Ceai copt de vară

Pernuţe cu lavandă pentru haine
17.7.2019
Coroniţă cu lavandă
26.7.2019

A sosit din nou sezonul ceaiului copt. Nu trebuie să îl ratați, pentru că, în mod sigur, veți duce dorul acestui tip de ceai la iarnă. Vă veți obișnui repede cu parfumul și aroma sa delicioasă.

Ceaiul copt poate avea multe arome. Pe timp de iarnă îl puteți savura încălzit bine, iar pe căldura sufocantă a verii serviți-l rece, cu adaos de cuburi se gheață, apă minerală și câteva felii de fructe proaspete.

Dintr-o cantitate de 2 kg de fructe, pe care o veți coace la cuptor, veți obține cam 10 borcănașe. Baza ceaiului va fi un mix de fructe – jumătate din cantitate va fi asigurață de coacăze roșii coapte, iar restul poate fi compus din orice fructe ne pune la dispoziție sezonul. Fructele coapte vor crea doar modul de obținere a gustului ceaiului, băutura fiind obținută prin adăugarea de apă fiartă, apoi prin strecurarea băuturii cu gust de fructe. Totuși, dacă veți gusta bucățile calde de fructe, sigur veți decide să le păstrați în cană și să le savurați cu lingurița.

Pentru un pahar sau o cană de băutură – fie caldă sau rece, sunt suficiente 3 - 4 lingurițe de amestec de fructe. Bineînțeles, cu cât mai mult, cu atât mai bine. Completați cu apă minerală rece sau cu apă fierbinte, apoi savurați-vă porția de vară..

caj_003

CEAI COPT DE VARĂ

Pregătire: 30 minute

Coacere: 30 minute

Obțineți: cca. 10 borcane mici

 

·       2 kg fructe de sezon
(din care 1 kg coacăze roșii și 1 kg amestec de fructe în cantități relativ egale; eu am compus amestecul astfel: ⅓ pere, ⅓ nectarine, ⅓ mere + un pumn de căpșuni pentru aromă)

·       2 lămâi curățate de coajă, tăiate în felii

·       ¾ kg zahăr brun

·       6 cuișoare

·       2 buc. anason

·       2 lingurițe rase de scorțișoară

·       200 ml rom de calitate

 

1. Încingeți cuptorul la 200 °C.

 

2. Tăiați cubulețe mici fructele spălate în avans (păstrați și coaja), scoateți rămurelele de pe coacăze și puneți-le pe toate într-o tavă mai adâncă. Adăugați feliile de lămâie. Presărați zahăr pe fructe, apoi adăugați în tavă mirodeniile și amestecați bine.

3. Acoperiți tava cu un capac, introduceți-o pe grilajul din mijloc al cuptorului și coaceți 30 minute fără să deschideți ușa cuptorului.

4. Imediat după ce ați scos tava din cuptor, turnați romul peste fructe, amestecați și umpleți borcanele mici. Înșurubați capacele și întoarceți borcanele cu susul în jos. Lăsați-le așa până la răcire.

Este un răsfăț pentru ochi! Tăiați perele, merele și nectarinele cu tot cu coajă în bucățele mici; scoateți rămurelele de pe coacăze. Nu trebuie neapărat să adăugați rom, dar vă recomand să nu-l eliminați. Acesta amplifică mirosul condimentelor și nu se va simți mult în produsul final. Dacă îl veți folosi, adăugați-l chiar înainte de a umple borcanele cu fructe.

Coaceți fructele într-o tavă mare și adâncă, cu capac. Nu este nevoie să amestecați fructele, doar lăsați tava în cuptor. Fructele coapte vor lăsa mult suc, pe care îl veți mai completa ulterior cu rom, deci la final veți obține un fel de compot mai gros. Turnați compoziția astfel obținută în borcane mici atât timp cât este încă fierbinte, apoi întoarceți borcanele cu capac invers, la fel cum procedați și cu gemurile.

E drăguț să vă faceți provizii pentru iarnă. Găsesc foarte liniștitoare imaginea unei cămări pline de bunătăți. Dacă vreți să faceți o bucurie cuiva printr-un cadou cu o notă personală, pregătiți câteva mini borcănașe cu ceai copt pentru degustare. Adăugați un ambalaj din hârtie sau pânză și legați de el o etichetă cu o dedicație și instrucțiuni pentru pregătirea ceaiului.

Într-un pahar de 400 ml puneți 4 lingurițe de ceai copt și turnați peste ele apă minerală rece. Adăugați câteva cuburi de gheață, o felie de lămâie, zmeură proaspătă, eventual o frunzuliță de melissă. Serviți cu o linguriță pentru fructe. Dacă adăugați mai multe fructe proaspete, ceaiul va căpăta o culoare mai intensă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *