Colăcei extra moi cu maioneză de casă

Canapea în îmbrăcăminte monocoloră
26.10.2018
Prosop într-un cadou frumos ambalat
3.11.2018

Dacă vreţi să faceţi nişte prăjituri care să reziste moi şi pufoase şi în a doua şi a treia zi, încercaţi această reţetă cu maioneză.

Reţetele de bază pentru aluat crescut nu diferă prea mult între ele. Ne dorim ca aluatul să formeze un strat moale sub stratul de brânză dulce, mac sau de fructe. Tuturor ne place să mâncăm prăjituri de toate felurile. La noi acasă, atunci când fac prăjituri, acestea dispar repede din farfurie, de obicei în aceeaşi zi. Aşa că nu m-am gândit niciodată la moduri în care să păstrez prăjiturile proaspete pentru mai mult timp. Dar pentru că vă doriţi să aflaţi acest lucru, voi testa sfatul primit de a face un aluat cu maioneză.

Bineînţeles, nu este vorba de maioneza cumpărată, care conţine deseori muştar sau oţet. Pregătiţi o maioneză de casă din gălbenuşe de ou şi ulei de calitate. Cu ajutorul blenderului vertical, pregătirea acesteia este foarte simplă şi durează mai puţin de un minut. O veţi face uşor, până creşte drojdia.

Până la urmă, nu mi se pare atât de ciudat, pentru că maioneza reprezintă o altă formă de combinare a aceloraşi ingrediente – gălbenuşe şi grăsime, pe care le folosim şi pentru aluat. De obicei folosesc unt, dar de ce nu aş încerca şi uleiul?

Rezultatul a fost unul reuşit. Aluatul a fost incredibil de moale şi complet nelipicios. A crescut perfect şi a fost foarte uşor de modelat. Adăugaţi umplutura dvs. preferată.

COLĂCEI CU MAIONEZĂ DE CASĂ ŞI UMPLUTURĂ DE BRÂNZĂ DULCE

Pregătire: 40 minute + dospire * Obţineţi: 25 buc colăcei

Aluat

  • 170 ml smântână slabă, 12%
  • ½ cubuleţ drojdie proaspătă (21 g) şi o lingură de zahăr
  • 370 g făină cernută
  • 2 linguri cu vârf de zahăr brun
  • un praf de sare (nu e nevoie dacă puneţi în maioneză)
  • coaja rasă de la ½ lămâie
  • 150 ml maioneză simplă, fără muştar sau oţet
  • 1 ou bătut pentru uns

Maioneză, 200 ml

  • 2 gălbenuşe mari de ou
  • 150 g ulei de rapiţă
  • Sucul de la ½ lămâie
  • un praf de sare

Umplutură pentru 25 buc colăcei

  • 500 g brânză dulce
  • 40 g zahăr tos
  • esenţă naturală de vanilie - 5 ml
  • 3 gălbenuşe
  • ½ plic de budincă de vanilie
  • nuci pecan şi migdale
  • stafide înmuiate în rom

Pentru finisare

  • puţin unt topit cu adaos rom pentru uns
  • zahăr vanilat
  1. Preparaţi amestecul pentru creşterea drojdiei din jumătate din cantitatea de smântână, drojdie şi o lingură de zahăr, acoperiţi şi lăsaţi la crescut timp de 8-10 minute. Între timp, pregătiţi maioneza:

Puneţi ingredientele într-un recipient îngust (ideal ar fi să le lăsaţi dinainte la temperatura camerei) şi amestecaţi-le bine cu un blender vertical. Introduceţi-l până la fundul recipientului şi mixaţi cam 5 secunde. Apoi ridicaţi-l încet mai sus, ca pe un piston. Cu cât este vasul mai îngust, cu atât mai bine. Ingredientele se combină imediat, iar maioneza va forma o peliculă pe capul blenderului. Obţineţi astfel 200 ml de maioneză densă. 

  1. Puneţi făina cernută, zahărul, coaja rasă de lămâie în recipientul robotului de bucătărie şi amestecaţi-le cu lingura. Formaţi o adâncitură, adăugaţi maioneza, drojdia crescută şi porniţi motorul. Apoi adăugaţi treptat smântâna rămasă în timp ce aluatul este amestecat la viteză mică. Continuaţi mixarea aluatului moale. Este gata atunci când a format o bilă netedă. Mutaţi-l într-un bol, presăraţi puţină făină desupra şi acoperiţi bolul cu un prosop de bucătărie, apoi lăsaţi-l să dospească lângă o sursă de căldură timp de 40 de minute.
  2. Când aluatul şi-a triplat volumul, mutaţi-l pe o suprafaţă de lucru pe care aţi presărat puţină făină în prealabil şi formaţi o foaie cu grosimea de aprox. 1 cm. Tăiaţi din aceasta cerculeţe cu diametrul de 7-8 cm cu o cană sau o formă, apoi faceţi câte o adâncitură în acestea cu un pahar. Aşezaţi-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi lăsaţi-le să mai crească timp de 20 de minute.
  3. Încingeţi cuptorul la 180 °C şi pregătiţi umplutura de brânză dulce. Amestecaţi toate ingredientele şi introduceţi umplutura într-un săculeț cu un cap de ornare cu deschidere mai mare. Formaţi din nou adânciturile din colăcei, ungeţi marginile cu oul bătut şi puneţi umplutura în centrul fiecăruia. Apoi îi puteţi decora cum vă place mai mult. Daţi la cuptorul încins timp de 15-18 min, până capătă o culoare aurie. Imediat după ce îi scoateţi din cuptor, ungeţi marginile cu untul cu rom, iar după răcire îi puteţi pudra cu zahăr.

Pregătirea maionezei presupune de obicei amestecare îndelungată cu telul, cu riscul ca aceasta să se taie în orice moment. Dacă aţi auzit aceste avertismente, nu vă stresaţi prea mult din cauza lor. Orientaţi-vă spre un  blender vertical şi un recipient îngust pentru mixare, doar cu puţin mai lat decât capul blenderului.

Într-un minut veţi obţine o maioneză atât de groasă, că o puteţi tăia cu cuţitul :o) Pentru prepararea variantei pentru mâncărurile sărate, adăugaţi un praf de piper proaspăt măcinat şi o lingură de muştar. Dar acum ne limităm la coacerea colăceilor noştri, aşa că pe fundal puteţi vedea tava pregătită pentru coacere, pe care o voi tapeta cu hârtie de copt.

Aluatul este moale şi pufos şi continuă să crească cât timp formez colăceii. Imediat ce lăsaţi colăceii formaţi să se odihnească, aceştia se vor umfla din nou. Adânciturile vor trebui formate din nou înainte de umplere.

Ungeţi marginile colăceilor cu ou bătut. Puneţi umplutura de brânză dulce într-un săculeţ cu capăt de ornat şi umpleţi bine colăceii. Îi mai puteţi decora cu nuci, migdale şi stafide, apoi introduceţi tava în cuptor. Datorită hârtiei de copt, aceasta nici nu se va murdări. După coacere, hârtia a fost înlocuită cu un şervet de pânză şi am savurat colăceii pe îndelete...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *