4 ponturi de specialități cu carne de pasăre

5 ponturi pentru un somn în roz pentru cei trecuți de prima tinerețe
24.9.2020
Gem de pere cu caramel
1.10.2020

Alimentele pe bază de proteine ar trebui să constituie cam 15% din aportul caloric al fiecărei zile. Iar sursa principală de proteine este carnea.

 

Carnea de pasăre este unul dintre ingredientele principale folosite la gătit în toată lumea. Toate tipurile de carne de pasăre pot fi gătite în moduri variate, iar pe lângă tipurile mai dietetice ale acestui fel de carne, nu trebuie să ocolim nici carnea mai grasă de rață sau de gâscă – și acestea reprezintă surse de proteine calitative.

Este bine să cumpărăm carnea de pasăre cât mai proaspătă. Verificați ca pielița să nu fie alterată sau să aibă pete, iar dacă alegeți carne ambalată, este important ca ambalajul să nu fie găurit sau deteriorat în vreun fel. În ultima perioadă, în meniurile noastre apare tot mai des și carnea de vânat (potârnichi, fazani). Carnea acestora este mai slabă – deci mai dietetică și, spre deosebire de carnea obișnuită de pasăre din fermele industrializate, nu conține hormoni de creștere și resturi de antibiotice. Carnea de pasăre din aceste ferme respectă normele stricte de control guvernamentale, ceea ce este un lucru bun. Însă puteți alege oricând păsările crescute în ferme cu certificare organică (așa numita carne bio), care sunt crescute într-un mod mai natural.

Ca să puteți savura o mâncare bună, este nevoie să respectați câteva reguli de bază pentru prepararea și depozitarea cărnii de pasăre:

aspecte importante

* Toate tipurile de carne de pasăre sunt predispuse alterării rapide, mai ales într-un mediu cald. Zilele încă sunt destul de calde, așadar străduiți-vă să transportați carnea cumpărată cât mai repede acasă și să o depozitați în frigider. Ideal este să folosiți o sacoșă termoizolantă pentru transport – le găsiți în supermarketuri, chiar lângă vitrinele frigorifice.

 

* Carnea de pasăre trebuie gătită în maxim 2 zile de la cumpărare. Păstrați carnea în frigider și în ambalajul original numai dacă plănuiți să o gătiți cât mai repede. Dacă o păstrați în frigider și a doua zi, scoateți carnea din ambalaj, puneți-o pe o farfurie și acoperiți-o cu hârtie pergament sau folie de aluminiu, dar cât mai liber, pentru ca aerul să poată circula pe dedesubt. Carnea nu trebuie păstrată pe rafturi supraaglomerate, iar temperatura de stocare nu trebuie să depășească 5 °C.

 

* Este necesar să acordați toată atenția reducerii riscului de contaminare cu bacterii periculoase – de exemplu, cu salmonella. După ce ați lucrat cu carne crudă, este important să vă spălați foarte bine pe mâini. De asemenea, asigurați-vă că nu se scurge zeamă din carne în frigider, aceasta ar putea ajunge pe alimentele din jur. Atenție! Salmonella nu este distrusă prin congelare, așa că manevrați carnea cu atenție și după ce o scoateți din congelator.

 

* Puteți păstra carnea de pasăre în congelator pentru maxim 6 luni. Înainte de gătire, carnea trebuie să fie complet decongelată în mod natural și încet, ideal în frigider. Puneți-o într-un castron adânc pe care îl acoperiți cu hârtie. După decongelare, gătiți-o cât mai repede.

 

* Conform ultimelor trenduri, nu se recomandă clătirea cărnii cu apă înainte de gătire, pentru a se evita răspândirea bacteriilor prin chiuvetă. Este mai potrivit să ștergeți carnea cu prosoape de hârtie. Apoi spălați-vă din nou pe mâini cu apă și săpun.

FRIGĂRUI DE PUI

1

Aceste frigărui sunt potrivite pentru un ospăț în grădină. Mai întâi, trebuie să lăsați carnea să se marineze cel puțin o oră într-o marinadă pregătită din vin roșu, miere și sos de soia, apoi totul merge foarte repede. Carnea delicată de pui se îmbibă ușor cu gusturile marinadei. Gustul deosebit al rozmarinului și „cămașa” din bacon i se potrivesc perfect. Recomand să folosiți piept de pui pentru frigărui, deoarece din el veți tăia cel mai ușor fâșiile de care aveți nevoie. Modul de preparare nu îl va usca. (Click pe imagine pentru rețeta aceasta și pentru următoarele.)

PUI SCOȚIAN CU CIMBRU

2

Puiul scoțian reprezintă varianta ideală de mâncare la tavă – în acest caz, într-o tavă adâncă (o veți putea folosi și pentru coacerea mai multor feluri de prăjituri). Cumpărați niște pulpe inferioare de pui, îndepărtați-le pielița, pentru ca gustul ingredientelor și al condimentelor din jur să pătrundă bine în carne, iar în faza finală adăugați vinete, ciuperci și măsline. Scoateți tava din cuptor și aveți o masă delicioasă, gătită fără prea mult efort!

APERITIV RECE

3

Carnea rece în aspic suportă o condimentare mai puternică. Castraveții murați, măslinele și ierburile aromatice frumos mirositoare îi vor fi companioni bineveniți. Carnea de pui în aspic reprezintă un fel de mâncare potrivit pentru inaugurarea unei cine speciale, însă o puteți pregăti și pentru a o lua la pachet atunci când mergeți într-o vizită. Mai ales când o preparați într-o formă frumoasă de copt.

PATÉ DE FICAT ÎN DAR

4

Am propus această rețetă de pateu din ficat de curcan ca pont de cadou de iarnă pentru cineva drag, însă o puteți prepara tot anul. Este fin, cu un miros apetisant de cimbru și piper roșu. Acasă trebuie să îl ascund chiar de mine :o) Dacă doriți să gătiți ceva cu totul special din carne de pasăre, apucați-vă chiar acum de treabă. Poftă bună!

Pe e-shopul nostru găsiți tot ce aveți nevoie pentru prepararea cărnii de pasăre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *