Chifle dulci din aluat crescut

Guacamole pentru o inimă sănătoasă
6.5.2020
Confort în dormitor
15.5.2020

Aluatul crescut este o comoară. Este versatil și puteți face din el orice vă vine în minte. Ceva dulce pentru micul dejun de duminică, ceva sărat și sățios pentru prânz sau pâine proaspătă cu o aromă unică. Și tot ce presupune este atenția și grija Dvs.

 

Ca să obțineți un aluat bun, trebuie să-i dedicați timp. În acest caz, nu putem grăbi nimic. Dar pe de altă parte, cât timp lăsați aluatul la crescut, puteți să vă ocupați de altceva sau să vă odihniți.

Încercați această rețetă de aluat și exersați cât puteți până la Crăciun, când puteți pune pe masă cel mai bun cozonac de casă. Aluatul se prepară în multe familii pe tot parcursul anului, cu variații. Dar puteți pregăti aluatul și după rețeta preferată și să vă inspirați de aici doar pentru forma amuzantă a chiflelor. Și străbunicile noastre pregăteau chiflele în aceste forme drăguțe. Iar Dvs. puteți face acum o bucurie copiilor, deoarece forma seamănă foarte mult cu cea a unui iepure. Mai adaug câteva sfaturi utile pentru începătorii într-ale aluatului crescut.

Pregătiți-vă tăvi, castroane pentru creșterea aluatului și o planșetă pentru modelat. Aici găsiți toate lucrurile de care aveți nevoie.

 

ALUAT CRESCUT DE COZONAC

 

Preparați aluatul după rețeta de mai jos. Pentru a obține un aluat bun, respectați următoarele reguli:

·        Știți cum să recunoașteți drojdia proaspătă? Aceasta nu trebuie să aibă marginile maronii, iar mirosul ei trebuie să fie puțin acrișor. Dacă nu aveți experiență cu aluaturile crescute, folosiți mai bine drojdie uscată.

·        Lăsați ingredientele la căldură înainte să vă apucați de treabă. Tot ce puneți în aluat trebuie să fie la temepratura camerei. Să vă explic ce înseamnă acest termen. Ideal este ca ingredientele să aibă temperatura corpului uman – aprox. 36 °C. Totuși, laptele ar trebui încălzit doar la 30 °C, altfel drojdia își pierde capacitatea de creștere.

·        Aceasta este temperatura la care drojdia crește bine. Dacă se întâmplă să o încălziți la o temperatură mai mare, va trebui să o înlocuiți, deoarece aluatul se va lăsa. Alt dușman al creșterii este curentul. Așa că acoperiți mereu aluatul cu un prosop de bucătărie și lăsați-l să crească la cald, dar evitați să îl puneți lângă o sursă de căldură. Drojdia nu se are bine nici cu sarea, care inhibă procesul de creștere.

·        Pregătiți-vă mușchii. Dacă nu aveți un partener puternic sau un robot performant, va trebui să frământați aluatul cu mâinile pe o perioadă de minim 10 minute. Loviți-l bine de planșetă în timp ce îl frământați, ca să devină elastic și să eliminați bulele de aer. La început, aluatul se va lipi Mai adăugați făinăm dar aveți grijă să rămână moale. Bunicile aveau o vorbă: aluatul este gata atunci când e neted și elastic ca lobul urechii!

·        Coacerea se face la temperatură mare. Încingeți cuptorul la 200-220 °C, conform rețetei. Coaceți formele și chiflele mici pe grilajul din mijloc timp de 15 minute / prăjiturile și cozonacii între 20 și 35 de minute / și pâinea pe grilajul de jos, între 40 și 60 de minute.

 

Preparare: 30 minute + timp de creștere * Coacere: 15 minute

 

·        20 g drojdie

·        1 lingură făină tip 000 de amestecat în drojdie

·        180 ml smântână călduță

·        400 g făină tip 500

·        80 g zahăr brun

·        1 plic zahăr vanilat

·        un praf de sare

·        3 gălbenușuri de ou

·        1 lingură coajă rasă de portocală

·        100 g unt moale

·        ou pentru uns

 

1. Las toate ingredientele la încălzit la temperatura camerei.

2. Pun drojdia în castron, adag o linguriță de zahăr și o lingură de făină fină. Adaug puțină smântână călduță și amestec drojdia. Las cam 10 minute să crească la căldură.

3. În castronul robotului pun făina cernută, zahărul, zahărul vanilat și sarea, apoi le amestec. Adaug drojdia crescută, gălbenușurile, coaja de portocală și restul de smântână călduță. Pornesc robotul și îl las să amestece aluatul, până devine neted. Apoi presar făină pe bila de aluat formată și îl las la crescut timp de 45 de minute, acoperit cu un prosop de bucătărie.

După ce aluatul a crescut, formați din el șnururi groase de maxim 2 cm – formele se vor umfla mult în timpul coacerii - și lungi de aprox. 25 cm. Îndoiți șnurul la mijloc și suciți capetele de două ori unul în jurul celuilalt. Lărgiți puțin ochiul și tăiați capetele ca să aibă aceeași lungime. Ați obținut urechile iepurașului! Din restul de aluat de la urechi faceți o biluță mică și introduceți-o în ochi, ca pe o codiță. Mutați chiflele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și mai lăsați să crească pentru încă 20 de minute. Apoi ungeți chiflele cu ou bătut și introduceți în cuptorul preîncălzit la 180 °C pentru 15 minute.

Lăsați chiflele dulci la răcit și pudrați-le cu zahăr. Le puteți servi cu dulceață de fructe sau decorate cu fundițe colorate.

Dacă aveți o ocazie în familie, adăugați aranjamentului mesei și șervete albe cu margini din dantelă. Amintesc de vremuri demult apuse și dau un aer romantic unei dimineți leneșe de duminică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *