Chec de ciocolată din budincă şi alune

Casă în stil hygge, cu linişte şi căldură
21.1.2019
Gogoși în formă de inimă
28.1.2019

Din când în când, mă împiedic în bucătărie de câte o formă de silicon. Bineînţeles, este vorba despre forme de copt. Deja am încercat o serie întreagă, mereu cu acelaşi rezultat – prăjituri ca în reviste.

Nu am intenţia să pornesc vreo dezbatere de tipul silicon – da sau nu. Deja ştiu că schimburile de păreri de pe internet se termină mereu în acelaşi rezultat - 50/50. Şi mai ştiu că siliconul excelează în calităţi ce ne ajută la munca în bucătărie; accesoriile din silicon sunt uşoare, moi şi uşor de depozitat, antiaderente la copt şi foarte uşor de curăţat. Şi cum am mai spus, preparatele ies perfect din acestea. 

Pentru silicon ca material mai avem şi argumentul că se poate face orice din el. De menţionat utilizările din chirurgia estetică până la producerea suzetelor pentru bebeluşi. Faptul că siliconul a pătruns în bucătăriile noastre în designuri de calitate şi, frecvent, prin ustensile ergonomice, mă convinge că fabricanţii ştiu ce încurajează. Şi uite aşa, noua mea formă de silicon pentru chec  nu mi-a înşelat încrederea. Am o singură provocare – să estimez ce cantitate de aluat va fi potrivită ca să coc pentru voi un chec care să o umple aşa cum trebuie. Voi alege aluatul uşor de ciocolată din budincă, care este ideal cu fructe de vară, cu glazuri de fructe şi cu frişca .

003

CHEC DE CIOCOLATĂ DIN BUDINCĂ ŞI ALUNE

Timp de preparare: 40 minute * Obţineţi: un chec cu diametrul de 25 cm

Aluat

  • 250 g zahăr tos
  • 2 ouă, albuşe separate de gălbenuşe
  • 100 g unt, topit şi răcit
  • 4 plicuri budincă de ciocolată a câte 45 g
  • 250 ml smântână cu 12% conţinut de grăsime
  • 50 g alune de pădure măcinate fin
  • coajă rasă de la o jumătate de lămâie bio
  • 150 g făină 550
  • ½ plic praf de copt bio

Glazură de ciocolată

  • 70 g ciocolată amăruie
  • 50 ml smântână cu 30% conţinut de grăsime
  • 1 lingură de unt moale

Pentru finisare

  • Zahăr tos roz
  1. Bateţi bine gălbenuşele cu zahăr în robot sau cu mixerul până obţineţi o spumă aerată. Bateţi bine şi albuşele până obţineţi o spumă tare.
  2. În timp ce bateţi încet spuma de gălbenuşe, adăugaţi încetul cu încetul câte puţin din unt, amestecând încontinuu, până obţineţi o cantitate mare de cremă fină.
  3. Apoi încorporaţi alternativ câte o linguriţă de budincă şi câte puţină smântână la temperatura camerei.
  4. Adăugaţi apoi în bază alunele măcinate, coaja de lămâie, după care încorporaţi treptat făina amestecată cu praful de copt.
  5. La final încorporaţi albuşele bătute cu un tel, amestecând uşor cu mişcări ample.

Coaceţi checul la temperatura de 175 °C pentru 45 de minute. Lăsaţi checul copt să se răcorească şi scoateţi-l din formă pe o tavă când este călduţ. După ce s-a răcit complet, ungeţi-l cu glazura (Glazură – încălziţi ciocolata pe bain marie, apoi amestecaţi în ea untul şi smântâna) şi presăraţi zahărul colorat peste el. Serviţi feliile de chec cu gem de caise amestecat cu puţin rom şi cu o cupă de frişcă îndulcită puţin.

O componentă foarte importantă a aluatului sunt albuşele bătute. Când le încorporaţi în aluat, utilizaţi doar telul, ideal într-o singură direcţie, şi străduiţi-vă să aeraţi aluatul, să formaţi cât mai multe bule de aer în acesta. Aluatul cu budincă este mai moale decât celelalte, deci ceva mai poros. Se potriveşte foarte bine şi la platurile de tort. Nu este foarte dulce, aşa că este ideal ca să-l completaţi cu gem de caise cu un pic de rom şi puţină frişcă. Toate acestea se completează perfect.

Trebuie să recunosc că nu am estimat prea exact cantitatea de aluat (checului îi lipseşte ultimul rând de perluţe decorative). Ar fi intrat mai mult aluat în forma voluminoasă – cel mai bine încercaţi să o umpleţi cu o măsură şi jumătate de aluat. Nu vă zgârciţi la glazura de ciocolată. După ce aţi pus primul strat, aşteptaţi puţin să se întărească, apoi repetaţi procesul. Las în grija voastră decorarea :o)

10041_1

Formă din silicon pentru chec

69.99Lei

13729

Formă din silicon pentru chec

69.99 Lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *