Cheesecake cu surpriză, aromat cu mandarine

Detergent făcut în casă și balsam pentru prosoape
28.5.2020
Săculeți cu închidere / modalități de reciclare
3.6.2020

Arată complicat, dar nu vă faceți griji, pentru că nu este. Pare că vă va da mult de lucru, dar puteți împărți treaba pe două zile, printre alte activități prin bucătărie.

 

Există și alte rețete asemănătoare, dar sunt mai complicate. Eu mi-am simplificat munca. Pregătesc acest desert cu brânză dulce de vaci într-o formă de chec tip spate de căprioară (vezi mai jos) și îl pregătesc de sus în jos, ceea ce înseamnă că pot renunța la baza groasă din biscuiți. Crema ușoară și fructată se potrivește perfect cu ciocolata amăruie, iar în ce privește surpriza dinăuntru – bucățile în formă de inimioară – acestea sunt din rețeta de bază pentru tortul Red Velvet Cake, pe care îl fac de fiecare dată cu plăcere.

Dacă nu vă este clar de ce vorbesc de surprize, imaginați-vă că aduceți la masă un desert acoperit cu ciocolată, care pare a fi o ruladă. Și ce surpriză vor avea invitații când veți tăia desertul!


CHEESECAKE CU SURPRIZĂ, AROMAT CU MANDARINE

Preparare: aluat 20 min + finisare 40 min, timp pentru coacere și răcire*  Obțineți: o tavă de 30 cm lungime

 

Inimioare

·        180 g unt

·        150 g zahăr tos

·        2 ouă întregi

·        150 g făină

·        2 linguriţe praf de copt

·        1 lingură rasă cacao

·        ¼ linguriţă bicarbonat de sodiu

·        125 ml lapte bătut

·        1½ linguriţe colorant gel roşu

 

Cremă

·        zeama de la o lămâie

·        500 g brânză grasă de vaci

·        100 g zahăr

·        250 ml smântână cu 30% grăsime

·        100 ml apă călduță

·        50 g gelatină mărunțită fin

·        1 cutie compot de mandarine, stoarse bine de zeamă și tăiate în bucățele mici

 

Finisare

·        150 g biscuiți de ovăz bine pisați

·        150 g ciocolată amăruie și puțin unt

 

Aluat

1. Bateţi untul moale cu zahărul până obţineţi o cremă aerată de culoare deschisă. Încorporaţi pe rând ouăle, apoi făina cernută amestecată cu praful de copt. Încingeţi cuptorul la 180 °C.

2. Amestecați praful de cacao în aluat, apoi bicarbonatul de sodiu, laptele bătut și, la final, colorantul gel. Întindeți blatul într-o tavă de 20 × 25 cm, tapetată cu hârtie de copt. Nivelați suprafața și dați la copt pentru 30 de minute. Lăsați blatul să se răcească bine.

Cremă

1. Amestecați zeama de lămâie cu brânza de vaci la temperatura camerei, apoi adăugați zahărul și amestecați din nou. Bateți smântâna până se întărește. Puneți apa călduță (nu rece) într-un castron mai mare, adăugați gelatina și bateți bine cu un tel, până când aceasta se topește și simțiți că începe să se întărească. În acest moment, puteți începe să încorporați treptat brânza aromată în gelatină, amestecând manual. La final, încorporați toată frișca bătută și bucățile de mandarine, amestecând ușor.

2. Crema de brânză se va întări, așa că trebuie să continuați imediat cu următoarea etapă. Tapetați forma de chec cu folie alimentară de plastic. Turnați o parte din cremă în ea și nivelați. Decupați inimioarele din aluat cu ajutorul unei forme. Eu am avut nevoie de 12,5 bucăți, dar numărul lor depinde și de cât de mult se umflă blatul (vă va mai rămâne). Puneți inimioarele invers în cremă, lipindu-le una de alta, pentru a nu exista spațiu liber între ele.

3. Turnați și restul cremei în formă, până când inimioarele dispar complet. Păstrați-vă în tavă un spațiu de aprox. 1 cm pentru a adăuga biscuiții fărâmițați. Nivelați bucățelele cu o spatulă, apoi puneți desertul în frigider pentru a se întări pentru circa 6 ore. Ideal ar fi să puneți puțină greutate peste el pentru o oră.

Finisare – Acoperiți desertul cu o foaie de hârtie de copt cu lățimea de 10 cm, așezați o planșetă dreaptă deasupra lui și întoarceți-l cu atenție. Forma este lungă, așa că este mai bine dacă vă ajută cineva. Apucați cu degetele capetele foliei de ambele părți ale tăvii și ridicați-o ușor cu ajutorul acesteia. Glazurați desertul cu ciocolată topită cu puțin unt și puneți-l înapoi la rece ca să se întărească și ciocolata.

După ce s-a răcit bine, porționați prăjitura în felii, pe care le puneți pe o tavă, folosindu-vă de hârtia de copt de sub ea. Tăiați fiecare felie cu un cuțit curat și ascuțit.

Aluatul pufos se va coace foarte frumos și va fi drept. Puteți tăia din el orice formă vă place, însă aveți grijă să le faceți puțin mai mici decât înălțimea formei și este bine să fie puțin mai late, deoarece acestea formează baza desertului, având sarcina să îl întărească. Este totuși nevoie de o formă nu prea complicată. De exemplu, steluța nu este potrivită pentru aluatul prea pufos din cauza colțurilor ascuțite. După cum vedeți în poza de mai sus, crema se întărește deja, așa că a trebuit să mă grăbesc. Am făcut astfel mai multe inimioare și le-am înghesuit, folosind chiar și o jumătate de inimioară, ca se elimin spațiile dintre ele.

Forma aceasta este joasă, se vede că inimioarele intră la fix în ea, dar nu e o problemă. Mi-a mai rămas și cremă, pe care am pus-o în castronele mai mici și i-am adăugat müsli, deci ne vom bucura de un mic dejun de lux mâine dimineață! Mi-a rămas foarte puțin loc și pentru baza din biscuiți, deci învățați din experiența mea și măsurați mai bine decât am făcut-o eu :o)

Nivelați biscuiții sfărâmați cu o spatulă. Nu are nimic dacă iese puțină cremă. E nevoie de un strat de cel puțin o jumătate de centimetru pentru ca baza să se întărească frumos.

Toate s-au aranjat cum a trebuit, crema este tare și consistentă, inimioarele sunt roșii mai ales datorită laptelui bătut, care reacționează cu colorantul gel, intensificându-i culoarea. Mandarinele se potrivesc perfect cu ciocolata. Desertul este divin și trebuie neapărat să-l gustați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *