sunt suficiente pentru a ne păstra mediul curat.

Nu demult obișnuiam să cumpărăm plase de unică folosință de fiecare dată când mergeam la cumpărături. Dar într-o perioadă destul de scurtă am învățat ca atunci când mergem la cumpărături, să luăm la noi o sacoșă textilă (eventual cusută acasă chiar de noi, din resturi de materiale) sau din hârtie reciclată și să folosim pentru legume săculeți rezistenți, pe care îi putem spăla și refolosi. Poate fi doar o picătură într-un ocean, dar avem o singură planetă. Fiecare dintre noi încearcă să își îmbunătățească viața, însă este nevoie să căutăm soluții pentru a ne păstra mediul curat, deoarece suntem cu toții responsabili pentru acesta.

Există organizații care încearcă să limiteze irosirea alimentelor sau luptă împotriva creării cantităților mari de deșeuri. Sortați deșeurile atât din casă, cât și din grădină, compostați, iar dacă se poate, cumpărați produse și alimente la vrac și încercați să adoptați un comportament cât mai prietenos cu natura. Contribuiți în orice mod la protejarea mediului!

cum sortăm în mod corect

Nu este vorba despre un trend recent, predecesorii noștri nu aruncau nimic din ce putea fi refolosit. Mai ales în ce privește deșeurile din agricultură, care au fost mereu prelucrate sau compostate. Generația mai în vârstă își va aminti și de colectele de hârtie sau metale din școli, populare mai ales după război. Iar din anii `70 au apărut și primele containere pentru sticlă. Nu cred că mai este nevoie să amintesc astăzi în ce containere reciclăm hârtia, sticla, plasticul și ambalajele de carton, așa că vă prezint mai jos câteva excepții, mai ales pentru momentele când avem obiecte pe care nu știm cum să le sortăm corect:

 

·        Vasele din sticlă de bucătărie și de laborator – ambele sunt produse la temperaturi mai înalte, așa că nu pot fi reciclate în containerul pentru sticlă. De exemplu, un ceainic sau o tavă din sticlă se aruncă la deșeuri menajere.

·        Becurile – toate tipurile de surse de lumină folosite se reciclează doar în containerele dedicate, pe care le puteți găsi la magazinele de electronice și în anumite supermarketuri.

·        Oglinzile sparte – chiar dacă sunt din sticlă, acestea au și un strat metalic, așa că nu pot fi reciclate în containerul pentru sticlă. Acestea, împreună cu molozul și alte resturi de acest tip, pot fi preluate de un colector de deșeuri din construcții și demolări în baza unei programări prealabile.

·        Materialele textile vechi – dacă mai pot fi folosite, donați-le la centrele din orașul Dvs. Dacă sunt uzate, scoateți-le ornamentele și duceți-le la magazinele de haine care au containere pentru reciclare. Lenjeriile de pat uzate sau covoarele de mici dimensiuni pot fi donate și adăposturilor locale de animale sau cabinetelor veterinare.

·        Tuburi și ambalaje metalice și capacele din aluminiu – colectați capacele într-un recipient sau într-un sac special și duceți-le la centrele de colectare. Tuburile de la pasta de dinți nu pot fi reciclate, așadar se aruncă la deșeuri menajere.

·        Casete video, DVD-uri, CD-uri vechi – ambalajele din plastic se reciclează la materiale plastice. Restul se aruncă la deșeuri menajere. Benzile de magnetofon și dischetele se aruncă tot la menajer.

·        Burete – dacă aveți o cantitate mică, rupeți-l în bucăți mici și aruncați-l la deșeuri menajere. Bucățile mari, cum sunt saltelele sau canapelele trebuie preluate de firmele de salubrizare locale, în cadrul campaniilor special organizate de preluare a deșeurilor mari. Despre aceste campanii de colectare vă puteți informa de la autoritățile locale.

·        Polistiren curat folosit la ambalare – chiar dacă nu pare, acesta se poate recicla în containerele pentru plastic, fiind un important material reciclabil. Rupeți-l în bucăți mai mici, ca să nu ocupe prea mult loc. Polistirenul folosit pentru izolații care a fost pătat cu materiale de construcții nu poate fi reciclat.

·        Linoleum vechi/rupt – din cauza lipiciului și acesta trebuie preluat de către firmele locale de salubrizare.

·        Ambalajele de carton de la lapte sau sucuri (tip Tetrapak) – se clătesc bine și se aruncă în containerele galbene, destinate reciclării plasticului. Capacele din plastic ale acestor ambalaje nu se scot, deoarece vor fi îndepărtate la stația de sortare și reciclate ulterior.

·        Cartoane de ouă, rolele de carton de la hârtia igienică – acestea sunt produse din hârtie reciclată de mai multe ori, care nu se mai poate recicla ulterior acestei folosiri. Se aruncă la deșeuri menajere.

·        Scutece de unică folosință și șervețele din hârtie – la deșeuri menajere.

·        Tapet de hârtie – chiar dacă este din hârtie, acesta este îmbibat cu lipici și substanțe chimice, așadar trebuie preluat de către operatorul de salubrizare local.

·        Baterii rotunde, normale, reîncărcabile, power banks – și acestea se reciclează doar la containerele special amenajate la magazinele de electrice și în supermaketuri. Încărcătoarele, bateriile de laptop sau de telefoane mobile trebuie predate centrelor de reciclare specializate din zona în care locuiți. Unii operatori de salubrizare locali organizează campanii sezoniere de preluare ale acestor deșeuri, cunoscute și sub denumirea de deșeuri DEEE.

·        Deșeurile voluminoase (de exemplu, mobilă veche, chiuvete, cauciucuri, etc.) trebuie preluate de către operatorul local de salubrizare în cadrul campaniilor organizate pentru preluarea acestui tip de deșeuri.

·       Deșeurile periculoase (medicamente, vopsele, adezivi) în niciun caz nu trebuie aruncate la deșeuri menajere, nici la WC – substanțele sunt foarte greu de îndepărtat din pământ și apă și pot provoca îmbolnăviri în lanț. Medicamentele expirate trebuie predate către farmacii, iar vopselele trebuie predate unei firme specializate pentru reciclarea acestui tip de deșeu.

Coșurile pentru sortarea deșeurilor nu trebuie să ocupe mult loc dacă vă comandați unele care se pot așeza unele peste altele. Acestea sunt utile atât în bucătărie, cât și în garaj. Deasupra coșurilor clasice așezate unul lângă altul puteți plasa policioare cu coșulețe mai mici pentru baterii sau alte materiale reciclabile. Acestea vor arăta chiar frumos. Spațiul rezervat reciclării materialelor trebuie să fie ușor de folosit și de întreținut. SET 3 COȘURI DE RECICLARE cu capace în culori diferite, conform containerelor de reciclare, volum 50 l.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *