Cheesecake fără coacere de Sf. Valentin

Cadouri în funcție de zodie – Vărsător
2.2.2022
Prosoape cadou într-un mod original
10.2.2022

Chiar dacă nu plănuiți să sărbătoriți ziua Sf. Valentin, puteți încerca această rețetă de tort pe care îl puteți pregăti complet fără ajutorul cuptorului. Pentru aceasta, aveți nevoie de o tavă elegantă în formă de inimă, pentru că indiferent de ocazie, torturile se prepară mereu cu multă dragoste...

Când coc (eventual prepar fără coacere) un tort festiv, acesta este destinat de cele mai multe ori unei persoane sărbătorite. Așa că tava în formă de inimă este un ajutor foarte practic și destul de folosit pentru ocaziile în familie. Dacă îmi mai permiteți o recomandare, procurați-vă o formă cu bază detașabilă și clip de deschidere, la fel ca o formă de tort clasică. Este practică pentru orice tort și chiar necesară pentru un cheescake pufos și cremos. Tortul cu cremă din brânză ar fi destul de greu de scos dintr-o formă fixă.

Cheesecake este un desert tradițional american, având blatul și lateralele din biscuiți fărâmițați, legați cu unt topit și un strat gros din cremă de brânză, de obicei Philadelphia. Conform rețetei originale, tortul este unul copt, dar există multe variații de cheesecake fără coacere, în componența cărora apar diferite feluri de brânză procesată, smântână fermentată, ciocolată ș.a. În prezent, acest fel de tortulețe ușoare se finisează cu un strat de fructe proaspete sau conservate cu gelatină.

Nu demult, am pregătit jeleu din vin fiert, care este potrivit și pentru pregătirea unei băuturi fierbinți pentru zilele de iarnă. Culoarea frumoasă a acestuia m-a inspirat și la „încoronarea” (într-o formă ușor diferită) a tortului meu fără coacere de Sf. Valentin. Rezultatul a fost unul foarte bun, așa că vi-l prezint cu mândrie.

Pregătire: 70 de minute + timp de răcire * Cantitate: un tort cu diametrul de 23 cm

Blat

  • 230 g biscuiți caramelizați Lotus
  • ½ linguriță scorțișoară măcinată
  • un vârf de cuțit de nucșoară măcinată
  • 75 g unt
  • 1 lingură gem de caise

Tort

  • 250 g cremă de brânză de calitate
  • 500 g brânză dulce grasă
  • 100 g zahăr tos
  • sucul de la 1½ limete
  • 3 gălbenușuri de la ouă L
  • 1 linguriță esență de vanilie bourbon
  • 150 ml smântână bătută
  • 50 g gelatină cu întărire la rece

Jeleu din vin

  • 250 ml vin roșu, puteți folosi unul demidulce
  • 1 lingură zahăr tos
  • o rolă de scorțișoară
  • o steluță de anason
  • 2 cuișoare
  • 3 foițe de gelatină
  1. Fărâmițați biscuiții în chopper, puneți-i într-un castron și adăugați mirodeniile. Topiți zahărul, adăugați gemul și amestecați bine totul până când obțineți un amestec lipicios. Tapetați toată forma cu hârtie de copt și presați cu lingura biscuiții pe baza formei până obțineți un strat drept. Puneți forma în frigider.
  2. Puneți brânza și crema de brânză într-un castron mare și amestecați-le manual cu un tel până la omogenizare. Se amestecă destul de greu, dar merge. Adăugați jumătate din cantitatea de zahăr și zeama de limetă. Amestecați din nou cu telul până la omogenizare.
  3. Puneți într-un castronel pentru baie marină restul de zahăr cu gălbenușurile și cu vanilia și bateți pe abur cu un tel mic până când amestecul se îngroașă și formează o spumă ușoară. Amestecați totul cu brânza aromată.
  4. Bateți smântâna până se întărește. Puneți gelatina într-un castronel, adăugați 100 ml de apă călduță și bateți bine timp de 30 de secunde. Apoi încorporați-o manual în bază și adăugați smântâna bătută. Turnați amestecul în formă peste baza din biscuiți și puneți forma înapoi în frigider pentru cel puțin 3 ore sau ideal până a doua zi.
  5. Scoateți tortul din frigider, lăsați-l pentru câteva minute la temperatura camerei și, între timp, pregătiți jeleul. Turnați vinul într-o cratiță și încălziți încet împreună cu zahărul și mirodeniile până la punctul de fierbere, dar fără să-l lăsați să fiarbă. Luați amestecul de pe foc și lăsați-l la răcit. Între timp, înmuiați gelatina în apă rece pentru aprox. 8 minute, stoarceți și amestecați-o repede în vinul cald. Turnați jeleul din vin în forma de tort și puneți-l cu atenție în frigider.

Lăsați jeleul să se întărească perfect și abia apoi scoateți tortul din formă. Tortul este tare și se feliază ușor. Tăiați fiecare felie cu un cuțit curat și uscat.

Tortul fără coacere are trei straturi, așa că - să începem! Faza 1 – mai întâi, presați cu lingura blatul din biscuiți pe baza tăvii. Acesta are și rolul de a îndulci tortul. Amestecul cu brânză și jeleul nu sunt foarte dulci, dar gustul rezultă din combinarea celor trei straturi. Dacă folosiți o formă clasică rotundă, este bine să știți că ingredientele vor umple perfect o formă cu diametrul de 22-23 cm.

Faza 2 – inima tortului o reprezintă amestecul de brânză dulce cu cremă de brânză. Puteți folosi crema de brânză preferată, singura condiție este să nu fie aromată cu condimente sau ierburi. Eu folosesc o brânză dulce la găletușă, cumpărată de la magazin. Crema din brânză foarte bine amestecată cu restul ingredientelor ar trebui să fie omogenă, groasă și pufoasă. Chiar dacă veți simți efortul în mână, bateți crema doar manual. Mixerul ar crea prea multe bule de aer în amestec și nu avem nevoie de acestea. Dacă tapetați forma cu hârtie de copt, aceasta din urmă se va umezi, formând un model vălurit pe marginea tortului, de care se va prinde jeleul. Tortul va avea un aspect elaborat, fără să vă dea prea mult de lucru.

Faza 3 – turnați jeleul din vin pe suprafața tortului cât timp este cald. Nu vă speriați că, în ciuda conținutului de gelatină, este atât de lichid. Este normal să arate așa. Jeleul se va întări destul de repede în frigider. Și îi va da și un iz plăcut de vin aromat. La final veți descoperi cu bucurie un tort cu suprafața ca de oglindă. Și gata! :o)

Tortul cremos și pufos se porționează ușor. Dacă intenționați să-l transportați, scoateți-l din formă abia la destinație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *