Bastonașe de lavandă pentru dulapuri

Camembert în ulei cu pastă din roșii uscate
28.7.2021
Flummery de ciocolată cu zmeură
4.8.2021

Lavanda vindecă, este minunată pentru gătit și copt, este frumoasă și, mai presus de toate, are un miros îmbătător! Puneți puțină lavandă și în dulap, printre haine și bucurați-vă de ea până la următoarea recoltă.

Anul acesta am întârziat puțin cu aranjamentul floral de vară. De vină a fost concediul, dar și faptul că lavandei mele din grădină nu i-a mers prea bine în această vară. Și pentru bastonașele de lavandă îmi trebuie destul de multe fire. Așa că mi-a sărit în ajutor vecina mea, Maria, care se îngrijește foarte bine de lavanda ei, așa că a avut parte de o recoltă bogată. 

Am scris deja de multe ori despre lavandă pe această pagină. Astăzi mă opresc la semnificația simbolică a numelui acestei plante. În simbolistica florilor, lavanda semnifică NOROC, din acest motiv dăruim floricele proaspete sau uscate fiecărei persoane căreia îi dorim să aibă parte de noroc. În ce privește zodiacul, lavanda este potrivită pentru persoanele născute sub semnul leului conștient de puterea sa. Iar dacă vorbim despre sensul denumirii în limbajul florilor, aș prefera să păstrez tăcerea, deoarece nu este tocmai unul de bun augur – traducerea ar fi "Cuvintele tale nu sunt sincere", dar nu o puneți la inimă. Sunt prea puține persoane care se mai preocupă de aceste mesaje în ziua de astăzi. Mai bine să ne ocupăm de treburile noastre. Lavanda este frumoasă și haideți să păstrăm mesajul său într-o lumină mai măgulitoare. Floricelele ei au înflorit și este sezonul ei de recoltare, așa că în curând ne vom putea bucura de miere de lavandă și o mulțime de produse cu o aromă minunată.

Dar nu uitați să păstrați câteva buchețele pentru a le ascunde în fiecare sertar din șifonier. Dacă nu știți cum să legați floricelele în bastonașe compacte, pentru ca plantele să se scuture cât mai puțin, vă las câteva instrucțiuni mai jos. Și dacă nu aveți lavandă în curte sau nu aveți vecine amabile, atunci vă puteți alege o cană, un set de prosoape de bucătărie sau o lenjerie de pat cu decor de lavandă din e-shopul nostru. Vă las câteva propuneri în galeria de sub articol.

MATERIALE NECESARE PENTRU BASTONAȘELE DE LAVANDĂ

Tăiați firele de lavandă și cel mai bine prelucrați-le imediat sau dacă nu, în maxim 3 zile dacă o păstrați în apă. Aceasta mai ales pentru ca tulpinile să nu se usuce și să fie flexibile. În timpul confecționării bastonașului, va trebui să le întoarceți în sens opus creșterii. Pregătiți-vă următoarele:

  • un buchețel de lavandă proaspăt culeasă
  • foarfecă
  • panglică subțire de 5-6 mm

Cele mai frumoase idei sunt și cele mai simple. Și în trecut, oamenii prelucrau materialele naturale astfel încât să se folosească de ceea ce are de oferit natura și nu era nevoie de alte investiții pentru aceasta. Dar o idee bună poate fi și cea mai valoroasă.

Pregătiți-vă un număr impar de fire de lavandă de pe care ați rupt frunzulițele, astfel încât să obțineți tot un număr impar de fire – de acum, firele sunt formate din câte trei tulpini de lavandă. Vă dau un exemplu. Am lucrat cu 33 de tulpini de lavandă = 11 fire a câte 3 tulpini. Bineînțeles că puteți adapta după nevoi aceste numere. Dacă aveți mai multă lavandă, bastonașele vor ieși mai groase.

Tăiați tulpinile cât mai lungi. Aranjați florile de lavandă astfel încât să înceapă de la aceeași înălțime. Strângeți tulpinile și legați-le cu panglică chiar sub flori, apoi asigurați cu un nod dublu. Tăiați panglica astfel încât într-o parte să fie puțin mai lungă decât tulpinile și cealaltă parte, cu care veți lega bastonașul, să fie lungă de 50-60 cm.

ÎNCEPEȚI SĂ ÎMPLETIȚI PANGLICA ÎN JURUL FIRELOR

Prindeți în mână buchețelul de flori legat cu tulpinile în sus. Apoi treceți capătul mai scurt al panglicii spre vârful buchețelului și continuați cu primele trei tulpini (un fir), pe care le îndoiți peste flori. Panglica va fi sub fir. Îndoiți și aduceți în jos următorul fir format din trei tulpini, lăsând panglica deasupra acestuia. Continuați astfel în spirală de jur împrejur – panglica va veni alternativ pe sub un fir și peste următorul până când împletiți tulpinile pe toată lungimea florilor și toate firele vor fi bine fixate. Veți vedea în curând cum bastonașul începe să vi se formeze în mâini. Forma acestuia va fi dată de lățimea florilor dinăuntru. Nu le presați prea tare și lucrați cu atenție. Important este ca panglica să fixeze tulpinile, pentru a nu permite florilor să se scuture. Dacă lăsați orificii, prin acestea vor ieși floricelele uscate.

Când terminați de împletit bastonașul, legați capetele panglicii într-un nod sau într-o fundiță decorativă. Tăiați capetele tulpinilor astfel încât să aibă aceeași lungime și puteți folosi bastonașul pentru parfumarea dulapului!

Folosiți bastonașele pentru haine, pentru parfumarea vitrinei cu amintirile familiei, în baie sau în sertarul în care păstrați tacâmurile. Oriunde le veți pune, veți avea parte de o aromă plăcută. După ce se duce mirosul, puteți aplica pe ele câteva picături de ulei esențial de lavandă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *