Coşuleţe cu umplutură de alune

Moş Nicolae e la geam!
4.12.2019
Sfeșnice din mere
11.12.2019

Formele pentru coşuleţe din aluat fraged se vor dovedi foarte utile în bucătărie dacă vi le veţi achiziţiona. Le veţi folosi pe parcursul întregului an atât pentru gustări sărate, cât şi dulci. În perioada sărbătorilor de Crăciun, puteţi asigura cu ajutorul lor baza pentru o gamă variată de prăjiturele.

 

Coşuleţele umplute sunt o minunată delicatesă dulce. Baza acestora o constituie un aluat fraged (aşa cum o spune şi denumirea - este excelent) şi se poate umple cu creme de ciocolată, budincă, fructe, frişcă – sau cu orice vă mai trece prin minte. Deoarece coşuleţele se decorează doar înainte de a fi servite, dulciurile vor fi mereu proaspete şi delicioase. Este bine să le lăsaţi o zi sau două să stea pentru a-şi dezvolta aroma, însă aceasta depinde de tipul umpluturii. Astfel, aluatul se va înmuia şi ingredientele se vor îmbina pentru a da naştere unui gust desăvârşit.

La acest tip de dulciuri îmi place că îmi pot pregăti coşuleţele în avans şi le pot păstra în frigider, într-o cutie închisă ermetic. Apoi este doar o chestiune de câteva momente să bat o cremă sau să pregătesc o budincă şi fructe. Pentru musafirii de Crăciun, am ales o umplutură cu rom şi alune, sigilată cu ajutorul ciocolatei. Aceste gusturi se potrivesc bine mirosului de conifere.

Nu uitaţi apoi să le aranjaţi pe masă pe un platou supraetajat pentru prăjiturele!

004

COŞULEŢE CU UMPLUTURĂ DE ALUNE

Pregătire: 45 minute + umplere * Obţineţi: cca 25 buc

Coşuleţe

• 130 g făină fină

• 30 g zahăr pudră cernut

• puţină coajă rasă de lămâie

• un praf de sare

• gălbenuşele de la 2 ouă de mărime medie

• 1 linguriţă de miere

• 80 g unt rece, tăiat cubuleţe

Umplutură

• 100 g alune de pădure, măcinate fin

• 80 g zahăr pudră cernut

• 100 g biscuiţi cu unt mixaţi

• 50 ml rom de calitate

• 1 linguriţă extract natural de vanilie sau ¼ linguriţă scorţişoară

• gem de mure

Ciocolată

• 100 g ciocolată amăruie

• 80 g unt

• 1 linguri smântână

• perluţe sau bombonele mărunte din zahăr pentru decorat

 

1. Puneţi ingredientele uscate în castronul robotului şi amestecaţi-le bine. Adăugaţi gălbenuşele, mierea şi untul şi porniţi robotul. În momentul în care se formează un amestec fărâmicios, care începe să se lege, mutaţi aluatul pe o planşetă şi frământaţi-l rapid. Formaţi o bilă de aluat, pe care o lăsaţi pentru cel puţin o oră în frigider.

2. Porniţi cuptorul la 175 °C. Ungeţi formele cu unt. Tăiaţi o bucată de aluat şi formaţi o foaie de cca 4 mm grosime pe planşeta pudrată cu făină. Lăsaţi restul la rece.

3. Tăiaţi cu ajutorul unei forme sau al unui pahar de mărime potrivită cerculeţe şi încercaţi să le introduceţi în formele pentru coşuleţe. Aluatul ar trebui să depăşească marginile formei cam cu 4 mm. Presaţi-l uşor în formă cu degetele şi îndepărtaţi surplusul de aluat astfel încât coşuleţul să aibă marginile drepte. Împungeţi cu o furculiţă baza aluatului şi introduceţi coşuleţele în cuptor pentru circa 15 minute. Scoateţi-le din forme cât sunt calde.

Umplutura – Puneţi ingredientele în castron şi amestecaţi-le pe toate cu o lingură până obţineţi un aluat omogen. Acesta va fi puţin lipicios, însă veţi putea forma biluţe din el cu uşurinţă. În fiecare coşuleţ răcit puneţi câte ½ linguriţă de gem de mure, apoi presaţi biluţele în acesta. Daţi la rece coşuleţele umplute. Pregătiţi ciocolata în bain marie, apoi poleiţi suprafaţa coşuleţelor folosind o linguriţă. Aşteptaţi până ce ciocolata se întăreşte puţin, apoi decoraţi cu bombonele de zahăr.

Aluatul fraged este suplu, nu se lipeşte şi cooperează foarte bine. Străduiţi-vă să îl manipulaţi repede şi să nu-l încălziţi. Pentru decuparea formelor din aluat, va trebui să găsiţi mărimea potrivită. Chiar dacă am multe forme, până la urmă cel mai bine am lucrat cu un pahar. Atunci când introduceţi cercul de aluat în formă, acesta ar trebui să depăşească marginea cu 3- 4 mm. Dacă îl îndreptaţi bine (eventual tăiaţi surplusul), veţi avea o margine perfectă a coşuleţului. Împungeţi baza aluatului cu o furculiţă şi puteţi introduce coşuleţele în cuptorul încins.

Am copt coşuleţele, aşa că mă apuc să fac umplutura de alune. Mai întâi macin biscuiţii cu unt, apoi alunele şi apoi adaug  restul de ingrediente. Pentru a măsura romul, m-am folosit de păhărelele SEVILLA (25 ml; în curând vi le voi prezenta şi împreună cu lichiorul făcut în casă). Dacă doriţi să daţi alunelor un gust mai pronunţat, coaceţi-le puţin înainte de a le măcina.

Umplutura are o suprafaţă lipicioasă, însă veţi forma uşor biluţe din ea. Dacă nimeresc bine mărimea, umplutura va ajunge la fix pentru numărul de coşuleţe coapte. Presez uşor fiecare biluţă de umplutură într-o mică baltă de gem de mure făcut în casă – acesta este pur şi simplu, cel mai bun. Dacă nu aveţi gem de mure, folosiţi unul de afine sau unul cu gust mai pronunţat, care să nu fie foarte dulce. Înainte să încep să lucrez cu ciocolata, las coşuleţele puţin la răcit în frigider. Astfel, ciocolata se va întări repede şi nu se va scurge. 

La final, pun coşuleţele într-o cutie care se închide bine şi le las o săptămână în frigider, iar înainte de servire le pun pe cerculeţe de hârtie. Prăjiturelele arată cel mai bine pe un platou supraetajat, pe care îl mai puteţi decora în diferite moduri. Acesta va încorona cu succes masa de sărbători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *