Clătite americane cu ricotta şi cocktail de căpşuni

Curăţare cu oţet pentru casa dvs.
7.6.2019
Sirop de mentă pentru limonade de vară
14.6.2019

A sosit noua recoltă de căpşuni! Iar ne pregătim să le conservăm, să le savurăm şi să îmbogăţim tipurile obişnuite de mâncare cu ajutorul acestora. Iar aceste mâncăruri vor primi astfel cel mai bun gust pe care ni-l putem imagina!

 

Primele căpşuni sunt cele de import – acestea sunt tari, de obicei nu sunt coapte suficient şi încă nu ne îmbie să le mâncăm ca atare. Au nevoie să le adăugăm gust, dar acest lucru nu va fi o problemă. Chiar şi aşa, ele sunt o sursă valoroasă de acid folic, potasiu şi mangan, care contribuie la sănătatea oaselor şi hrănesc creierul şi sistemul nervos. Căpşunile au şi capacitatea de a ajuta la eliminarea substanţelor toxice, de a hidrata organismul şi de a scădea tensiunea arterială.

Am pregătit pentru dumneavoastră o reţetă pentru nişte clătite americane extrem de uşoare cu ricotta, care se vor potrivi perfect cu gustul proaspăt al căpşunilor. Acestea se adaugă direct în aluat, însă datorită procesării termice de scurtă durată, vor rămâne vizibile şi gustoase. Pentru preparare ne-a ajutat şi inspirat colecţia de vase emailate decorată cu căpşuni (vezi galeria de sub articol) şi astfel am adăugat, datorită ulciorului rotunjit şi un cocktail cu iaurt sănătos, care va fi pe placul copiilor şi adulţilor deopotrivă.

005

CLĂTITE AMERICANE CU RICOTTA ŞI SHAKE DE CĂPŞUNI

Preparare: 50 minute * Obţineţi: 14 clătite groase (depinde şi de mărime) + 0,5 l cocktail de iaurt cu căpşuni

Clătite americane cu bucăţi de căpşuni

·       250 g ricotta

·       120 ml smântână, 12%

·       3 ouă, cu albuşele şi gălbenuşele separate

·       100 g făină de bună calitate

·       1 linguriţă de praf de copt bio

·       zahăr vanilat sau o linguriţă de vanilie bourbon

·       3 linguriţe zahăr pudră

·       un praf de sare

·       100 g căpşuni, tăiate în cubuleţe + 150 g căpşuni întregi pentru decorat

·       20 g unt topit şi răcit

·       ulei pentru tigaie

1. Într-un castron puneţi ricotta, smântâna şi gălbenuşele şi amestecaţi-le bine cu un tel.

2. Într-un castron mai mic puneţi făina, praful de copt, zahărul vanilat şi cel pudră (eventual vanilia) şi praful de sare. Amestecaţi conţinutul, apoi încorporaţi ingredientele uscate treptat în castronul cu amestecul de ingrediente umede. Bateţi uşor cu un tel şi încorporaţi în părţi mici, până obţineţi un amestec omogen.

3. Bateţi bine cele 3 albuşe până obţineţi o spumă tare, apoi încorporaţi 3 linguri de spumă în bază, după care amestecaţi încet cu o lingură de lemn restul spumei şi căpşunile tăiate. La urmă adăugaţi untul lichid, care trebuie să fie cel mult călduţ. Aluatul obţinut va fi aerat ca o spumă.

4. Puneţi câteva picături de ulei într-o tigaie încinsă şi formaţi clătitele cu o lingură. Prăjiţi clătitele câte 3 minute pe fiecare parte până capătă o culoare aurie. Luaţi în calcul faptul că aluatul va creşte mult.

Presăraţi zahăr pe clătitele fierbinţi şi serviţi-le cu căpşuni cu zahăr sau cu gem cald de căpşuni.

Shake de căpşuni

·       100 g căpşuni, tăiate în bucăţi

·       2 preparat congelat din căpşuni (căpşuni mixate cu zahăr)

·       1 lingură zahăr pudră

·       200 g iaurt, 3,5%

·       200 ml smântână, 12%

·       cuburi de gheaţă, 2 paie groase

Puneţi căpşunile în blender şi mixaţi. Adăugaţi preparatul congelat din căpşuni, zahărul, iaurtul şi smântâna. Mixaţi bine toate ingredientele, turnaţi amestecul în două pahare mari cu câteva cuburi de gheaţă, adăugaţi paiele şi serviţi imediat.

Notă: Adăugaţi zahăr după gust, depinde cât de coapte sunt căpşunile şi de dulceaţa preparatului congelat. Într-un shake preparat corect, paiul trebuie să stea drept în mijlocul paharului.

Roşu şi alb, aceasta este compoziţia coloristică a frumoaselor vase emailate, dar şi a ingredientelor pe care le veţi folosi. Preparatul congelat din căpşuni este necesar pentru pregătirea cocktailului de iaurt cu căpşuni. Baza acestuia este formată din căpşuni şi iaurt simplu. Chiar dacă, de obicei, ne plac iaurturile mai grase, în acest caz folosiţi unul mai slab, cu maxim 3,5 % grăsime.

Această tigaie este perfectă pentru preparare. Nici măcar nu se va murdări! Are suprafaţă antiaderentă, pentru care este suficientă o cantitate minimă de ulei, iar orice pată se va şterge imediat de pe suprafaţa acesteia. Clătitele se vor extinde în tigaie, aşa că, dacă nu aveţi o tigaie specială, luaţi în considerare acest lucru şi lăsaţi suficient spaţiu între ele. În această tigaie, clătitele au crescut doar în sus. Shake-ul de căpşuni poate fi cât vă place de gros. Îl puteţi dilua, de exemplu, cu un suc de căpşuni de calitate.

 

Pe durata scurtă a gătirii, căpşunile nu vor apuca să se înmoaie în aluat, aşa că vă veţi bucura de un aluat foarte aerat, cu bucăţi crocante de căpşuni. Sigur vă vor plăcea. Mai trebuie să adaug că aluatul nu este foarte dulce, aşa că puteţi presăra zahăr peste ele la final sau le puteţi servi cu gem proaspăt şi călduţ de căpşuni.

 

Vasele emailate sunt imprimate cu imagini prietenoase şi romantice; ele vor completa perfect o bucătărie amenajată în stil rustic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *