Camembert de sărbătoare

Plicuri pentru cadouri
19.12.2019
Pinguini din mozarella
7.1.2020

Printre gustările fără carne specifice Crăciunului, obişnuiesc să servesc camembert în aluat, umplut cu merişoare. Este o gustare rapidă de efect, pe care o puteţi ţine de rezervă, în caz că apar oaspeţi neaşteptaţi.

Am în familie mulţi iubitori de brânzeturi prăjite. Cu acest fel delicios, îi veţi duce în raiul brânzei. Camembertul este o brânză grasă, cu mucegai alb pe deasupra. Şi-a luat denumirea de la satul francez din Normandia în care a apărut. Are un gust caracteristic, pe care merişoarele îl vor completa cu un gust acrişor binevenit. Nu vă temeţi de gustul dulceag, deoarece brânza îl va acoperi. Merişoarele se potrivesc atât de bine la brânză, că mai servesc în plus, pentru cine doreşte să îşi mai adauge. La final mai adaug şi câteva boabe de piper roz. Au un gust dulceag şi piperat deopotrivă.

Am ales acest fel pentru testarea tigăii adânci din setul de vase din inox KING Hoff. Am folosit-o pentru că este mai uşor de manipulat decât o tavă şi, de asemenea, pentru că poate fi introdusă în cuptor datorită mânerului metalic.

Setul de vase din inox şi sticlă este destinat gătirii pe toate tipurile de plite, inclusiv pe cele cu inducţie. Acesta este compus din 12 piese. Oalele şi tigaia au baze calitative tip sandvich şi capace din sticlă, cu orificiu pentru evacuarea aburului. Fiecare oală este gradată pe interior. Tigaia adâncă din inox cu suprafaţă antiaderentă este potrivită pentru prepararea felurilor cu carne înăbuşită şi sos, iar datorită capacităţii de 2,5 litri poate înlocui şi o tigaie wok. Oalele pot fi spălate în maşina de spălat vasele. Volum oale: 5,6 l / 3,2 l / 2,4 l / 1,7 l; crăticioară cu mâner 1,7 l, tigaie adâncă 2,5 l.

LUCRUL CU ALUATUL DE FOIETAJ  Pe planşeta de silicon formaţi cu sucitorul o foaie subţire din aluat. Din aceasta fac cercuri destul de mari ca să învelească bucăţile de brânză complet, ajungând până în partea de mijloc sus a brânzei. M-am folosit de o farfuriuţă de porţelan care a avut mărimea potrivită. Pentru decoraţiuni folosesc forme mai mici, zimţate pe margini.

ÎMPACHETAREA BRÂNZEI  Tăiaţi brânza şi presăraţi merişoare pe partea de jos. Adăugaţi partea de sus, pliați cercul de aluat peste partea superioară a brânzei, formând pliuri regulate, pe care le presați ușor în mijloc cu degetele. Bateți un ou și ungeți cu el suprafața aluatului. Tăiați forme rotunde zimțate sau cu marginea dreaptă de diametrul rondelei de brânză și lipiți-l pe deasupra pachețelului astfel obținut. Mutați brânza împachetată pe o farfuriuță, ungeți pachețelul cu ou bătut și decorați cu steluțe mici din aluat. Ungeți-le și pe acestea cu ou și mutați brânza în tigaia unsă cu ulei.

CAMEMBERT CU MERIȘOARE

Pregătire: 40 minute + coacere 25 minute

3 rondele de brânză camembert

400 g aluat proaspăt de foietaj (va mai rămâne un rest din el)

merișoare conservate

1 ou

piper roz

1. Încingeți cuptorul la 190 °C. Formați din aluat o foaie cu grosimea de 3-4 mm și tăiați 3 cercuri după forma brânzei, astfel încât să le puteți înveli aproape complet. 

2. Tăiați în jumătate fiecare rondea de brânză și presărați merișoarele pe partea inferioară. Adăugați partea superioară, pliați cercul de aluat peste margine astfel încât să înveliți rondeaua, faceți pliuri regulate din acesta și presați ușor în mijloc. Bateți oul și ungeți aluatul în partea de sus a pachețelului. Tăiați o formă rotundă cu zimți sau dreaptă de diametrul rondelei de brânză și lipiți-o în partea de sus, ca pe un capac.

3. Mutați brânza împachetată pe o farfuriuță, ungeți-o cu ou și decorați-o cu steluțe mici din restul de aluat. Ungeți-le și pe acestea cu ou. Mutați pachețelele în tigaia unsă în avans cu puțin ulei și dați la cuptor pentru aproximativ 25 de minute, până când suprafața aluatului capătă o culoare aurie.

Decorați porțiile cu boabe de piper roz și serviți imediat, câtă vreme brânza este fierbinte și se scurge afară atunci când tăiați pachețelul. Ca garnitură serviți salată iceberg crocantă, cu dressing cu ulei virgin de lămâie.

 

NOTE DE FINAL

Am deja experiență cu vasele acestea, deoarece am folosit oalele pentru a găti șunca de cod cu salată de linte, iar acum am verificat tigaia în cuptor. Încă nu știți că am testat tigaia și pe plită cu niște clătite dantelate (acestea abia se pregătesc pentru blog). Dar eu știu deja că am doar cuvinte de laudă pentru tigaie, atât la copt, cât și la prăjit, dar și pentru tot setul de vase de gătit din inox. Am apreciat bazele groase tip sandvich, care distribuie căldura în mod egal. Și capacele din sticlă mi se par foarte folositoare, deoarece pot vedea prin ele ce se întamplă în oală. Dar nu doar din acest motiv. Deoarece gătesc pe plită cu gaz, știu că atunci când sunt neatentă, aburul ridică capacele (am capace obisnuite, fără orificiu pentru evacuarea aburului), iar conținutul oalei iese în afară. Acest lucru nu se va întâmpla cu aceste capace din sticlă. Aburul iese prin orificiu, așa că presiunea nu va fi excesivă. Este o ușurare. Producătorul a avut în vedere și gradarea interioară a oalelor. Acest lucru este fain; gătesc cu măsuri fixe, așa că îmi convine să văd cantitatea de apă pe care o pun în oală – mi-au ușurat munca.

Și am ajuns la tigaie – pe aceasta o laud mult. Nici unul din felurile pregătite în tigaie nu s-a lipit de ea. Am spălat-o ușor, sub jet de apă. Chiar și în poza cu pachețelele cu brânză scoase din cuptor nu veți vedea grăsime rămasă în tigaie, chiar dacă tocmai am scos-o din cuptor. Suprafața ei antiaderentă nici nu necesită o cantitate mare de grăsime, fapt pe care îl veți aprecia la prepararea a o mulțime de feluri de mâncare. Vasele s-au spălat bine în mașină, dar pentru întreținere, vă recomand să folosiți din când în când o soluție specială pentru curățarea inoxului – de ex, Cif, W5 și altele, pentru ca vasele să rămână frumoase pentru mult timp. 

Cu o mare poftă, acord toate steluțele disponibile setului de vase din inox!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *